Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασαν οι διατάξεις για την ίση μεταχείριση στην εργασία

Με 201 ψήφους «υπέρ», 21 ψήφους «κατά» και 5 «παρών» ψηφίστηκαν τα τέσσερα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου κατά των διακρίσεων στην εργασία λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας.

5841583c1dc524d9118b4679

Τα συγκεκριμένα άρθρα ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ (απουσίαζε ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος με επιστολή του γνωστοποιούσε ότι αν βρισκόταν εκεί θα ψήφιζε και εκείνος «ναι»), τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά ψήφισαν η Χρυσή Αυγή και τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ οι κ.κ. Κ. Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες «ναι» ψήφισαν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, ο Γιώργος Λαζαρίδης και Βασίλης Κόκκαλης. Επίσης, «όχι» ψήφισε ο Νίκος Νικολόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμπνευστές του αιτήματος διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας επεφύλαξε η σημερινή διαδικασία. Όχι μόνο τα υπό ψήφιση άρθρα 1, 2, 3 και 4 του σχεδίου νόμου υπερψήφισαν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποδεικνύοντας ότι κανένα πολιτικό ζήτημα δεν υφίσταται, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι τα καταψήφισε ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Είναι προφανές ότι τις αιτιάσεις οι εκπρόσωποι της κεντροαριστεράς θα πρέπει να τις απευθύνουν και προς τον ομοϊδεάτη τους» σχολίασε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Με τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία ορίζεται η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας (στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες. Επανακαθορίζεται – διευρύνεται η έννοια των διακρίσεων (έμμεση και άμεση) και του όρου «παρενόχληση» και εισάγονται νέοι ορισμοί (διάκριση λόγω σχέσης, διάκριση λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών, πολλαπλή διάκριση, εύλογες προσαρμογές).

Μεταξύ άλλων, προστίθενται ως λόγοι απαγορευμένων διακρίσεων η εθνική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, η χρόνια πάθηση, η οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του φύλου. Ορίζεται ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν θίγει τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις του νομικού καθεστώτος των υπηκόων τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Επίσης, καθορίζονται εκ νέου οι περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η δικαιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ειδικών επαγγελματικών απαιτήσεων.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…