Με κυβερνητική απόφαση άκυρη η χρηματοδότηση των εφημερίδων για το 2019

Αναστέλλεται η χρηματοδότηση των εφημερίδων για το 2019 σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος προανήγγειλε διαβούλευση και χρηματοδότηση από την επόμενη χρονιά

Μετά τη χθεσινή προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στη χρηματοδότηση του Τύπου ακροδεξιά και μισαλλόδοξα έντυπα όπως το «Μακελειό», καθώς και εφημερίδες των οποίων οι ιδιοκτήτες χρωστούν στους εργαζομένους τους και δεν έχουν τακτοποιημένες τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους εκκρεμότητες και την ανάκληση της σχετικής ΚΥΑ, η κυβέρνηση συνεχίζει τα βήματα προς τα πίσω, ανακοινώνοντας δια του εκπροσώπου της ότι το πρόγραμμα ανακαλείται για φέτος και θα εφαρμοστεί από του χρόνου και μετά από διαβούλευση.

Οι εν λόγω χειρισμοί αναδεικνύουν περίτρανα την κυβερνητική ανεπάρκεια ενώ παράλληλα μαρτυρούν και σκοπιμότητες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σκοπίμως άλλαξε το δικό της νομοθετικό πλαίσιο και τελικά οδήγησε στη ματαίωση της χρηματοδότησης για το 2019.

Σε μια απόπειρα να μεταθέσει τις ευθύνες για το πρωτοφανές φιάσκο στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η τροποποίηση του σχετικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – για τα σημεία που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις – έγινε από τη ΝΔ, η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τη λογική «ή σε όλους ή σε κανέναν».

Αφού λοιπόν η κατανομή του ποσού της ενίσχυσης κατέληξε σε φιάσκο, η κυβέρνηση ματαίωσε τη χρηματοδότηση των εφημερίδων για το 2019, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκδίδει σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση Πέτσα για την ενίσχυση στον Τύπο

Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. 

Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.

Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.

Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου.

Τομ Χανκς: Καταγγέλει πως εμφανίζεται σε διαφήμιση, αλλά είναι AI – “Προσοχή !”

Τομ Χανκς: Καταγγέλει πως εμφανίζεται σε διαφήμιση, αλλά είναι AI – “Προσοχή !”

Εξοργισμένος είναι ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χανκς με μία διαφήμιση στην οποία βρέθηκε να... «πρωταγωνιστεί»…