Newsroom

Newsroom

Με διάταγμα Πούτιν περνά στα χέρια της Ρωσίας το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού αλλά λειτουργεί μέχρι τώρα με ουκρανικό προσωπικό της Ρωσίας

zaporizia

Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια θα περιέλθει στην ιδιοκτησία της Ρωσίας, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο. Ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, βρίσκεται έως τώρα υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού αλλά λειτουργεί μέχρι τώρα με ουκρανικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, θα πρέπει να συσταθεί μια κρατική επιχείρηση με την επωνυμία NPP Zaporizhzhya («Πυρηνικός Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Ζαπαρόσκαγια») στην οποία θα κατοχυρωθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας του σταθμού.

Διευκρινίζεται ότι η ανώνυμη εταιρεία Operating Organization of the Zaporizhzhya Nuclear Power Plant θα διαχειρίζεται τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Επικεφαλής της θα είναι ο πρώην αρχιμηχανικός του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Balakovo Oleh Romanenko.

Παράλληλα σημειώνεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια θα προσληφθούν από τον νέο φορέα εκμετάλλευσης, «διατηρώντας τους μισθούς και τις κοινωνικές τους εγγυήσεις».

Ο πυρηνικός σταθμός, βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου κοντά στην πόλη Energodar. Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των μονάδων και την εγκατεστημένη ισχύ, με έξι μονάδες ισχύος ενός γιγαβάτ η καθεμία.

Οργή από Ουκρανία

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο να μην υπογράψουν κανένα έγγραφο με τους Ρώσους κατακτητές τους.

Ο επικεφαλής της Energoatom, Πέτρο Κότιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, παρά το ότι η Ρωσία δήλωσε ότι σχεδιάζει να εποπτεύει τις εργασίες του εργοστασίου.

Η βιντεοσκοπημένη ομιλία ακολούθησε τη σύντομη σύλληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Ουκρανού επικεφαλής του σταθμού, όπου εξακολουθεί να εργάζεται ουκρανικό προσωπικό.

«Όλες οι περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία του σταθμού θα λαμβάνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία της Emnergoatom» δήλωσε ο Κότιν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση την νομοθεσία της Ουκρανίας, εντός πλαισίου του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, εντός του πλαισίου της Energoatom».

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…