Newsroom

Newsroom

Με το που ανοίγει η Βουλή έρχεται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

tsipras2 24

Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Αν και για τις νέες μειώσεις μισθών που προωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί από την επομένη ακριβώς των εκλογών επικαλούνται μείωση των εσόδων τους, λόγω κάμψης της διαφημιστικής δαπάνης -και βεβαίως λόγω των εκλογών-, η κίνηση αυτή, πριν καλά- καλά ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας και βεβαίως με τον νόμο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που περιμένει έτοιμος, να κατατεθεί και να ψηφιστεί.

Ήδη, στην πρώτη ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πρώτο – πρώτο το σχέδιο νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, μεταξύ των «ώριμων νομοσχεδίων τα οποία άμεσα, με το που θα ανοίξει η Βουλή, θα προωθηθούν προς ψήφιση», όπως είπε. Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ είναι πράγματι «ώριμο», καθώς έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την περασμένη άνοιξη, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση. Αυτό που μένει είναι βεβαίως η επεξεργασία και ενσωμάτωση πιθανόν ορισμένων από τις παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί, ενδεχομένως και ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς. Για διαβούλευση, όσο και για «διάλογο με τους αρμόδιους φορείς»μίλησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος σε έξι σχέδια νόμου που περιμένουν από την προηγούμενη περίοδο. Η λογική λέει ότι θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση και ότι θα είναι νόμος του κράτους στους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των σταθμών, μέσω της Ένωσης ιδιοκτητών (ΕΙΤΗΣΕΕ), σε επίσημη εκδήλωσή της έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνούν με το σχέδιο νόμου, ότι… δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και ότι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να καταπέσει. Κουβέντες στο παρασκήνιο όμως χοντραίνουν ακόμα περισσότερο το παιχνίδι, καθώς κάνουν λόγο για σχεδιασμούς αποεπένδυσης ή μεταφοράς της έδρας των επιχειρήσεων στο εξωτερικό ή άλλες παρόμοιες καζινοκαπιταλιστικού τύπου ιδέες.

Συμμάχους στη μάχη τούς δεν -χρειάζεται- να -δοθούν- άδειες -γιατί- έχουμε -ψηφιακό- σήμα έχουν βρει οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρώτη και καλύτερη τη Ν.Δ., η οποία τους συμπαραστάθηκε και προεκλογικά. Μαζί τους τάχθηκε και το κατεστημένο της ΕΕΤΤ – Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα κληθεί να δώσει λογαριασμό στη Δικαιοσύνη για την αποικιακού τύπου σύμβαση που υπέγραψε με τη Digea, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα σχετικό φάκελλο. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και το ΕΣΡ – Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που βρήκε το νομοσχέδιο πρόχειρο και «γραμμένο στο πόδι».

Πηγή: «Αυγή»