Newsroom

Newsroom

Με φυλακή και λουκέτο για ένα… τυπογραφικό λάθος απειλούνται δημοσιογράφοι στις Φιλιππίνες

Η διόρθωση ενός τυπογραφικού λάθους μετά την εφαρμογή ενός νόμου για την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, θεωρήθηκε από τις αρχές ως... «αναδημοσίευση»

rappler logo

Υπό διωγμό βρίσκονται δύο δημοσιογράφοι στις Φιλιππίνες, ενώ το μέσο στο οποίο εργάζονται απειλείται με αναστολή άδειας λειτουργίας, με αφορμή ένα ρερπορτάζ που είχε δημοσιευτεί το 2012 στον ιστότοπο.

Το Εφετείο των Φιλιππίνων (CA) επιβεβαίωσε την καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση της διευθύνουσας συμβούλου της Rappler και βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Maria Ressa και του πρώην ερευνητή-συγγραφέα Rappler Reynaldo Santos Jr., προσθέτοντας οκτώ μήνες στην ποινή φυλάκισης που είχε αρχικά επιβληθεί από κατώτερο δικαστήριο στη Μανίλα. .

«Η έφεση απορρίπτεται. Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Μανίλα, Branch 46, που έκρινε τους κατηγορούμενους Reynaldo Santos Jr. και Maria Ressa ένοχους πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία για παραβίαση του άρθρου 4(c)4 του Republic Act 10175, γνωστός ως νόμος για την πρόληψη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο του 2012, επιβεβαιώνεται με τροποποίηση στο μέτρο του παρόντος. ως κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης αόριστης διάρκειας που κυμαίνεται από έξι μήνες και μία ημέρα κατ’ ελάχιστο έως έξι έτη και οκτώ μήνες και είκοσι ημέρες ως ανώτατη», αναφέρεται στην απόφαση του Δ’ Τμήματος Εφετείων.

Η απόφαση της CA υπογράφηκε από τους αναπληρωτές δικαστές Roberto Quiroz, Ramon Bato και Germano Francisco Legaspi. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνολο δικαστών από εκείνους που χειρίστηκαν την προσφυγή νωρίτερα και που είχαν προηγουμένως χορηγήσει στις ταξιδιωτικές αρχές της Ressa.

«Τόσο [η Ρέσα όσο και ο Σάντος] θα επωφεληθούν από όλα τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένης της αναγωγής της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο για επανεξέταση», είπε ο Ράπλερ σε δήλωση την Παρασκευή, 8 Ιουλίου.

Η παράλογη κατηγορία – Φυλακή και λουκέτο για ένα… τυπογραφικό

Το ρεπορτάζ του Rappler για το οποίο ασκήθηκε η δίωξη, ήταν ένα ερευνητικό θέμα σχετικά με τη χρήση ενός από τα οχήματα του καταγγέλλοντα Wilfredo Keng από τον ανώτατο δικαστή Renato Corona. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε το 2012, λίγους μήνες πριν ακόμη θεσπιστεί ο νόμος για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, η διόρθωση ενός τυπογραφικού λάθους που έγινε δύο χρόνια αργότερα θεωρήθηκε ξεχωριστό αδίκημα από το δικαστήριο, αφού θεωρήθηκε ως αναδημοσίευση του δημοσιεύματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί νομικοί αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα της απόφασης για αυτούς τους λόγους.

«Καλούμε τους συναδέλφους μας στα μέσα ενημέρωσης, την κοινότητά μας και άλλους υποστηρικτές ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου να μιλήσουν ανοιχτά, αλλά να είναι και προσεκτικοί τώρα περισσότερο από ποτέ. Δεν πρόκειται μόνο για τη Maria Ressa, τον Rey Santos Jr. ή το Rappler. Αυτό που τελικά διακυβεύεται είναι η δημοκρατία μας, της οποίας η ισχύς στηρίζεται σε ένα μέσο ενημέρωσης που δεν απειλείται από το κράτος ούτε εκφοβίζεται από δυνάμεις για να φιμώσει τις επικριτικές φωνές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Rappler.

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…