Newsroom

Newsroom

Με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τη Frontex ασχολείται ο γερμανικός Τύπος

Αν και... δεν γίνονται τέτοια πράγματα σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση

AP 20059439748842 1

Στο θέμα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο, που μάλιστα φαίνεται να προκαλεί την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, επανέρχεται για μια ακόμα φορά το Spiegel και γράφει: «Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex εμπλέκεται περισσότερο από ό,τι ήταν μέχρι τώρα γνωστό στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την ελληνική ακτοφυλακή. Αυτό αποδεικνύεται  μετά από κοινή έρευνα του Spiegel με το Lighthouse Reports, τα ελβετικά μέσα SRF και Republik καθώς και την Le Monde.

Στο Αιγαίο, η ελληνική ακτοφυλακή εγκαταλείπει συστηματικά άτομα που αναζητούν προστασία στη θάλασσα, για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων. Σύμφωνα με την έρευνα η Frontex ενεπλάκη σε παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 προσφύγων μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021. Ανάμεσά τους, 22 επαναπροωθήσεις μπορούν να αποδειχθούν χωρίς καμία αμφιβολία, επειδή για παράδειγμα υπάρχουν φωτογραφίες προσφύγων πάνω σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Ο πραγματικός αριθμός των επαναπροωθήσεων, στις οποίες βοήθησε η Frontex, είναι πιθανότατα υψηλότερος. Τα pushbacks καταγράφονται σε μια εσωτερική βάση δεδομένων της Frontex, αλλά πάντα με τον λανθασμένο όρο «πρόληψη αναχώρησης». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφονται καταστάσεις, στις οποίες η τουρκική ακτοφυλακή εντοπίζει πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα όμως τα σκάφη εντοπίζονται και στέλνονται πίσω από τα ελληνικά ύδατα. Κατόπιν σχετικού ερωτήματος η Frontex δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να υποδείξει συγκεκριμένα περιστατικά. Η υπηρεσία προστασίας των συνόρων δέχεται πιέσεις εδώ και μήνες».

Πηγή: dw.com

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…