Με δική της Navtex απαντά η Λευκωσία στην Άγκυρα

Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε antinavtex, με την οποία αναφέρει ότι η νέα τουρκική Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) δεν έχει την έγκριση των κυπριακών Αρχών.

5a89a1211dc5249a158b45a6 1

Η Τουρκία με τη νέα Navtex δεσμεύει περιοχές για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλειας, η Navtex αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής.

Επίσης, η Λευκωσία εξέδωσε Navtex, που δεσμεύει περιοχή εντός του οικοπέδου 10 και αφορά τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων της εταιρείας για προκαταρκτικές εργασίες για τη γεώτρηση, που είναι προγραμματισμένη τον Οκτώβριο.

Εργατικό Κόμμα Βρετανίας: Εντελώς απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

«Εντελώς απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας σε επίσημη δήλωσή του που εστάλη στον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή.

«Η παρεμπόδιση πλοίων με νόμιμες άδειες από τη Δημοκρατία της Κύπρου από το να φτάσουν σε μία περιοχή ερευνών για αέριο, είναι μία αχρείαστη και ανεύθυνη πράξη επιθετικότητας, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μέσα από οικονομικά ή εδαφικά συμφέροντα», αναφέρεται στη δήλωση. Επίσης, σημειώνεται η θέση του Εργατικού Κόμματος ότι η αξιοποίηση των πόρων στην ΑΟΖ πρέπει να γίνει προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων.

Για την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, η δήλωση των Εργατικών αναφέρει: «Με τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας να είναι προγραμματισμένη να γίνει αργότερα αυτό το μήνα, είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να αποσύρει κάθε αποκλεισμό από την ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η σύνοδος θα προχωρήσει στην προώθηση μίας θετικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας προς το συμφέρον όλων των πολιτών».

Οι τουρκοκύπριοι προειδοποιούν για δικές τους γεωτρήσεις

Με δικές τους γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προειδοποιούν οι Τουρκοκύπριοι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχωρήσει ή δεν συμφωνήσει για κοινή εκμετάλλευση.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους δήλωσε ότι «είτε θα κάνουμε μαζί εξορύξεις, μετά από συζητήσεις, συμφωνίες και κοινή πορεία, είτε θα σταματήσουν οι εξορύξεις είτε και εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουμε το ίδιο: θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε εξορύξεις».

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος Κουντρέντ Οζερσάι, παραμένει έτσι στην γραμμή της Τουρκίας που έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες και έχει χαρακτηρίσει ως «μονομερείς ενέργειες» δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε ερώτηση του Reuters αν βλέπει κλιμάκωση της έντασης, ο Τουρκοκύπριος απάντησε πως «στόχος μας είναι να κρυώσουμε τα νερά και όχι να τα θερμάνουμε. Γι αυτό το λόγο στο πιο πρόσφατο περιστατικό δεν κάναμε χρήση βίας. Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρξε αποτροπή εκεί».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…