Newsroom

Newsroom

Με «τσιφτετέλι τούρκικο» τίμησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τζο Μπάιντεν (video)

«Ελλάδα σε όλα του... μύριζε χθες ο Λευκός Οίκος». Ή και όχι...

Screenshot 2022 05 17 171854

«Τσιφτετέλι τούρκικο, νίναναϊ γιάβρουμ», άκουγαν στην είσοδο του Λευκού Οίκου οι 200 εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ που προσκλήθηκαν με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Τη δεξίωση διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος που φρόντισε μέλη των ενόπλων δυνάμεων να παίζουν μουσική και να τραγουδούν ελληνικά τραγούδια σε διάφορα σημεία του χώρου. Ορισμένοι μάλιστα από τους καλεσμένους το έριξαν στον χορό και ανέβασαν τα στιγμιότυπα στο διαδίκτυο, προκαλώντας φυσικά διάφορα σχόλια.

Από τα stories μάλιστα φαίνεται πως ανάμεσα στα τραγούδια που επελέγησαν ήταν το «Πέρα στους πέρα κάμπους» και το «Σήκω χόρεψε κουκλί μου», με τον χαρακτηριστικό στίχο «σήκω χόρεψε κουκλί μου, να σε δω να σε χαρώ, τσιφτετέλι τούρκικο, νινανάι γιάβρουμ, νινανάι να…»

Όπως αναφέρει το iefimerida που συγκέντρωσε όλα τα stories από τη γιορτή, πρώτη έσυρε τον χορό η Ελένη Κουναλάκη και ακολούθησε ο Μάικ Μανάτος, επιχειρηματίας, λομπίστας και ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, και η ομογενής Κέλι Βλαχάκις Χανκς.

Οι επιλογές των τραγουδιών βεβαίως μάλλον δεν πέρασαν από ελληνική έγκριση, αφού σε αυτή την περίπτωση ίσως και να έμπαινε «βέτο» για ευνόητους λόγους, ενώ τίποτα δεν υποννοεί πως το τραγούδι επελέγη για να στείλει κάποιο μήνυμα. Παρόλ’ αυτά η εικόνα ήταν κάπως… ιδιαίτερη.

Από την άλλη, η τέχνη δεν είναι μονοσήμαντη. Εμάς δηλαδή μπορεί να μας φαίνεται λίγο περίεργο να τιμάται η ελληνική επανάσταση με κάθε επισημότητα στον Λευκό Οίκο παρουσία του αμερικανού προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού με «τσιφτετέλι τούρκικο», εν μέσω μάλιστα μεγάλης ελληνοτουρκικής έντασης, ωστόσο σύμφωνα με το iefimerida, «Ελλάδα σε όλα του… μύριζε χθες ο Λευκός Οίκος».

Υποκειμενικά είναι αυτά…

 

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…