Με έκδοση απειλείται τούρκος επιχειρηματίας που συνελήφθη στη Βρετανία

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Ακίν Ιπέκ, που βαρύνεται με υποψίες ότι είναι προσκείμενος στον Φετουλάχ Γκιουλέν, συνελήφθη στη Βρετανία και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσής του, έγινε σήμερα γνωστό από τις βρετανικές αρχές.

«Ο κ. Ιπέκ συνελήφθη σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσής του από την Τουρκία» δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, του Home Office. Η ακροαματική διαδικασία για το ενδεχόμενο έκδοσής του έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο και θα διεξαχθεί από το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η σύλληψη έγινε στις 23 Μαΐου και ο Ιπέκ κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ακίν Ιπέκ, πρώην επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών Koza-Ipek, έφυγε από την Άγκυρα την 30η Αυγούστου του 2015 με ιδιωτικό τζετ για τη Βρετανία κι έκτοτε δεν επέστρεψε στην Τουρκία.

Ο Ακίν Ιπέκ θεωρείται ύποπτος ότι είναι στενός σύμμαχος του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διευθύνει από τις ΗΠΑ ένα πανίσχυρο δίκτυο ΜΚΟ, ΜΜΕ και επιχειρήσεων, το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ενορχύστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ιπέκ διώκεται στο πλαίσιο μιας ευρείας διαδικασίας σε βάρος προσώπων που πρόσκεινται στον Γκιουλέν. Βρίσκεται αντιμέτωπος με δις ισόβια, για τις κατηγορίες της «απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης» και «παραβίασης του Συντάγματος», όπως επίσης και με ποινή κάθειρξης 132 ετών για τις κατηγορίες της «σύστασης και διοίκησης τρομοκρατικής οργάνωσης», της «πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπείας» και της «πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης».

Τον Οκτώβριο του 2015, η τουρκική δικαιοσύνη είχε αποφασίσει να θέσει υπό επιτροπεία την εταιρεία του Ακίν Ιπέκ, την Koza-Ipek, ιδιοκτήτρια δύο εφημερίδων και δύο τηλεοπτικών δικτύων. Ο εισαγγελέας της Άγκυρας είχε κατηγορήσει την εταιρεία ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» για λογαριασμό του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ακίν Ιπέκ αρνείται κατηγορηματικά κάθε παράνομη δραστηριότητα και κάνει λόγο για «ψέματα» σε βάρος του.

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Η ακριβής ώρα, ημέρα εξόδου θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ καλούν σε συμμετοχή στις δράσεις των…