Με μέτρα… «ματζούνια» απέναντι στον κορονοϊό η κυβέρνηση

Αθωράκιστο το ΕΣΥ, αβοήθητα τα νησιά

5130519 1

Αλαλούμ με το πού και πότε κολλάει για να στηριχτεί το κυβερνητικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης

Στο έλεος του κορονοϊού βρίσκεται ολόκληρη η χώρα. Το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφεται, τα συνεχή τριψήφια νούμερα των τελευταίων ημερών, οι νέοι θάνατοι και τα αυξανόμενα νούμερα νοσούντων υγειονομικών όχι απλώς προβληματίζουν για το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες αλλά προκαλούν ακόμη και τρόμο. Το να μη γίνονται υποχρεωτικά τεστ σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε δυναμικό και μέσα ατομικής προστασίας αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να καταστούν τα νοσοκομεία ενεργείς υγειονομικές βόμβες.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το ίδιο δάχτυλο που κουνάει στους πολίτες κατηγορώντας τους για μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Την ίδια στιγμή όμως που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόταν στο «φιλότιμο» του Ελληνα προσπαθώντας να του μεταβιβάσει ευθύνες, όπως καταγγέλλουν στο Documento για ακόμη μια φορά γιατροί και φορείς του τουρισμού, του επισιτισμού και της εστίασης, η κυβέρνησή του είναι αυτή που άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ, άνοιξε χωρίς σχέδιο τα σύνορα, αθέτησε τις εξαγγελίες για ενίσχυση των ι α τ ρο νοσηλευτικών δομών στα νησιά ενόψει τουριστικής περιόδου και επέβαλε αντιφατικά μέτρα χωρίς καμία απολύτως επιστημονική –ή ακόμη και απλή– λογική.

Οι νεκροί ηλικιωμένοι στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι ξυπνούν μνήμες από τις εφιαλτικές σκηνές στη γειτονική Ιταλία, ενώ ό,τι συνέβη στον Πόρο είναι η απόδειξη της κατάρριψης του κυβερνητικού αφηγήματος περί ενός άρτια οργανωμένου και πανέτοιμου κρατικού συστήματος. Μαζί του ανατράπηκε και το μήνυμα περί ασφαλούς προορισμού που έστελνε στο εξωτερικό η χώρα μέσω της διεθνούς τουριστικής καμπάνιας της.

Στο τραπέζι των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων πέραν της απειλής της δημόσιας υγείας είναι και η οικονομία. Οι επιχειρήσεις στον επισιτισμό και στην εστίαση βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή λουκέτου –όσες δεν έχουν βάλει ακόμη–, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές και στον τουρισμό, αν δεν είναι ήδη άνεργοι, θα έρθουν σύντομα αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η πλήρης απουσία κυβερνητικής στήριξης.

Ρίχνουν στους νέους την ευθύνη

«Κάνω έκκληση στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, σε συμπολίτες τους και στη χώρα» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, το ΕΣΥ είναι θωρακισμένο όπως και οι ιατρικές δομές στα νησιά, ενώ τα μέτρα για το άνοιγμα των συνόρων και τον τουρισμό ήταν επαρκή. Αυτοί που φταίνε όμως σήμερα για τη ραγδαία αύξηση και εξάπλωση των κρουσμάτων είναι οι νέοι.

«Διάλεξαν να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι των στατιστικών ξεκάθαρα για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη» λέει στο Documento ο Τηλέμαχος Νικολετάτος, επαγγελματίας και ένα από τα 45 μέλη του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, ενός νεοσύστατου πρωτοβάθμιου σωματείου.

Τα τριψήφια νούμερα των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν δείχνουν ότι ξεσπά το δεύτερο κύμα, το οποίο, αν και είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις, φαίνεται να είναι ηπιότερο, παρότι παρατηρείται αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών.

Τι ήταν εκείνο όμως που τελικώς το πυροδότησε;

«Είναι οφθαλμοφανέστατο πλέον ότι το δεύτερο κύμα σχετίζεται απόλυτα με τον τρόπο με τον οποίο έγινε το άνοιγμα του τουρισμού: χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς επαρκή αριθμό τεστ και ιχνηλάτηση στις πύλες εισόδου της χώρας» δηλώνει στο Documento ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος – εντατικολόγος και εκπρόσωπος εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο .« Αν και προσπαθούν να αποπροσανατολίσου ντον κόσμο, είναι γεγονός ότι το άνοιγμα των συνόρων ήταν η αιτία. Μαζί και ο πενιχρός δειγματοληπτικός έλεγχος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ελέγχεται με αυτό τον τρόπο περίπου το 12-13%. Με το υπόλοιπο τεράστιο ποσοστό τι γίνεται; Το θέμα δεν ήταν να κάνεις δειγματοληπτικό έλεγχο. Το θέμα ήταν να θωρακίσεις εντελώς τα σύνορα» σημειώνει ο κ. Ρίζος, προσθέτοντας: «Αν βάλετε τα στοιχεία κάτω, θα δείτε ότι υπάρχει και χρονική αλληλουχία των κρουσμάτων με το άνοιγμα των συνόρων. Στα τέλη Μαΐου, όταν άνοιξε και η εστίαση, οι εντατικές π.χ. στο Αττικό είχαν αδειάσει. Η έκρηξη γίνεται περί το τέλος Ιουλίου και μετά. Με βάση τον χρόνο επώασης του ιού, αν υπήρχε κάτι εγχώριο σε κρούσμα μετά την άρση του lockdown, θα εμφανιζόταν νωρίτερα. Η αναζωπύρωση γίνεται δύο μήνες μετά την άρση των μέτρων και προφανώς συνδέεται κατά μεγάλο μέρος με το άνοιγμα των συνόρων. Και όχι μόνο με τουρίστες αλλά και με όλους εκείνους τους Ελληνες που γύριζαν σταδιακά στη χώρα».

Αθωράκιστο το ΕΣΥ, αβοήθητα τα νησιά

Την περασμένη Κυριακή στο Documento γιατροί και νοσηλευτές ανέφεραν ότι ο χρόνος που κερδήθηκε με την καραντίνα δεν αξιοποιήθηκε. Το ΕΣΥ παραμένει αθωράκιστο και όσες προσλήψεις έγιναν ήταν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες και στα σοβαρά κενά που άφησαν πίσω τους τα μνημονιακά χρόνια. «Οσα λένε περί επαρκών προσλήψεων και θωράκισης του ΕΣΥ δεν ισχύουν. Εγιναν λίγες εκατοντάδες προσλήψεις και όλες ήταν επικουρικών με μονοετή σύμβαση. Κάνουν μετακινήσεις γιατρών προσπαθώντας να κουκουλώσουν τις ελλείψεις. Φεύγουν από τα κέντρα υγείας και πάνε στα νοσοκομεία και από τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου προς τα νησιά» δηλώνει ο Π. Παπανικολάου. «Τα νησιά δεν είναι θωρακισμένα όπως λένε. Γίνονται μετακινήσεις και όχι προσλήψεις. Συνέχεια έχουμε καταγγελίες για ελλείψεις σε προσωπικό και μέτρα ατομικής προστασίας» συμπληρώνει.

Αυτά που χρειάζεται έστω και τώρα να γίνουν, σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και η πραγματοποίηση δωρεάν και υπό κρατικό έλεγχο τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ακόμη ζητά να γίνονται υποχρεωτικά τεστ σε όσους υγειονομικούς επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τις διακοπές και γενικά να πραγματοποιούνται τεστ σε τακτική βάση, επικρίνοντας τις παλινωδίες με τις οδηγίες που είχαν δοθεί. «Αν τον μεταδίδουν οι υγειονομικοί έστω και ασυμπτωματικά στους πάσχοντες μέσα στο νοσοκομεία, θα συμβεί καταστροφή» αναφέρει ο Μιχ. Ρίζος.

Τελικά σε ποια μέρη και ποιες ώρες κολλάει;

Ο κορονοϊός σύμφωνα με την κυβερνητική λογική δεν κολλάει μέχρι τα μεσάνυχτα στα μαγαζιά αλλά θα κολλούσε μετά. Γι’ αυτό η κυβέρνηση τα έκλεισε. Ο κόσμος γέμισε τις πλατείες, τα λιμάνια, τους δρόμους και τις παραλίες, όπου μέχρι νεωτέρας δεν… κολλάει. Τα μπουζούκια δεν θα λειτουργούν μετά τις 12 το βράδυ, αφού τότε… κολλάει, και αποφάσισαν να ανοίγουν το απόγευμα – όταν δεν κολλάει.

«Είναι σαφές ότι επιβάλλεται lockdown σε μια μερίδα του κλάδου. Το μέτρο είναι αντιφατικό. Είναι ένας τρόπος εκβιαστικού κλεισίματος των καταστημάτων λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου αφενός, μη δαπανών από την πλευρά του κράτους αφετέρου. Αυτό όμως θα το πληρώσει το κράτος επειδή θα έχει τεράστιο κόστος σε ανεργία και σε λουκέτα επιχειρήσεων που έρχονται» λέει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

«Το ωράριο μας κατέστρεψε» τονίζει ο Τηλ. Νικολετάτος. «Από τη στιγμή που συρρικνώνεται το ωράριο εργασίας μιας επιχείρησης είναι αναμενόμενο να απειλούνται θέσεις εργασίας» δηλώνει ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Στα λεωφορεία και στο μετρό τώρα φαίνεται ότι κολλάει, δεν φταίνε όμως η μη αύξηση των δρομολογίων και το μειωμένο προσωπικό αλλά οι… επιβάτες που στριμώχνονται σαν σαρδέλες και δεν φοράνε καλά τη μάσκα τους. Στα μαγαζιά δεν πρέπει να είσαι όρθιος αλλά μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επειδή επιβάλλεται να είναι καλυμμένες οι μισές θέσεις, ο κόσμος στέκει όρθιος. Στα αεροπλάνα ο κορονοϊός συμμορφώνεται και δεν σε μολύνει. Δεν χρειάζονται έτσι κενές θέσεις. Αρα είναι κατανοητή η πληρότητα στο 100%. Στα πλοία πάλι φαίνεται ότι δεν κολλούσες με την πληρότητα στο 60-65%, έτσι, παρά την τότε πρόσφατη αντίθετη άποψη που είχαν εκφράσει στην αύξηση της επιτρεπόμενης πληρότητας οι επιστήμονες, πήγε στο 80-85%, όπου φυσικά… δεν κολλάει και ειδικά για δυο τρεις ώρες, όπως «διέγνωσε» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Στις εκκλησίες αρχικά δεν επιβαλλόταν η χρήση μάσκας, την ίδια στιγμή που στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους επιβαλλόταν.

Πηγή: documentonews.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…