Με το ζόρι καταδίκασε η ΕΕ την Άγκυρα-"Αλληλεγγύη" για κλάματα!

Άηχο, τυπικό και ενδεικτικό του στην πραγματικότητα είναι η ΕΕ ήταν το μήνυμα προς την Άγκυρα που έστειλαν χθες οι…

ee 3

Άηχο, τυπικό και ενδεικτικό του στην πραγματικότητα είναι η ΕΕ ήταν το μήνυμα προς την Άγκυρα που έστειλαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Συμβούλιο Κορυφής των 28, οι οποίοι προχώρησαν μεν σε καταδίκη της Τουρκίας για τις ωκεανογραφικές έρευνες μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, αλλά για να καταστεί το τουλάχιστον αυτονόητο πραγματικότητα, η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία κυριολεκτικά πάσχισαν.

Μετά τη διπλή παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη σύνοδο του Λαϊκού κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και κατόπιν αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών των στελεχών της κυπριακής αντιπροσωπείας, περιελήφθη τελικώς στα συμπεράσματα φράση με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις ενέργειες της Άγκυρας και ζητά από την Τουρκία να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την άμεση επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Στο πλευρό της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας τάχθηκε τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη τις προηγούμενες ημέρες. Διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η καταδικαστική φράση δεν ήταν «περίπατος στο πάρκο».

Όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον 4 χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία και η Φινλανδία, προσπάθησαν με «θέρμη» να παρεμποδίσουν μία ισχυρή φραστική διατύπωση, καθώς θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει κλιμάκωση της έντασης.

Παρόμοιες θέσεις είχε εκφράσει και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση για τις 4 ο Νίκος Αναστασιάδης η οποία ωστόσο δεν έγινε εξαιτίας της αιφνίδιας ασθένειας του Κύπριου Προέδρου. Ο κ. Αναστασιάδης είχε προλάβει να δώσει, εξάλλου, οδηγίες στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος και τον αντικατέστησε στη Σύνοδο Κορυφής.

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

oukrania 51

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία