Με παράπονα το πρώτο ραντεβού με το κουαρτέτο: "Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει μέσω blog"

Η ελληνική πλευρά διαμήνυσε προς το ΔΝΤ ότι η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω blogs, κατά την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

58503aff1dc52410748b4666

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο εξέφρασε παράπονα για την δημοσιοποίηση του άρθρου Τόμσεν στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ ενώ, όπως γνωστοποιήθηκε, και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συντάσσονται με την ελληνική πλευρά στο θέμα αυτό. Το Ταμείο μέσω του άρθρου Τόμσεν ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για το 2019 και το 2020, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν με ανοικτή την ημερομηνία αναχώρησής των θεσμών από την Αθήνα.

Στην πρώτη συνάντηση, σήμερα Τρίτη, τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο βασικά θέματα που κυριάρχησαν τις προηγούμενες ημέρες:

• η απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση 610 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους

• η ανάρτηση Τομσεν στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι επικεφαλής των θεσμών φέρονται να ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το «έκτακτο μέρισμα», καθώς το ζητούμενο είναι να φανεί αν μετά τη συγκεκριμένη δαπάνη εξακολουθούν να καλύπτονται οι στόχοι στον προϋπολογισμό του 2016 (σ.σ πρέπει να κλείσει η χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, κάτι που θα υπερκαλυφθεί σύμφωνα με την ελληνική πλευρά).

Η ελληνική πλευρά φέρεται να εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά της για την ανάρτηση Τόμσεν, με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου να ακούει τη φράση «οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω blog».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο επικεφαλής, με βασικό στόχο τουλάχιστον να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζεται στον προϋπολογισμό του 2018.

Σύμφωνα με πηγές, στη σημερινή συνάντηση έγινε συζήτηση και για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς, όμως, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…