Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του πρώην ΙΓΜΕ μπροστά στην προωθούμενη διάλυση του φορέα

Την εναντίωση τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την διάλυση του ΙΓΜΕ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, που…

igme 0

Την εναντίωση τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την διάλυση του ΙΓΜΕ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, που προειδοποιούν με κινητοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για απαίτηση των δανειστών, που σίγουρα θα προτιμούσαν ιδιωτικές εταιρείες δικών τους συμφερόντων να αναλάβουν τις έρευνες και τις μελέτες για τον ορυκτό πλούτο αυτής της χώρας, που έπονται… Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Εν μέσω καλοκαιριού και με την αγωνία των εργαζόμενων,  να προωθήσουν έγκαιρα τα ερευνητικά έργα έστω με τα ελάχιστα εγκεκριμένα κονδύλια, και να  διασφαλίσουν τα ελάχιστα δικαιώματα που τους έχουν απομείνει από την λαίλαπα Τρόικας και Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΔΣ αποφάσισε και διέταξε να φέρει ως 1ο Θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΚΒΑΑ της ερχόμενης Παρασκευής, 11-7-2014, την “ Όδευση πρότασης σχεδίου ΠΔ και πρότασης σχεδίου ΚΥΑ στον αρμόδιο Υπουργό.”, δηλαδή το κυριότερο θέμα για το μέλλον του ΙΓΜΕ. Για το μέλλον του Ινστιτούτου, που ο Υπουργός κος Μανιάτης στην πρόσφατη Ημερίδα για τον Ορυκτό Πλούτο της χώρας στο Μέγαρο Μουσικής δεσμεύτηκε άμεσα να αναβαθμίσει (αποδεχόμενος την ουσιαστική αναγκαιότητα του ΙΓΜΕ, αλλά και τη σχετική κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα), ενώ ήδη ο Αν. Υπουργός κος Ταγαράς (στην συνάντηση του με το Συνδικάτο) αναγνώρισε και αποδέχτηκε την άμεσα επιτακτική ανάγκη για ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο παρουσία του Υπουργού και της Διοίκησης του ΕΚΒΑΑ για το μέλλον του ΙΓΜΕ.

Αντί της υλοποίησης  των υπουργικών εξαγγελιών έχουμε την προώθηση προς ψήφιση στο ΔΣ του ΕΚΒΑΑ, ενός σχεδίου ΠΔ διάλυσης του ΙΓΜΕ, με σκοπό την διαβίβαση του στο Υπουργείο και με το απίθανο σκεπτικό ότι ένα μέρος του ΠΔ, που άπτεται “λειτουργικών θεμάτων” του φορέα (αξιολόγηση, πειθαρχικά, προώθηση ημέτερων)  θα πάρει την μορφή της ΚΥΑ για άμεση αποδοχή του από την πολιτική ηγεσία. Η  αποσπασματική υιοθέτηση των κεφαλαίων Ε, ΣΤ και άρθρου 13 του σχεδίου Π.Δ. για την έκδοση σχετικής ΚΥΑ, δεν μπορεί να υιοθετηθεί αφού πολλά από αυτά άπτονται των γενικότερων επιλογών και προτεραιοτήτων που θέτει το σχέδιο Π. Δ/τος με αποτέλεσμα το κρισιμότατο Άρθρο 16 του  κεφαλαίου ΣΤ που αφορά την Κατανομή θέσεων σε Οργανικές Μονάδες να είναι υπό επεξεργασία αφήνοντας σε ασάφεια το θέμα του αριθμού και των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την παραγωγική ερευνητική δραστηριότητα του ΙΓΜΕ..

 

Στην καθόλα επιτυχημένη Ημερίδα στις 8-5-14, για τον ρόλο του ΙΓΜΕ στην έρευνα του Ορυκτού Πλούτου που συνδιοργάνωσαν τα ΑΕΙ όλης της χώρας, τα Επιστημονικά Επιμελητήρια, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις παραγωγικές τάξεις (Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων,  Σύλλογοι Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων,  Συνδικάτα εργαζομένων στον κλάδο) διαπιστώθηκε από όλους και καταγράφηκε σε σχετικό ψήφισμα η άμεση ανάγκη για την επανίδρυση του ΙΓΜΕ.

Με βάση τα παραπάνω,  οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ να προασπίσουν το μέλλον και το ρόλο του Ινστιτούτου και για αυτό θα προχωρήσουν σε άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν την Πέμπτη 10-7-14 και την Παρασκευή 11-7-14 με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στο ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων 119), όσο και στη  Βίλλα Καζούλη στην Κηφισιά (Γρ. Λαμπράκη 1) που θα γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΒΑΑ.

-Καλούμε την ύστατη στιγμή τα μέλη του ΔΣ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προχωρήσουν σε μια συνεδρίαση με ένα τόσο πρόχειρο και επικίνδυνο κείμενο συζήτησης

-Καλούμε την Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ που και σε παλιότερη συνάντηση με το συνδικάτο και την Διοίκηση είχε εκφράσει τους προβληματισμούς της για μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση χάραξης γενικών αρχών

-Καλούμε τον Αν. Υπουργό να υλοποιήσει την δέσμευση του για διεξοδική συζήτηση σε σχέση με το μέλλον του φορέα

-Καλούμε τέλος τον Υπουργό να σεβαστεί τις εξαγγελίες του για τον ρόλο του ΙΓΜΕ στην έρευνα του Ορυκτού Πλούτου

-Καλούμε  τους συναδέλφους μας από τους άλλους χώρους δουλειάς (συντονιστικό σωματείων, ΕΚΑ, ΟΜΕ)  που υφίστανται ανάλογες αντεργατικές πολιτικές να στηρίξουν τον αγώνα μας και να μας συμπαρασταθούν έμπρακτα.

Εκείνο το οποίο επείγει είναι η άμεση δρομολόγηση κατάρτισης και ψήφισης ενός νέου νόμου για την ανασύσταση του ΙΓΜΕ, ικανού να υπηρετήσει σε συγκεκριμένες απαιτήσεις ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και να αποτελέσει,  ένα χώρο επιστημονικής ανάπτυξης και απασχόλησης των νέων συναδέλφων μας.    

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ  ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ  Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ».

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

oukrania 51

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία