Με μεγάλη επιτυχία έγινε στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου «18 συνεντεύξεις – Σαν μονόπρακτα»

Στην εκδήλωσε τραγούδησε αποκλειστικά η ερμηνεύτρια των χατζιδακικών «Πέριξ», Βούλα Σαββίδη, ενώ παρέστη και η θρυλική Μούσα του Mike Oldfield, Maggie Reilly! 

56800840 10205905117863958 7274531180345556992 n

Την περασμένη Τρίτη, 9/4, έγινε στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου «18 συνεντεύξεις – Σαν μονόπρακτα» του συνεργάτη του koutipandoras.gr, Αντώνη Μποσκοΐτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο καφέ – μουσική σκηνή «Ζώγια», ένα από τα πιο αρτίστικα στέκια της πόλης, παρουσία πολλών καλλιτεχνών και ενός φιλότεχνου κοινού. 

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Γκροσδάνης, παλιός γνώριμος του Μποσκοΐτη από τα φεστιβάλ κινηματογράφου Δράμας και Θεσσαλονίκης του κοντινού παρελθόντος. Ο Γκροσδάνης ήταν εκείνος που «ανέκρινε» τον συγγραφέα του βιβλίου σε ένα ζωντανό Q & A με το κοινό της αίθουσας. Το λόγο, βέβαια, είχαν πάρει πριν η συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός Αθηνά Τερζή, όπως και ο ποιητής – στιχουργός Δημήτρης Λέντζος

Η Τερζή αναφέρθηκε στην αφηγηματική δεινότητα των συνεντεύξεων του Μποσκοΐτη, στην προφορικότητα τους και στην ικανότητα τους να αφομοιώνονται ενστικτωδώς, έτσι «καθώς καταλήγουν να σου μοιάζουν». Για του λόγου το αληθές, ενέταξε στο κείμενο της αποσπάσματα από τη συνέντευξη του με την Τάνια Τσανακλίδου, καταλήγοντας στο ότι επρόκειτο για ένα υπόδειγμα δημόσιας συζήτησης, γοητευτικής και ιντριγκαδόρικης, μέσα στις εν πολλοίς καταδικασμένες στη μονοτονία συνεντεύξεις του διαδικτυακού χώρου. 

Ο Λέντζος, συνεργάτης του Μποσκοΐτη από το χώρο της δισκογραφίας, μίλησε για την ερώτηση – χαριστική βολή που συνήθως ο δημοσιογράφος επιφυλάσσει για τους συνομιλητές του, παρόλο το φιλικό κλίμα που ο ίδιος φροντίζει να δημιουργήσει. Διότι μία συνέντευξη δεν είναι αγιογράφημα, αλλά περισσότερο οφείλει να λειτουργεί σαν ψυχογραφία του εκάστοτε συνεντευξιαζόμενου. 

Αμέσως μετά τις σύντομες ομιλίες και το Q & A με το κοινό, τη θέση του πήρε στο πάλκο ο τραγουδιστής Παντελής Θεοχαρίδης συνοδεία του Γιάννη Φιλιππουπολίτη στο πιάνο. «Το σκέφτηκα αν θα έρθω εδώ, γιατί κλείνω μια πενταετία απουσίας μου από τις μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, αλλά σε ένα φίλο δε μπορείς να αρνηθείς» εξήγησε ο Θεοχαρίδης και τα μάτια όλων δάκρυσαν όταν ερμήνευσε τη δική του «Μικρή πατρίδα» των Γιώργου Ανδρέου/ Παρασκευά Καρασούλου και το «Αχ η ζωή» των Μιχάλη Τερζή/ Δημήτρη Λέντζου – το δεύτερο ήταν αφιερωμένο στον στιχουργό Λέντζο, έναν απ’ τους ομιλητές της εκδήλωσης. 

Τον Θεοχαρίδη διαδέχτηκε η Μαρία Θωΐδου, που χάρισε αέρινες, σχεδόν απόκοσμες ερμηνείες σε τραγούδια όπως το «Απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα» των Νίκου Κυπουργού/ Λίνας Νικολακοπούλου και το «Amara me» του Nino Rota. Ανάμεσα από το τραγουδιστικό μέρος, ο συγγραφέας του βιβλίου μαζί με τον ηθοποιό – σκηνοθέτη Αστέρη Νάτσιο επέλεξαν να διαβάσουν τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Κι αν ο Αγγελόπουλος «έδωσε αφορμή» στη Θωΐδου να αποδώσει το «Τραγούδι της λίμνης» των Ελένης Καραΐνδρου/ Αρλέτας, όπως και ο Θεοδωράκης στον Θεοχαρίδη τα «Δακρυσμένα μάτια» από τους «Λιποτάκτες», ο Χριστιανόπουλος και η αφήγηση του έγιναν αιτία για να ανέβει στο πάλκο ο τραγουδιστής Ανδρέας Καρακότας και να αποδώσει τρία από τα αριστουργηματικά «Τραγούδια της αμαρτίας» του Μάνου Χατζιδάκι, μεταξύ αυτών και την «Ωδή (Νεαρέ γιε του μπακάλη)» σε ποίηση Γιώργου Χρονά. Εξαιρετικός ο Καρακότας που μαζί με τον Θεοχαρίδη αποτελούν αναμφισβήτητα τις καλύτερες ανδρικές φωνές της Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν όμως η, εκτός προγράμματος, τραγουδιστική συμμετοχή της Βούλας Σαββίδη, της ιδιαίτερης φωνής που χάραξε για πάντα τα «Πέριξ» του Χατζιδάκι. Ο Μποσκοΐτης της ζήτησε να πει ένα τραγούδι κι εκείνη, που κάποτε την έντυνε ο Γιάννης Μόραλης και ο Μάνος Χατζιδάκις την έβαζε να τραγουδάει καθισμένη σε μια καρέκλα μεσ’ στον κόσμο και μόνο μ’ έναν προβολέα πάνω της, ανταποκρίθηκε πρόθυμα! Τραγούδησε α καπέλα το «Με ποια τραγούδια» των Χρήστου Νικολόπουλου/ Μάνου Ελευθερίου και το «Χαράματα η ώρα τρεις» του Μάρκου Βαμβακάρη, ένα δηλαδή από τα «Πέριξ» του μακρινού 1974. Με τη φωνή της πραγματικά αναλλοίωτη από το χρόνο, η Σαββίδη κυριολεκτικά αποθεώθηκε! Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, άλλωστε, που γνωρίζοντας τη φιλία της τραγουδίστριας με τον συγγραφέα – δημοσιογράφο, βρέθηκαν εκεί με την ελπίδα να την ακούσουν live, πέραν του γεγονότος της βιβλιοπαρουσίασης. Η ίδια τους αποζημίωσε πλήρως, ακόμη κι όταν η Μαρία Θωΐδου έσπευσε δίπλα της με το μικρόφωνο για να τραγουδήσουν μαζί το «Μην το ρωτάς τον ουρανό» των Μάνου Χατζιδάκι/ Γιάννη Ιωαννίδη

Η βραδιά χαρακτηρίστηκε και από μία ολίγον σουρεαλιστική στιγμή: Σε κάποια φάση η πόρτα της «Ζώγιας» άνοιξε και μία ηλικιωμένη κοκκινομάλλα κυρία μπήκε μέσα, προσπερνώντας διακριτικά τον κόσμο στα τραπέζια. Κάθισε αμίλητη και έδειξε να εντυπωσιάζεται από την ερμηνεία του Παντελή Θεοχαρίδη στο «Ποιος ειν’ τρελός από έρωτα» των Μάνου Χατζιδάκι/ Γιώργου Σαραντάρη. Η κυρία αυτή δεν ήταν Ελληνίδα, αλλά Σκοτσέζα. Για την ακρίβεια, ήταν η τραγουδίστρια Maggie Reilly, η ερμηνεύτρια των θρυλικών «To France» και «Moonlight Shadow» του Mike Oldfield, η οποία απόψε, Παρασκευή, τραγουδάει στη Θεσσαλονίκη και προσκλήθηκε στη βιβλιοπαρουσίαση του Μποσκοΐτη από την Αθηνά Τερζή! Εννοείται πως ο Μποσκοΐτης επικοινώνησε ήδη με τον ατζέντη της για μία συνέντευξη μαζί της, αποκλειστικά για το koutipandoras.gr! 

Παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου «18 συνεντεύξεις – Σαν μονόπρακτα» ήταν ακόμη οι μουσικοί Πάρις Παρασχόπουλος, Κώστας Βόμβολος, Αντώνης Σουσάμογλου, Μικαέλα Κυργιαφίνη, Μαργαρίτα Λιτητάρη, Γιάννης Γεωργιλάς, ο στιχουργός Παράσχος Καραγκιαβουρίδης, oι ραδιοφωνικοί παραγωγοί Νίκος Θεοδωράκης και Άκης Σακισλόγλου, ο εκδότης του «Μετρονόμου», Θανάσης Συλιβός. Εκεί ήταν, όμως, και ο ραδιοφωνικός παραγωγός – μουσικογράφος Θανάσης Γιώγλου, που βιντεσκόπησε ολόκληρη την εκδήλωση και τον ευχαριστούμε για την παραχώρηση του οπτικοακουστικού ντοκουμέντου από το ogdoo.gr

* Οι φωτογραφίες είναι του Λευτέρη Τσινάρη

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα.…

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…