Με πτώση εκ των έσω απειλείται η κυβέρνηση Ολάντ

Σε «αντάρτικο» έχουν περάσει αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των «ανταρτών» τίθεται θέμα ακόμα…

hollande alone 496 355

Σε «αντάρτικο» έχουν περάσει αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των «ανταρτών» τίθεται θέμα ακόμα και αποχής τους από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας έρχεται έπειτα από μερικές “καυτές” για τον Ολάντ εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων διαφωνούντες υπουργοί παύτηκαν από την κυβέρνηση, τα ποσοστά της προσωπικής δημοτικότητάς του έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ένα βιβλίο ιδιαίτερα βλαπτικό για τον ίδιο κυκλοφόρησε από την πρώην σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ.

Ο πρωθυπουργός του Ολάντ, ο Μανουέλ Βαλς, έχει σχηματίσει τη δεύτερη κυβέρνησή του μετά το διορισμό του στα τέλη Απριλίου και αντιμετωπίζει ένα δύσκολο αγώνα για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται για να περάσει τον προϋπολογισμό του 2015 και τις επικείμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Αν η κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ολάντ μπορεί να εξαναγκαστεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές – ένα σενάριο που κορυφαία στελέχη των Σοσιαλιστών εξακολουθούν να θεωρούν απίθανο παρά την αυξανόμενη οργή μέσα στις τάξεις του κόμματος για την ολοένα και πιο κεντρώα πορεία του.

“Κατευθυνόμαστε προς μια ομαδική αποχή”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Κριστιάν Πολ, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών βουλευτών.  “Πιστεύουμε πως είναι αδύνατο να επιβληθεί αυτή η επιφανειακή ομοφωνία στο σοσιαλιστικό σχηματισμό”, πρόσθεσε.

Ο Πολ δεν είπε πόσοι από τους αντάρτες είναι έτοιμοι να απόσχουν. Ο αριθμός αυτός έχει κυμανθεί από 11 στην ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Βαλς τον Απρίλιο, μέχρι 41 σε μια ψηφοφορία αργότερα τον ίδιο μήνα για τη μείωση των δημόσιων δαπανών μέχρι το 2017.

Με τις 289 έδρες του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει πλειοψηφία μιας έδρας στο κοινοβούλιο και μπορεί να αναμένει ότι θα εξασφαλίσει τις ψήφους του σχηματισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και διαθέτει 17 έδρες. Έτσι η ψηφοφορία αρχίζει να γίνεται πραγματικά αβέβαιη από τις 30 αποχές και πάνω.

“Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια πολύ, πολύ άνετη πλειοψηφία σοσιαλιστών βουλευτών που θα στηρίξει τον Μανουέλ Βαλς”, δήλωσε προς το τηλεοπτικό κανάλι Φρανς 2 ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, υφυπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο.

Η δημοτικότητα του Ολάντ στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει στο 13% –το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από γάλλο πρόεδρο– εξαιτίας της αποτυχίας του να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, και επειδή πολλοί γάλλοι ψηφοφόροι δεν τον θεωρούν αξιόπιστο ηγέτη.

Ωστόσο το γαλλικό σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να συνεχίσει ως το τέλος της πενταετούς θητείας του, κυβερνώντας με διατάγματα αν είναι απαραίτητο. Επιπλέον οι σοσιαλιστές βουλευτές γνωρίζουν πως, αν εξαναγκάσουν σε διάλυση του κοινοβουλίου, είναι πιθανό να χάσουν τις έδρες τους στις νέες εκλογές – ένα αντικίνητρο για να προχωρήσουν σ’ αυτή την οδό.

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…