Με το δόγμα «όλα στους ιδιώτες» ο Μητσοτάκης δημιουργεί «Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας»

Kάνει το ΕΣΥ κουφάρι για όσους δεν έχουν να πληρώσουν

5254485 0

Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολιτικές προτάσεις και  προγράμματα.  Αυτά για τον σημερινό πρωθυπουργό είναι επικοινωνιακά προϊόντα για λαϊκή κατανάλωση.

Το  μόνο πρόγραμμα του είναι  το δόγμα «ιδιωτικοποίηση παντού».  Επιδιώκει να τα δώσει όλα στους ιδιώτες. Δεν προσπαθεί να εφαρμόσει κάποια πολιτική. Σχέδιο εκποίησης εφαρμόζει.  Τα υπόλοιπα είναι  επικοινωνιακό περιτύλιγμα.

 Ήδη «διοχετεύονται» σε ιδιώτες- Έλληνες και ξένους- όχι μόνο  τα περιουσιακά στοιχεία και τα θεσμικά δικαιώματα τού κράτους αλλά και η ίδια τη λειτουργία του. Ακόμη και η έκδοση συντάξεων!

 Όλοι σχεδόν οι νόμοι που ψηφίζει, κρύβουν μια ιδιωτικοποίηση – εκτός από αυτούς που φανερά βγάζουν στο σφυρί δημόσιο πλούτο.

Ιδιωτικοποίηση είναι και η εκχώρηση της αγοράς εργασίας στους εργοδότες, που θα ορίζουν τους κανόνες, τις αμοιβές, τις σχέσεις του εργαζομένου όχι μόνο με την εργασία του -όταν την έχει, αλλά και με τη ζωή του.

Η  τρομακτική διατύπωση Χατζηδάκη «δεν μειώνονται οι αμοιβές του γιατί θα παίρνουν ρεπό» και «τους εξασφαλίζουμε χρόνο για να μαζεύουν ελιές» προέρχονται από τη γνωστή θεωρία Μητσοτάκη: οι επιχειρήσεις  να λειτουργούν όπως νομίζουν οι εργοδότες, χωρίς συνδικάτα και νομικές δεσμεύσεις, και αν πάνε καλά θα δίνουν κάτι και στο προσωπικό. Κάτεργο.

Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε να πλασάρει  προσωπικά την ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης.  Η δήλωσή του ότι το ΕΣΥ «δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας» ισούται με κήρυξη της διάλυσής του για να μπει στη θέση του το ΕΣΥ- Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας.

 Θα την επιχειρούσε ούτως ή άλλως . Η πανδημία τον καθυστέρησε, αλλά την αξιοποιεί κιόλας για τον σκοπό του.

Η απαξίωση του ΕΣΥ

Το ΑΠ είχε επισημάνει  τον Φεβρουάριο του 2020 ότι αρχίζει η απαξίωση του ΕΣΥ την ημέρα που ανακοινώθηκαν 13 «νοσοκομεία αναφοράς» για τον κορονοϊό και κανένα ιδιωτικό.

Όπως σημείωνε διακεκριμένος πανεπιστημιακός γιατρός, ο στόχος σε εκείνη τη φάση ήταν να προστατευθούν οι ιδιώτες από τη «μόλυνση».

Ακολούθησε η ενίσχυσή τους με δημόσιο χρήμα, την οποία ο Μητσοτάκης ονόμασε «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» και τώρα την επεκτείνει.

Δεν λέει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή η «συνεργασία» , ποιος θα την αποφασίζει, για ποιους τομείς και με ποιους όρους, ποιος θα πληρώνει, ποιος θα ωφελήσει και πόσους θα καλύπτει.

Τώρα που νομίζει ότι ξεμπέρδεψε με τον κορονοϊό -που αντιμετώπισε αβοήθητο  ΕΣΥ, ενώ οι ιδιώτες απλώς κερδοσκοπούσαν εκ του ασφαλούς- ο Πρωθυπουργός βιάζεται να ξαναφέρει σε ισχύ την διαδικασία κατάργησής με τον ευφημισμό «αναβάθμιση». Όπως ακριβώς  ονόμασε τη διάλυση της εργασίας «προστασία των εργαζόμενων»

 

Ψεύδεται με τον ισχυρισμό ότι στην πανδημία «δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας» και γι’ αυτό αναζητά «νέους τρόπους, νέες δυνατότητες συνεργασίας» με το απίστευτο εύρημα ότι το εθνικό σύστημα «δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό».

Η αλήθεια είναι ότι μόνο κρατικό και ΔΩΡΕΑΝ μπορεί να είναι, γιατί η υγεία των ανθρώπων δεν μπαίνει σε διατίμηση.

Αλλά ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για το πώς οι ιδιώτες θα πάρουν τα φιλέτα: θα ενισχύονται για επενδύσεις σε τεχνολογία και εκπαίδευση προσωπικού και  το ΕΣΥ θα είναι ο φτωχός συγγενής τους.

Ο Μητσοτάκης δεν κρύβεται

Το  κουφάρι του θα καλύπτει ότι δεν θέλουν οι κλινικάρχες γιατί δεν αποφέρει κέρδος. Όταν λέει ότι «θα κοστίζει λιγότερο στο κράτος» εννοεί ότι το κράτος δεν θα έχει καν δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες ποιότητας και οι ασθενείς  θα καταφεύγουν τους ιδιώτες. Γι’ αυτό βρίσκει ότι  υπάρχουν… πολλά νοσοκομεία. 

Ήδη ο Μητσοτάκης δεν κρύβεται. Χρησιμοποιεί τον όρο «ιδιωτικό σύστημα υγείας» που ουδείς έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα. Και το χαρακτηρίζει με κυνισμό «δυναμικό και αναπτυσσόμενο τομέα με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και συνεργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης συνδυάζεται με την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και παραβιάζει τον κανόνα στον οποίο έχει στηριχθεί το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη: οι πολίτες πληρώνουν στο κράτος σταθερά ένα ποσό για την περίθαλψη και την έχουν για πάντα και στα πάντα.

Θα το αντικαταστήσει με το αμερικανικό μοντέλο: όταν έχουν πρόβλημα, θα πληρώνουν -όσο κοστίζει η αποκατάσταση του -και αν δεν έχουν απλώς δεν θα περιθάλπονται. Και το καθημαγμένο ΕΣΥ δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε.

Δεν είναι μόνο αντικοινωνικό, είναι και απάνθρωπο.

Πηγή: Anoixtopaarathyro

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…