Με τηλεκπαίδευση έως το Πάσχα τα γυμνάσια

Ξεκίνησε η διάθεση των self tests στα φαρμακεία, αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

NewsRoom 08/04/2021 | 10:42

Τα γυμνάσια δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης πριν από το Πάσχα, ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι «πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αφουγκραζόμενοι τις εισηγήσεις των ειδικών», ενώ έκανε λόγο για μία "δυναμική" διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, παρά τις διαφωνίες του Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς και ακόμη έξι λοιμωξιολόγων που σύμφωνα με τις πληφοροφίες που διέρρευσαν, διαφώνησαν με την απόφαση των μελών της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα 12 Απριλίου, τα Λύκεια όλης της χώρας θα ανοίξουν όπως ήταν και η επιθυμία της Νίκης Κεραμέως, η οποία παρέστη στη συνεδρίαση. 

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε σήμερα, η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Η χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο. 

Όπως έχει ανακοινωθεί, το self test πρέπει να πραγματοποιηθεί από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες. Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.