Το MEGA, τα δάνεια και η λογοκρισία

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην «υπόθεση Πανούση». Η κυβέρνηση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Άρειο Πάγο. Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του

megaea

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην «υπόθεση Πανούση». Η κυβέρνηση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Άρειο Πάγο. Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του MEGA καθώς την Τρίτη το κανάλι αρνήθηκε να τη βγάλει στον αέρα.

Λίγο μετά τις 12:30, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου έφτασαν στον Άρειο Πάγο προκειμένου να καταθέσουν τη μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς – όπως αποκάλυψε το koutipandoras.gr – αποτελεί προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Την Τρίτη το βράδυ όμως, το MEGAλο κανάλι και συγκεκριμένα ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού, Μανώλης Καψής, αποφάσισε – στα πλαίσια της αντικειμενικής ενημέρωσης που προσφέρει το κανάλι – να αρνηθεί στην Όλγα Γεροβασίλη να παρέμβει στη συζήτηση που γινόταν για την «υπόθεση Πανούση». Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κα Γεροβασίλη, της δόθηκε η εξής απάντηση: «γιατί να σας βγάλουμε στο δελτίο, για να βγάλετε λόγο;».


Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, «στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega παρουσιάστηκαν ως γεγονότα υποτιθέμενοι διάλογοι, τους οποίους σύμφωνα με τον διευθυντή ειδήσεων έδωσε ο κ. Πανούσης.

Το Mega αρνήθηκε να δώσει το λόγο στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων για να διατυπώσει την άποψη της κυβέρνησης, με την προκλητική απάντηση «γιατί να σας βγάλουμε στο δελτίο, για να βγάλετε λόγο;».

Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε πως θα προσφύγει σε «άλλες αίθουσες όπου τον έλεγχο δεν έχει το Mega, αλλά μόνο εκείνοι που σύμφωνα με τον Νόμο έχουν την εξουσία να αποφασίζουν». Όπως είναι προφανές, οι άλλες αίθουσες είναι οι δικαστικές. Εκεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να προσφύγει η ίδια η κυβέρνηση, αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «που διαπομπεύθηκαν και στοχοποιήθηκαν από το Mega, με ευθύνη του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη».

Η εν λόγω κίνηση του καναλιού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και όχι αδικαιολόγητα. Πώς είναι δυνατόν ένα μέσο ενημέρωσης, το οποίο κατέχει δημόσια συχνότητα, να αρνείται – και μάλιστα τόσο προκλητικά -, να δώσει το λόγο σε κάποιον να εκφράσει τις απόψεις του και να υποστηρίξει την πλευρά του; Προσοχή, δεν μιλάμε για τον οποιοδήποτε, αλλά για την επίσημη φωνή της κυβέρνησης. Δηλαδή, το κανάλι αρνήθηκε να δώσει λόγο στην κυβέρνηση!

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που ζήτησε να παρέμβει η Όλγα Γεροβασίλη, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, μετέδιδε ρεπορτάζ με τους υποτιθέμενους διαλόγους.

Το MEGA, μετά το «ντόρο» που δημιουργήθηκε, θέλησε να «εξιλεωθεί», προσκαλώντας την κυβερνητική εκπρόσωπο στο σημερινό Δελτίο Ειδήσεών του. «Προφανώς και δεν θα πάω στο Δελτίο», ήταν η απάντηση που έδωσε η κ. Γεροβασίλη σήμερα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπής της ΕΡΤ. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το ρεπορτάζ όπως μεταδόθηκε από το MEGA, «ξέφυγε από τα όρια της ενημέρωσης και έγινε προπαγάνδα».

300715191313 3326

Παραίτηση Μανώλη Καψή;

Δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο, ήθελαν την παραίτηση του Μανώλη Καψή από τη θέση του Διευθυντή Ειδήσεων του MEGA. Μάλιστα, δημοσίευμα από το site parapolitika.gr, μεταδίδει ως είδηση την παραίτησή του. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα διέψευσε το γραφείο Τύπου του καναλιού, μιλώντας στο koutipandoras.gr. Μυστήριο βέβαια παραμένει εάν η απόφαση να «κοπεί» η Όλγα Γεροβασίλη, ήταν προσωπική ή κατόπιν εντολής «άνωθεν». Κύκλοι των καναλαρχών αφήνουν να διαρρεύσει ότι πρόκειται για καθαρά ευθύνη του ίδιου του Μανώλη Καψή, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να «αποποιηθούν» των όποιων ευθυνών.

mega 2 0

Τα δάνεια, οι άδειες και οι απεργίες

Είναι γνωστό ότι το MEGAλο κανάλι αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα κάτι το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα με τη νέα μείωση μισθών στους εργαζομένους τους. Κίνηση βέβαια η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και απεργίες.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του καναλιού κατά 15 εκατ. ευρώ, καθυστερεί σημαντικά καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα χρήματα. «Η οικογένεια Μπόμπολα δήλωσε πως δεν θα πάρει μέρος, ο Σταύρος Ψυχάρης, που ανέλαβε να καλύψει το μερίδιό της, δυσκολεύεται με τη μισθοδοσία του ΔΟΛ και μόνο η πλευρά Βαρδινογιάννη δήλωσε πως θα καταβάλει το μερίδιο που της αντιστοιχεί στην αύξηση», γράφουν οι typologies.gr για το θέμα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, το κανάλι καλείται να καταβάλει στις τράπεζες 20 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια που οφείλει, ώστε να εξασφαλίσει τραπεζική ενημερότητα κάτι το οποίο, σύμφωνα με το νόμο συχνοτήτων του υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνο για τα ΜΜΕ, Νίκου Παππά, θα δώσει τη δυνατότητα στους μετόχους του να καταθέσουν αίτηση για άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η εταιρία εισέλθει σε διαδικασία πτώχευσης, τότε οι μέτοχοί της δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για άδεια τηλεοπτικού σταθμού. Τα πράγματα λοιπόν ολοένα και στενεύουν για το MEGA. 

Τα χρέη του καναλιού σε δάνεια είναι τεράστια. Όπως έγραψε το HOT DOC στο τεύχος 86, στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 η επιχείρηση ΤΥΛΕΤΥΠΟΣ, χρωστούσε σε οκτώ ελληνικές τράπεζες 125 εκατομμύρια ευρώ.


Στον οικονομικό εισαγγελέα ο Ψυχάρης

Την ίδια στιγμή, ο Σταύρος Ψυχάρης έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου ως ύποπτος για το αδίκημα της απιστίας αναφορικά με τα δάνεια που έλαβε ο ΔΟΛ από το σύνολο των συστημικών τραπεζών.

Όπως είχε γράψει το HOT DOC στο τεύχος 74 (Τσαμπατζήδες Καναλάρχες – Μάγκες με τα Λεφτά μας), ο ΔΟΛ όπως και άλλα συγκροτήματα Τύπου, παρουσιάζουν υπέρογκο δανεισμό ο οποίος δεν δικαιολογείται από περιουσιακά στοιχεία και εγγυήσεις των δανειοληπτών.

Οι τράπεζες συνέχιζαν να δανειοδοτούν ζημιογόνες επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η Δικαιοσύνη βέβαια, φαίνεται πως έκανε τα «τυφλά μάτια» στις περιπτώσεις του «περίεργου αυτού δανεισμού».


Μια ακόμη… προπαγάνδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταγγέλλει το MEGA για προπαγάνδα. Αξίζει μονάχα να αναφερθούμε στα όσα έγιναν την εβδομάδα προ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι του καναλιού μάλιστα, Όλγα Τρέμη, Γιάννης Πρετεντέρης, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλης Καψής βρίσκονται αντιμέτωποι με το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τη στάση που κράτησαν τότε.

Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ έχει στοιχειοθετήσει την παραπομπή με πλούσιο ηχητικό και βιντεοσκοπημένο υλικό με τις θέσεις που υποστήριζαν οι δημοσιογράφοι στις τηλεοπτικές εκπομπές.

 

Νίκος Σπυρόπουλος

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…