Newsroom

Newsroom

"Με τη συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουμε ένα δρόμο προς την ειρήνη"

Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως το ονοματολογικό λειτούργησε ως ταμπού στην Ελλάδα, η οποία έδειχνε να βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα όταν 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι πιο μεγάλες, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, αναγνωρίζουν τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία.

5b979c0e1dc524414d8b458e

Στις επικρίσεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα αυτά τα χρόνια οι γείτονες μας αυτοαποκαλούνταν Μακεδόνες», «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο κ.. Ζάεφ και όλοι συμπολίτες του ερχόταν στην Ελλάδα με ένα διαβατήριο το οποίο έγραφε Μακεδόνες» για να τονίσει πως από εδώ και στο εξής, μετά τη συμφωνία «το διαβατήριο θα λέει πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Και συνέχισε λέγοντας «όπως επίσης δεν ξέρω αν για σας έχει κάποια αξία για μένα έχει πολύ μεγάλη που όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προκάτοχός του κ. Ζάεφ -με τον οποίο έχω μια εξαιρετική συνεργασία- ο κ. Γκρούεφσκι είχε γεμίσει τη χώρα του, τις πλατείες των πόλεων της γειτονικής χώρας, με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και βεβαίως με όλα εκείνα τα σύμβολα τα οποία είναι χαρακτηριστικά της Αρχαίας Μακεδονίας, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης». «Από δω και στο εξής δεν θα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό κάνεις στην γειτονική χώρα, και ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός ή μελλοντικοί πρωθυπουργοί θα έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται το, Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνική ιστορία ως δικό τους κομμάτι» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ίσως πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι πως ο κάθε πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας από δω και στο εξής θα επιβεβαιώνει την σαφώς σλαβική καταγωγή του λαού του και τις γλώσσες του» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Στην Ελλάδα και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τόσο εγώ όσο και ο κ. Ζάεφ δεχόμαστε μία σφοδρή επίθεση ότι είμαστε και οι δύο προδότες. Ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα και ο κ. Μιτσκόφσκι στην ΠΓΔΜ, που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος μας κατηγορούν με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία ότι είμαστε προδότες και φέραμε μια επιζήμια συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και προσέθεσε:

«Μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει και εγώ και ο κ. Ζάεφ στους λαούς μας, μάλλον ανοίγουμε ένα δρόμο προς την ειρήνη, προς την προοπτική της συνεργασίας και της συμβίωσης των λαών μας, ένα δρόμο όποιος θα γράψει ιστορία».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως παρά τις δεδομένες διάφορες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη ότι «επωάζεται το αυγό του φιδιού».

Τόνισε ότι είναι «ευτυχής για ό,τι καταφέραμε στην ενδοχώρα», σημείωσε ότι «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, και δεν τιμά κανέναν μας αύτη κατάσταση, είμαστε υποχρεωμένοι όμως να στηρίξουμε μια συμφωνία που αν δεν υπήρχε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» και επανέλαβε ότι η χώρα μας χρειάζεται στήριξη.

«Χρειάζεται όταν μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες και να μη μιλάμε μονάχα για νούμερα και αριθμούς και στατιστικές, αλλά να βλέπουμε πίσω από τα νούμερα, τα πρόσωπα τα αυτών των ανθρώπων που έχουν ονόματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την τοποθέτηση του απάντησε στην ευρωβουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη η οποία μίλησε για καταστολή στις διαδηλώσεις του Σαββάτου για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αναφερθήκατε στην συγκέντρωση 3-4 χιλιάδων ακραίων στη Θεσσαλονίκη, καμία σχέση με τα μεγάλα συλλαλητήρια που όντως έγιναν τον Φεβρουάριο – και ξέρετε θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω, εσείς ήσασταν που για χρόνια ως προβεβλημένη δημοσιογράφος σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, κάθε βράδυ σχεδόν, όταν είχαμε πράγματι μαζικές διαδηλώσεις και μεγάλη καταστολή, τα 5 πρώτα χρόνια των μνημονίων, από το σταθμό σας βγαίνετε και ουσιαστικά ασκούσατε το λειτούργημα της πληροφόρησης αποκρύβοντας -όπως η ίδια παραδεχθήκατε- την αλήθεια. Και τότε δεν είχατε καμία ιδιαίτερη ευαισθησία ούτε στο να παρουσιάσετε τα πραγματικά νούμερα των διαδηλώσεων, αλλά ούτε και να αναδεικνύετε την καταστολή και τη βία που υπέστησαν αυτές οι διαδηλώσεις, Σήμερα σας βλέπω ότι έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, χαίρομαι» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και σημειώνοντας ότι «η ευαισθησία δεν πρέπει να είναι αλά καρτ» τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε καταστολή ούτε βία».

Στη δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η « Ελλάδα αποτέλεσε ένα πείραμα, το οποίο εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, διότι η κρίση δεν ξεκίνησε χθες, η κρίση ξεκίνησε το 2010».

«Προκάλεσα και ήταν στόχος μου να προκαλέσω έναν ουσιαστικό διάλογο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Ελλάδας πρέπει να μελετηθεί από την Ευρώπη.

«Τα προγράμματα προσαρμογής ξεκίνησαν το 2010 και έχουν περάσει 8 ολόκληρα χρόνια, για να μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και για να μιλάμε για το οριστικό τέλος της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας είπε, «είμαι χαρούμενος και ευτυχής που η κυβέρνησή μου είναι αυτή που πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2015, αυτό από μόνο του είναι μια εξαιρετική πολιτική επιτυχία», τόνισε.

«Όμως αυτό που με κάνει σήμερα να είμαι πραγματικά ευτυχής δεν είναι ότι πετύχαμε να ολοκληρώσουμε τα προγράμματα προσαρμογής -διότι αυτό θα μπορούσα να το πετύχει και κάποιος ή κάποια άλλη πολιτική δύναμη ακολουθώντας μια συνταγή η οποία θα άφηνε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έρμαιη και απροστάτευτη», ανέφερε ακόμη και συνέχισε: «Αν αισθάνομαι ότι κάτι πετύχαμε είναι ότι από τη μία καταφέραμε να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας οδήγησαν στην δημοσιονομική εξυγίανση και στην έξοδο από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να προστατεύσουμε όσο μπορούσαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία και η μεγάλη δυσκολία αυτών των τριών χρόνων.

«Το 2015 όταν είχα έρθει εγώ εδώ, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, διότι είχε δύο εκατομμύρια πολίτες ανασφάλιστους, οι οποίο δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη», ενθυμήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε για 600.000 ανθρώπους η δυνατότητα του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος (…) υπήρχαν πραγματικά άνθρωποι που χάσανε όχι μόνο το εισόδημά τους, τη δουλειά τους, το μέλλον τους, το παρόν τους και δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως υπήρχαν συμπολίτες μας που δεν είχαν να φάνε και βρίσκονταν κατά χιλιάδες στα συσσίτια. «Αυτή η εικόνα σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει», κατέληξε στη σχετική αναφορά.

«Δεν θέλω εδώ ενώπιόν σας να σας πω ότι είναι success story, αλλά όμως είναι μια πορεία βήμα προς βήμα, ανοίγει δρόμο προς το μέλλον και αν για κάτι πραγματικά είμαι ευτυχής είναι ότι πετύχαμε να βαθύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δώσουμε μια πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατάφερε» και ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το πλαίσιο προστατεύτηκαν οι ευάλωτοι πολίτες.

Συνεχίζοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Δώσαμε ένα δείγμα γραφής για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, γιατί εκεί ήταν ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας των πολιτικών που επιβλήθηκαν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων στην Ελλάδα». Επίσης, δήλωσε, κάποιοι πιστεύουν ότι μόνο μέσω της συρρίκνωσης της εργασίας μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη, αλλά «εμείς πιστεύουμε το αντίθετο ότι χώρος για την ανάπτυξη μπορεί να δημιουργηθεί μονάχα μέσα από τη στήριξη της εργασίας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής». Αυτή είναι μια μεγάλη ιδεολογική τομή, που έχουμε εμείς οι προοδευτικοί από τους νεοφιλελεύθερους, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«’Ακουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Φερχόφστατ, ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί για την Ελλάδα γιατί χρειάστηκε τρία προγράμματα, γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια ενώ άλλες χώρες που βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή οικονομική θέση, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια -γιατί;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.

«Υπήρξαν μεγάλα λάθη λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρέπει να το παραδεχτούμε, διότι τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εκ των πραγμάτων οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015 αλλά ήταν μία συμφωνία ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής με προτεραιοποίηση στις δομικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν να προτεραιοποιήσουν», είπε ο πρωθυπουργός.


Ειδικά για τις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε ότι προτίμησαν τις περικοπές αντί των μεταρρυθμίσεων γιατί υπέκυψαν σε οργανωμένα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. «Αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους από σας που θέλετε να υπερασπιστούν πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στις δικές σας πολιτικές οικογένειες», ανέφερε.

«Έρχομαι να απαντήσω στον κ. Γκονθάλεθ (σ.σ του ΕΛΚ), ο οποίος είπε ότι άλλαξα. Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι σήμερα είναι 11 του Σεπτέμβρη και εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κι άλλη μία μαύρη επέτειος: είναι επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Λυπάμαι, κύριε Γκονθάλεθ, στην ομιλία σας αναπαράξατε -δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη- τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορα στο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας και απαντώντας στον κ. Γκονθάλεθ είπε: «Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Θα ήθελα να σάς υπενθυμίσω ότι αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς μια παράταξη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος- δυστυχώς αρχηγοί στην παράταξη αυτή γίνονται συνήθως τα τέκνα κάποιων πετυχημένων η μη, αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών, αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα», παρατήρησε επίσης.


Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε: «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος (σ.σ. της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) το λένε και το ξαναλένε πολλοί από τους συντηρητικούς συνάδελφους σας πολιτικούς για το κόστος της διαπραγμάτευσης στο δύσκολο εκείνο εξάμηνο», είπε.

«Καλό είναι όταν μιλάμε σε αυτή την αίθουσα να μην μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες διότι αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ. ευρώ θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για να συνεχίσει λέγοντας πως επί της ουσίας όσοι υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία, πως αυτό το ποσό θα κερδίζονταν εάν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, το 2015, «πώς, αλήθεια, με ποιες πολιτικές, με αυτές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κύριου Σαμαρά; Ο οποίος δεν είχε καταφέρει ούτε καν να έχει θετικό ισοζύγιο, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είχε υπογράψει της τάξης του 4,5%. Αλλά δεν είχε καταφέρει να φτάσει ούτε στο 0% με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Κατάφερε μόνο το 2014 να πιάσει το 0,4%. Πώς θα κατάφερνε να πιάσει αυτούς τους ρυθμούς που θα ξανάφερναν πίσω το 20% του ΑΕΠ;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, «εδώ πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες όπως επίσης η άλλη ανακρίβεια ότι δήθεν η Ελλάδα σπατάλησε 40 δισ. στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σαράντα πέντε δισεκατομμύρια ήταν το συνολικό κόστος και των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα δικά μας χρόνια κόστισε μόνο 6 δισεκατομμύρια από τα 24 που ήταν διαθέσιμη από το τρίτο προγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», κατέληξε.