Τα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Guardian, εμφανίζουν τα δύο τρίτα των αιτούντων άσυλο που κατέφθασαν τη χρονιά που πέρασε στη Βρετανία, να πάσχουν από υποθερμία και εγκαύματα, ενώ άλλοι από αυτούς, έφταναν με σπασμένα κόκαλα, αποτυπώνοντας τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες ταξιδεύουν χιλιάδες άνθρωποι, περνώντας μάλιστα από τη Μάγχη, με ρίσκο τη ζωή τους.
Αξιοσημείωτος, όπως σε κάθε ανάλογη επιχείρηση, είναι ο αριθμός όσων τελικά δεν τα καταφέρνουν, αφού είναι γεγονός πως ελλείψει νομίμων περασμάτων, διασχίζουν το σημείο που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία, όπως στο περασμένου Νοεμβρίου, όπου 27 άνθρωποι βρήκαν τραγικό τέλος στα νερά του περάσματος της Μάγχης στην προσπάθεια τους να φτάσουν στο στόχο τους κατατρεγμένοι.
Σημαίνουσας σημασίας πάντως, το γεγονός ότι παρά την επιμονή του «Guardian» να αποκτήσει -βάσει νόμου- τα δεδομένα του Υπουργείου Εσωτερικών για όλο το 2021, αυτό κατέληξε μετά από έντονη άρνηση- να δίνει μόνο αυτά του ενός εξαμήνου, καταγράφοντας συνολικά όμως 28,381 αφίξεις προσφύγων με μικρές λέμβους, κατά περίπου 20.000 παραπάνω από τους 8.000 που διέσχισαν τα επικίνδυνα νερά το 2020, ενώ το 2019 καταγράφηκαν 1.800 αφίξεις και το 2018, 300.
Το ζήτημα είναι ότι οι πραγματικοί αριθμοί για το 2021 εκτιμώνται κατά πολύ μεγαλύτεροι, εάν ληθεί ως δεδομένο ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2022, 1.341 πρόσφυγες έφτασαν στη Βρετανία, ο εξαπλάσιος δηλαδή αριθμός από το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Από τους 6.000 πρόσφυγες που κατέφθασαν στη Βρετανία τον περασμένο Ιούνιο, οι 4.075 τα δύο τρίτα υπέφεραν από υποθερμία, σύμφωνα με τα στοιχεία, εν άλλοι 354 άνθρωποι εντοπίστηκαν με εγκαύματα που προκλήθηκαν είτε από πετρέλαιο ή από θαλασσινό νερό στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός όσων κατάφεραν να νοσηλευτούν , το ίδιο διάστημα, στο νοσοκομείο καθώς είχαν διάφορα σπασμένα κόκαλα, είναι 27.
Πηγή: documentonews.gr