Με τις πλάτες του υπουργείου Παιδείας πρωτοφανής παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας μαθητή

Προ των ευθυνών του για υπόθεση παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας μαθητή λυκείου θέτει το υπουργείο Παιδείας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

EK Ypourgeio Paideias

Συγκεκριμένα με δεύτερη επιστολή της σε διάστημα μόλις τριών μηνών η Αρχή ζητάει από το υπουργείο η πολιτική ηγεσία του οποίου προτιμά όπως φαίνεται να συναγελάζεται και να δέχεται συγχαρητήρια για τις κινήσεις της από την Ιεραρχία, παρά να επιβάλει τη νομιμότητα, να απαντήσει γιατί δεν απαλλάσσεται μαθητής λυκείου από το μάθημα των θρησκευτικών ενώ υπάρχει και σχετική δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, όλα ξεκίνησαν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς όταν οι γονείς μαθητή ο οποίος φοιτά στην πρώτη τάξη του 1ου λυκείου Γέρακα ζήτησαν την απαλλαγή του από το μάθημα των θρησκευτικών. Προς έκπληξή τους κι ενώ ο μαθητής δεν παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μάθημα ούτε στο Γυμνάσιο, αντιμετώπισαν την άρνηση της διεύθυνσης του λυκείου.

Αν και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει από καιρό αποφανθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, το σχολείο απαίτησε από την οικογένεια τη σχετική δήλωση. Προκειμένου να αποφύγουν τις αγκυλώσεις της διεύθυνσης οι γονείς πράγματι δήλωσαν αυτό που παρανόμως απαιτούσε το σχολείο. Αντί λύσης ωστόσο, αντιμετώπισαν νέα δυσκολία αφού η διεύθυνση αρνήθηκε εκ νέου το αίτημά τους με το επιχείρημα ότι η υπεύθυνη δήλωσή τους κατατέθηκε εκπρόθεσμα.

Δικαστική απόφαση κόλαφος

Αντιμέτωποι με την πρωτοφανή άρνηση τόσο του σχολείου όσο και του υπουργείου Παιδείας το οποίο ήδη από τις 19 Δεκεμβρίου 2019 είχε λάβει επιστολή για το ζήτημα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, οι γονείς του ανήλικου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Το αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο αποφάνθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ότι η απόρριψη των αιτημάτων των γονέων του για απαλλαγή του από το μάθημα των θρησκευτικών παραβιάζει τη θρησκευτική του ελευθερία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης το σχολείο παραβιάζει ταυτόχρονα το Σύνταγμα της χώρας αφού υποχρεώνει τον μαθητή να παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών και να συμμετέχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του σχολείου όπως η προσευχή και ο εκκλησιασμός.

Μάλιστα κι ενώ η απόφαση επιδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου στο σχολείο, μέχρι σήμερα δεν έχει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του Συλλόγου Διδασκόντων ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα. Έτσι, σήμερα Τετάρτη η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέστειλε δεύτερη επιστολή στο υπουργείο Παιδείας απαιτώντας να λάβει απάντηση το αργότερο σε διάστημα δέκα ημερών, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω η εξέταση της καταγγελίας.

Στο μεταξύ δια του συνηγόρου της Βασίλη Σωτηρόπουλου η οικογένεια έχει αποστείλει στο σχολείο εξώδικο με τον οποίο διαμηνύει ότι κατόπιν και της δικαστικής απόφασης, ο μαθητής δεν πρόκειται να παρακολουθήσει στο εξής το μάθημα των θρησκευτικών, ζητάει την άμεση έκδοση απαλλακτικής απόφασης καθώς και τη διαγραφή κάθε δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα που συνδέει τη μαθητική ιδιότητα με το μάθημα των θρησκευτικών. Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που το σχολείο δε συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση θα υποβληθεί μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

«Το υπουργείο φοβάται την Ιερά Σύνοδο»

Ο συνήγορος της οικογένειας Βασίλης Σωτηρόπουλος σημείωσε με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πριν από λίγο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έστειλε δεύτερη επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από την καταγγελία μας για το Λύκειο Γέρακα που ζήτησε καταγραφή δεδομένων μαθητή για να τον απαλλάξει από τα θρησκευτικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη επιστολή που είχε σταλεί από την Αρχή έμεινε αναπάντητη από το υπουργείο Παιδείας πράγμα εύλογο όπως σχολίασε.

«Τι να πει το υπουργείο Παιδείας; Ότι φοβάται τόσο πολύ την Ιερά Σύνοδο που διστάζει να καταργήσει την εγκύκλιο Λοβέρδου για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά λόγω της οποίας η χώρα καταδικάστηκε στο ΕΔΔΑ;» διερωτήθηκε εύλογα προσθέτοντας ότι «αυτό είναι όλο το θέμα: η στάση της συγκεκριμένης υπουργού και της συγκεκριμένης κυβέρνησης που περιφρονεί τους θεσμούς, περιφρονεί την Αρχή, περιφρονεί το ΣτΕ (που είπε ακριβώς τα ίδια), περιφρονεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να ικανοποιήσει την πολιτική της πελατεία».

Πρόστιμα από το ΕΔΔΑ

Για υποθέσεις απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει αποφανθεί προ μηνών και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Συγκεκριμένα με απόφασή του στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου κατόπιν εξέτασης προσφυγών δύο οικογενειών από τη Μήλο και τη Σίφνο, είχε κρίνει ότι η Ελλάδα, λόγω απόφασης του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία έπρεπε να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ότι τα παιδιά δεν είναι ορθόδοξα, παραβίαζε το δικαίωμα των μαθητών για ουδέτερη θρησκευτική εκπαίδευση. Το Δικαστήριο είχε επιβάλλει παράλληλα στο ελληνικό κράτος να πληρώσει 8.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια ως αποζημίωση.

Πηγή: documentonews.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ