Newsroom

Newsroom

Με θέμα την… Ελλάδα συνεδριάζει το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Επικίνδυνη κλιμάκωση σε θεσμικό επίπεδο από την Τουρκία - Aκάρ: Θα απαντήσουμε στις «παρανομίες» της Ελλάδας

τουρκία

Το «ζήτημα» της Ελλάδας θα τεθεί σύμφωνα με δημοσιεύματα στο σημερινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται, το ζήτημα θα αφορά το αφήγημα περί «αποστρατικοποιημένων» νησιών.

Την ίδια ώρα, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας τονίζουν τη σημασία της σημερινής συνεδρίασης, όπου «θα εξεταστούν λεπτομερώς τα βήματα της Ελλάδας που εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακάρ: Η Τουρκία «θα απαντήσει στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας».

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται άλλωστε και οι σημερινές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Τουρκία «θα απαντήσει στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Sabah, o Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση για τους βετεράνους του τουρκικού στρατού τόνισε:

«Η Ελλάδα, είναι η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση και κατηγορεί απερίσκεπτα την Τουρκία. Αυτό είναι υποκρισία. Επιπλέον, αυτός ο κακός γείτονας, που με κάθε ευκαιρία παραπονιέται για την Τουρκία σε άλλους, έχει αποκαλύψει την εχθρική του στάση. Ειδικά πρόσφατα, κάποιοι ανεύθυνοι Έλληνες πολιτικοί δηλητηριάζουν καθημερινά τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας με νέες αυταπάτες», είπε συγκεκριμένα ο Ακάρ, και συνέχισε:

«Το γεγονός ότι τα αεροπλάνα μας, τα οποία εκτελούσαν δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, πρόσφατα κλειδώθηκαν με ραντάρ δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, η Daily Sabah υποστηρίζει ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πρόκειται να στείλει στο ΝΑΤΟ τις καταγραφές των τουρκικών ραντάρ, που, όπως λένε, δείχνουν εχθρικές κινήσεις ελληνικών μαχητικών κατά τουρκικών στο Αιγαίο.

Συρίγος: Η Τουρκία θέλει να μας ωθήσει να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά

«Δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα είναι, δεν θα είναι ρητορική όμως η επόμενη κίνηση, θα είναι κάτι στην πράξη».

Αυτή ήταν η εκτίμηση του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, όπως την εξέφρασε μιλώντας στοΠρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, σχετικά με το τι ετοιμάζει η Άγκυρα αυξάνοντας την ένταση ολοένα και περισσότερο.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν τον πρώτο πυροβολισμό αλλά δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να ωθήσουν εμάς να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά.

Είναι ένα παιχνίδι το οποίο το έχουν ετοιμάσει εδώ και πολλά χρόνια και το προχωρούν. Ταυτοχρόνως βολιδοσκοπούν να δουν πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα, δεν έχουν καταλήξει ακόμη πότε θα κινηθούν γιατί τους ανησυχεί και αυτό που βλέπουν. Βλέπουν δηλαδή μια Αμερική η οποία παραδοσιακά κρατάει ουδέτερη στάση η οποία εχθές βγήκε και είπε ρητώς ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως, βλέπουν την Ευρώπη, η οποία αντιδρά. Αλλά σαφώς προετοιμάζουν το έδαφος για κάτι άλλο, δεν ξέρουμε τι είναι αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος. Ερωτηθείς εάν η επόμενη κίνηση θα είναι στο πεδίο, ο κ. Συρίγος απάντησε «όχι απαραίτητα, αλλά όλες οι ενδείξεις τείνουν προς τα εκεί».

«Σαφώς, η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, οι δηλώσεις των ξένων, το διεθνές κλίμα που υπάρχει λόγω Ουκρανίας-Ρωσίας, όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας» προσέθεσε.

Η κλιμάκωση της έντασης από τον Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις στην γείτονα, όσο και στο πεδίο της εξωτερικής της πολιτικής. Όσο αφορά στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, η κλιμάκωση συσχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον συνασπισμό στον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος μετέχει μαζί με τον κ. Μπαχτσελί να απέχει σε ποσοστό περισσότερο από 20% από τους αντιπάλους του.

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…