Mε «φωτογραφική» παρέμβαση Αυγενάκη έβγαλε απ’τ ο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ τον Γ. Πομάσκι

Με φωτογραφική τροπολογία, η οποία πέρασε στις 31/12/2022 ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης πετάει εκτός ΔΣ του ΣΕΓΑΣ τον διακεκριμένο προπονητή (του Ολυμπιονίκη, Μίλτου Τεντόγλου) Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος ήταν εκλεγμένος εκπρόσωπος των προπονητών.

pomaski

Ο Γιώργος Πομάσκι δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί την ιδιότητα του εκπροσώπου των τεχνικών στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, μετά τη νέα υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Με την απόφασή του από τους 3 συλλόγους προπονητών πέταξε εκτός τους 2 και νομιμοποίησε ένα άλλο σύλλογο, τον ΠΕΠΚΑ, που δεν πληρούσε τα κριτήρια βάση του κ. Αυγενάκη!

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αθλητισμού με τροπολογία που πέρασε στις 31 Δεκεμβρίου, αφήνει εκτός του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ τον Γιώργο Πομάσκι, καθώς όπως δήλωσε στο Κοινοβούλιο, ο τεχνικός του Μίλτου Τεντόγλου είναι «αμειβόμενος υπάλληλος της ομοσπονδίας, κάτι που αποτελεί κώλυμα ώστε να βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο».

«Κεραυνοί» Σακοράφα

Το θέμα Αυγενάκη προκλήθηκε από την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, η οποία είναι και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. «Είναι ένα ακραίο παράδειγμα μη χρηστής διοίκησης και καταχρηστικής διακυβέρνησης. Πίσω από τα ωραία λόγια για πολλά επίπεδα αποτελεσματικής διακυβέρνησης και για εκσυγχρονισμούς υπάρχει το αμείλικτο κομματικό κράτος της δεκαετίας του 1950, που θέλετε να το κρατάτε ζωντανό με νύχια και με δόντια. Ελέω του κ. Μητσοτάκη και ίσως όχι μόνο αυτού ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε Υφυπουργός Αθλητισμού. Το μέλημά του από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα δεν είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού και όλα τα άλλα ωραία λόγια. Η πολιτική του αντίληψη και η οξυδέρκειά του φτάνουν μόνο ένα βήμα μπροστά από τα μάτια του ή μάλλον ένα βήμα πίσω, στον προσωπικό και κομματικό έλεγχο του οικοδομήματος του αθλητισμού. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή μηχανορραφίες και κόψε-ράψε σε νόμους και υπουργικές αποφάσεις πάντα βέβαια με την επίκληση του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού κλπ», είπε.

Η Σ. Σακοράφα υπενθύμισε ότι ο Λ. Αυγενάκης:

-έφερε διάταξη για ηλικιακά όρια στις αθλητικές ομοσπονδίες και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
-«Υπερψηφίστηκε χάρη στην κομματική πειθαρχία. Είναι καταφανώς αντισυνταγματική», είπε.

-άλλαξε δύο φορές τον νόμο ανάδειξης διοικήσεων στις ομοσπονδίες, όπως και τις διατάξεις για την αναγνώριση και συμμετοχή των σωματείων.

-«μετήλθε κάθε μέσο χωρίς φραγμό για να επηρεάσει τις εκλογές στον ΣΕΓΑΣ και να αποτρέψει την εκλογή μου στη θέση του προέδρου».

-«απέτυχε στον σχεδιασμό και τις προσπάθειες του και γι’ αυτό μας τιμώρησε με εξάμηνη καθυστέρηση τακτικής επιχορήγησης».

-«καθυστέρησε τη νομοθετική επικύρωση του καταστατικού της ΕΟΕ μέχρι να γίνει γενική συνέλευση της ομοσπονδίας και το έφερε έναν μήνα μετά μέσα σε αυτή την Αίθουσα χωρίς να ντραπεί. Και αυτό μόνο και μόνο για να προωθήσει αρεστό προεπιλεγμένο πρόσωπο στη διοίκηση. Τελικά απέτυχε και εδώ στον σχεδιασμό, αλλά και στις προσπάθειές του» και εξελέγη η ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου.

-μετά παρενέβη με υπουργική απόφαση στον τρόπο εκπροσώπησης αθλητών και προπονητών στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών προκειμένου να ευνοήσει συγκεκριμένο σωματείο προπονητών για τον ΣΕΓΑΣ. Απέτυχε πάλι. Στον ΣΕΓΑΣ με βάση την απόφαση Αυγενάκη βγήκε εκπρόσωπος των προπονητών ο Γκιόργκι Πομάσκι.

Όμως, συνέχισε η Σ. Σακοράφα, ο Πομάσκι ανήκει στο ΚΚΕ και γι’ αυτό ο Λ. Αυγενάκης, δύο μέρες μετά την απόφαση του ΣΕΓΑΣ, έβγαλε νέα υπουργική απόφαση και «τροποποιεί φωτογραφικά την προηγούμενη δική του» υπουργική απόφαση βάζοντας νέες προϋποθέσεις την ανάδειξη εκπροσώπου των προπονητών για να αποβάλει τον κ. Πομάσκι από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ!

Η Σ. Σακοράφα, η οποία εκείνη την ώρα προήδρευε, κατέβηκε από την έδρα και απάντησε στον Λ. Αυγενάκη. «Ξέρετε ποιον πετάτε έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, κύριε Υπουργέ; Ξέρετε ποιον πετάτε έξω; Γεώργιος Πομάσκι λέγεται. Ξέρετε τι σημαίνει Γεώργιος Πομάσκι; Ρωτήστε όλον τον κόσμο να σας πούνε. Γιώργος Πομάσκι σημαίνει προπονητής ολυμπιονικών, σημαίνει προπονητής που τον βραβεύει όλος ο κόσμος. Αύριο θα πάει στην Ισπανία, σήμερα θα τον βραβεύσει η Ολυμπιακή Επιτροπή, κορυφαίος προπονητής, τον παρακαλάμε να μείνει στην Ελλάδα με ψίχουλα και εμείς τον βρίζουμε, δεν τον θέλουμε σύμβουλο στην Ομοσπονδία μας. Σοβαρά μιλάτε τώρα; Και λέτε ότι δεν καταλαβαίνετε τι είναι αυτά που είπα σήμερα εδώ μέσα;».

Προκλητικός ο Αυγενάκης: «Εδώ είναι Βουλή, μη λέτε ψέματα»

Η τοποθέτηση της Σ. Σακοράφα προφανώς δεν άρεσε στον υφυπουργό , ο οποίος πήρε τον λόγο στη Βουλή.

«Εδώ δεν είναι ΣΕΓΑΣ, είναι η Βουλή των Ελλήνων. Καταλάβετε ότι πρέπει να ακούτε όταν λέτε ψέματα, θα ξεμπροστιάζεστε και θα το ακούνε όλοι. Αρκετά με το ψέμα. Η διάταξη είναι για 56 ομοσπονδίες, όχι για μία. Τον Πομάσκι τον σέβομαι και τον τιμώ και όχι μόνον εγώ, αλλά όλη η αθλητική κοινότητα. Ωστόσο, είναι αμειβόμενος προπονητής της ομοσπονδίας, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί κώλυμα. Μην προσπαθείτε να εξαπατήσετε όσους μας παρακολουθούν», απάντησε

Πυρά της αντιπολιτευσης:

Συντυχάκης: Και η ντροπή κοκκινίζει

«Έχει προκύψει μείζον θέμα με την εκλογή εκπροσώπου προπονητών στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, και πρόσθεσε «Ήρθε στα μουλωχτά, φέροντας μια νέα υπουργική απόφαση και ΦΕΚ με ημερομηνία 31-12-2022 -μη γελάτε-, τροποποιώντας μια παράγραφο και προσθέτοντας επιπλέον δύο, μόνο και μόνο για να πετάξει τον Πομάσκι από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ. Ντροπή σας! Και η ντροπή κοκκινίζει. Γελάστε όσο θέλετε», τόνισ

«Ξαφνιαστήκατε, κύριε Αυγενάκη. Δεν το περιμένατε να είναι ο Πομάσκι εκπρόσωπος των προπονητών, γιατί είχατε κατά νου να βάλετε τον δικό σας άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση δεν σας βγήκε», είπε ο κ. Συντυχάκης και πρόσθεσε: «Ο αθλητικός κόσμος και ιδιαίτερα ο κόσμος του στίβου δεν πρόκειται να κάνει δεκτή, ανεχτή, αυτήν την πραξικοπηματική τακτική από την πλευρά του κ. Αυγενάκη. Πρόκειται για πράξη ανήθικη, καταδικαστέα και πρέπει να αποσύρετε τη νέα υπουργική απόφαση».

Λιακούλη: Κίοβετε και ράβετε

«Κύριε Αυγενάκη, κόβετε και ράβετε στο πλαίσιο των δικών σας πολιτικών συμφερόντων», είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη.

Ραγκούσης: Έπρεπε να έχεις ήδη παραιτηθεί και να ζητήσεις συγγνώμη

«Όποιος βρισκόταν στη θέση σας και αντιμετώπιζε αυτή την κοινοβουλευτική κατακραυγή και αισθανόταν ότι έχει διαπράξει το ελάχιστο αυτών που ακούσατε ότι σας καταλογίζουν, θα έπρεπε να είχε ζητήσει συγγνώμη, να είχε καταθέσει την παραίτησή του και να είχε φύγει από την Αίθουσα της Βουλής», τόνισε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης και επεσήμανε πως «αυτό που κάνετε δεν είναι προσωπικό σας αποτέλεσμα, αλλά είναι μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτά όλα που περιγράφησαν εδώ για τον κ. Πομάσκι και γενικά για την κακομεταχείριση των αθλητικών θεσμών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απλώς μία μικρογραφία του τι γίνεται σε όλο το εύρος, σε όλο το μήκος και σε όλο το πλάτος του κρατικού μηχανισμού από την Κυβέρνησή σας. Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα λύση δεν είναι μόνο εσείς να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να φύγετε, κύριε Αυγενάκη, είναι συνολικά να φύγετε ως Κυβέρνηση, γιατί ό,τι πιάνετε στα χέρια σας -με ό,τι καταπιάνεστε- δεν υπακούει σε αρχές και αξίες, δεν υπακούει σε κανόνες. Δεν λειτουργείτε με κανόνες σε αυτή τη χώρα παρά μόνο με έναν κανόνα, του ποιος είναι δικός σας και πώς θα καταφέρετε να ευνοήσετε τους δικούς σας».

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…