ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΚΑΙ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με το βλέμμα στις κινητοποιήσεις του φθινοπώρου ετοιμάζεται η κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους διαδηλωτές, λαμβάνοντας νέα μέτρα για τις συγκεντρώσεις και τις κάμερες στους δρόμους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας χθες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας, είπε ότι «θα καταργηθεί το χουντικό διάταγμα που δήθεν ρύθμισε το ατομικό δικαίωμα των δημόσιων συγκεντρώσεων».
Ο Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει ήδη «ώριμο σχέδιο νόμου» με δύο άξονες:
**Τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος του λαού να διαμαρτύρεται δημόσια.
**Την αποτροπή ελάχιστων μικροομάδων, ολίγων δεκάδων ατόμων, να νεκρώνουν τη ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας.
Ο υπουργός ανήγγειλε και αλλαγές στον τρόπο αξιοποίησης των καμερών, ανακοινώνοντας ότι ήδη λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον Χρ. Γεραρή, επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πολύ σύντομα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις.
Την ίδια στιγμή και ο παριστάμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Παπουτσής γνωστοποίησε ότι θα τοποθετηθούν κάμερες σε περιπολικά και μοτοσικλέτες τόσο για την καταγραφή βανδαλισμών όσο και για τον έλεγχο κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο χρήσης νερού και πλαστικών σφαιριδίων στις διαδηλώσεις.
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε όμως και στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα blogs που, όπως διαβεβαίωσε, «θα παύσουν να φιλοξενούν κουκουλοφόρους». Εξήγγειλε πως θα συγκροτήσει άμεσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Α. Ράντο, για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs, την ταυτοποίηση των χρηστών υπηρεσιών Διαδικτύου και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η άρση των απορρήτου των επικοινωνιών. Πληροφόρησε δε ότι η επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να υπάρξει διάλογος με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τα ζητήματα αυτά, σπεύδοντας όμως να καταλογίσει ευθύνες σε εκπομπές που τροφοδοτούν τη βία, αλλά και να κάνει λόγο για λαϊκισμό προς «άγραν» τηλεθέασης και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.enet.gr