Με διάθεση πολιτικού σχολιασμού αντί απαντήσεων, ο Θέμος Αναστασιάδης στην Εξεταστική για τα δάνεια των ΜΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εριστικός και με διάθεση πολιτικής ανάλυσης παρά απάντησης για τα δανειακά πεπραγμένα της εφημερίδας του παρουσιάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ κατά την κατάθεσή του σήμερα, Τρίτη, ο Θέμος Αναστασιάδης.

580651e31dc524e56d8b45a6

Ο Θέμος Αναστασιάδης είχε κληθεί να καταθέσει στις 12/10, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» δεν μπορούσε να προσέλθει λόγω σοβαρού προσωπικού προβλήματος, για τον οποίο βρισκόταν στο εξωτερικό.

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα ορκιστεί με πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο είπε ειρωνευόμενος: «Θρησκευτικό. Με τις διώξεις που ξεκίνησαν κατά της εκκλησίας. Ορθόδοξο χριστιανικό…».  

Στην πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εν πολλοίς δεν είναι λογιστής και δεν έχει πλήρη εικόνα για τα οικονομικά της εταιρίας, της οποίας είναι πρόεδρος και μέτοχος, κάνοντας παράλληλα λόγο για περίεργη επιμονή για την κλήση του. «Δεν γνωρίζω τις μετοχές που έχω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε πως ο λόγος που καλέστηκε ο πρόεδρος του Πρώτου Θέματος είναι η θεσμική ιδιότητά του στην εταιρία, ενώ επισήμανε ότι η εν λόγω εφημερίδα δεν έχει αποστείλει επιστολή με τα υπόλοιπα δανειακών συμβάσεων, όπως έχουν κάνει όλες οι υπόλοιπες εταιρίες.

Ξανά παίρνοντας το λόγο ο Θέμος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην προσωπική αναφορά του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του από το βήμα της Βουλής και συγκεκριμένα όταν τόνιζε στη συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή ότι πρόεδρος της εφημερίδας ήρθε στην Επιτροπή. «Γιατί εμένα προσωπικά;» ρώτησε, προσθέτοντας: «Επηρεάζει αυτό τους βουλευτές της κυβέρνησης που βρίσκονται εδώ;». «Εμείς, κάνουμε το ρόλο μας τον αντιπολιτευτικό» συμπλήρωσε. Με τους Φάμελλο και Λάππα να απαντούν πως ουδεμία επιρροή μπορεί να προκύψει στο έργο των βουλευτών που παίρνουν μέρος στην Επιτροπή.

«Πόσα δάνεια έχει πάρει ο όμιλος;» ρώτησε ο κ. Λάππας, εξετάζοντας τον εκδότη της εφημερίδας. «Θα δώσω μία γενική εικόνα, για να βοηθήσω και το έργο της επιτροπής» απάντησε ο εκδότης, καταθέτοντας έγγραφα που μέχρι σήμερα δεν έχουν φτάσει στην Επιτροπή. Σύμφωνα με έγγραφα που προσκόμισε, η συνολική τραπεζική οφειλή είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσα χρήματα έδωσε, επενδύοντας στην ίδρυση του Πρώτου Θέματος κι αν πήρε κάποιο δάνειο, απάντησε χωρίς… να απαντά: «Η εφημερίδα αντιπολιτεύεται ισχυρά της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός μου επιτίθεται. Δεν είμαστε σατανάδες. Ακούω συνέχεια τα περί διαπλοκής, θέλω να σας πως συγχαρητήρια που χτυπήσατε ένα κομμάτι της διαπλοκής. Προσέξτε όμως μην πέσετε σε άλλη διαπλοκή, κάτι που φαίνεται από τις τηλεοπτικές άδειες. Και θέλω να πω, εμείς δεν έχουμε σχέση με τη διαπλοκή. Ο πρώτος που έδωσε τη μάχη κατά της διαπλοκής είναι το Πρώτο Θέμα» ήταν η απάντηση του εκδότη.

Αφού ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρία για να βρει κάποιο τυπογραφείο, καθώς οι πόρτες ήταν κλειστές και τελικά τύπωσε την εφημερίδα στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του Ριζοσπάστη, τελικά κατέληξε πως το 2005 δεν πήρε δάνειο για να βγει η εφημερίδα.

Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Λάππα γιατί προχώρησαν στη σύσταση της αναπτυξιακής εταιρίας τον Οκτώβριο του 2007 με το ίδιο ΔΣ, που αφομοίωσε τις μετοχές της προηγούμενης, και το Νοέμβριο του ίδιου έτους πήρε 18 εκατ. δάνειο, τη στιγμή που το «Πρώτο Θέμα» μεσουρανούσε, ο κ. Αναστασιάδης αρκέστηκε να πει πως η κίνηση αυτή είναι καθόλα νόμιμη.«Μάλιστα, την ίδια στιγμή αποδέσμευσε 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να προκύψουν προσωπικές εγγυήσεις, όταν δεν κατείχατε ποτέ ακίνητη περιουσία σύμφωνα με το Ε9 σας» επανήλθε ο κ. Λάππας. «Σας προκαλώ να βρείτε κάτι επιλήψιμο» τόνισε ο εκδότης, σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ειδικό κυλικείο για ελεγκτές και εφοριακούς. «Δεν είναι τίποτα σατανικό. Τίποτα δεν είναι φάντασμα» υπερθεμάτισε ο κ. Αναστασιάδης. «Αν βρείτε παρατυπία, θα έρθω να καταθέσω μάρτυρας υπέρ σας» είπε με περιπαικτικό ύφος. 

«Και επειδή δεν μου απαντάτε, τα 4,5 εκατ. ευρώ αποδεσμεύτηκαν με τη διαδικασία των προσωπικών εγγυήσεων, ενώ δεν είχατε περιουσιακά στοιχεία…» επέμεινε ο κ. Λάππας, με τον Θέμος Αναστασιάδη να απαντά πως «το πόρισμα καταλήγει ότι κακώς αποδεσμεύτηκαν».

«Τα εξυπηρετείται τα δάνεια;» ξανά ρώτησε ο κ. Λάππας. «Όλα» είπε ο κ. Αναστασιάδης, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι καταβάλλονται μόνο τόκοι μετά το 2010. «Είμαστε οι μόνοι που εξυπηρετούμε και κεφάλαιο» πρόσθεσε ο εκδότης. 

Δεν υπάρχει δάνειο που δεν είναι εξασφαλισμένο, είπε απαντώντας στον Νότη Μηταράκη για το αν τα δάνεια της εφημερίδας ήταν εγγυημένα. «Έχουμε τις καλύτερες εγγυήσεις από οποιοδήποτε άλλο όμιλο» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Ουδέποτε πολιτικό πρόσωπο παρενέβη υπέρ του Πρώτου Θέματος για να εξασφαλίσουμε δάνειο. Θα ήμασταν ευτυχείς αν παρενέβαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει για την Αυγή» είπε γελώντας για το αν υπήρχε ποτέ παρέμβαση πολιτικού προσώπου για το δανεισμό της εταιρίας του.

Για διαφημίσεις κρατικών οργανισμών και τραπεζών στον Τύπο, έκανε λόγο για κομματική διάκριση, αφήνοντας αιχμές για την Αυγή και το ύψος των διαφημίσεων που έλαβε η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Αποστροφή του «κομιστή» από τις ροζ μεθόδους

Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του εκδότη του Πρώτου Θέματος, γνωστού και ως «κομιστή» του DVD Ζαχόπουλου, πως αποστροφή προκαλούν οι ροζ μέθοδοι που σκοπό έχουν να βάλουν το ΣτΕ.

«Λυπάμαι πάρα πολύ που βλέπουμε από εκεί που δεν το περιμέναμε να χρησιμοποιούνται παράνομα και μάλιστα ροζ στοιχεία από επίσημες πηγές για να βάλλεται το ΣτΕ. Προκαλούν αποστροφή που οι ροζ μεθόδους υιοθετούνται από σοβαρές εφημερίδες της Αριστεράς» είπε επί λέξει ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, που σύμφωνα με τον εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση Ζαχόπουλου ήταν εκ των κατηγορούμενων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Για την ιστορία το DVD Χρήστου Ζαχόπουλου περιείχε ερωτικές συνευρέσεις με τη δημόσιο υπάλληλο, Εύη Τσέκου.

«Σύντροφοι» και φίλοι Θέμος – Λοβέρδος 

Το γνωστό του ρόλο διαδραμάτισε για άλλη μια φορά ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Εξεταστική Επιτροπή, αποκαλύπτοντας αυτή τη φορά πως είναι στενός φίλος και… «σύντροφος» με τον κ. Αναστασιάδη. «Καλούμε να ρωτήσω έναν άνθρωπο που μας συνδέει μακρά φιλία» είπε αρχικά για τον Θέμο Αναστασιάδη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να απευθύνεται προς τον εκδότη: «κ. Αναστασιάδη… τι να πω…». Εννοώντας προφανώς την οικειότητα που τους συνδέει και που πρέπει να την αφήσουν στην άκρη για να κρατήσουν τους τύπους. Με τον εκδότη να απαντά: «Σύντροφε πες…».

«Να ζητήσει εξαίρεση» ακούστηκε για τον κ. Λοβέρδο από άλλους βουλευτές, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να λέει: «Η ποιότητα του ερωτήματος μου με αποτρέπει για να μην το κάνω».

Στη συνέχεια ξεκίνησε τα γνωστά ερωτήματά του προς τους εξεταζόμενους, που επί της ουσίας αποτελούν «πάσες». «Έχετε κάποια παράλληλη δραστηριότητα;» ρώτησε ο κ. Λοβέρδος, με τον εκδότη να απαντά πως «δεν έχω τίποτα άλλο που να μην έχει σχέση με τον τύπο».

«Θα αποκαταστήσουμε τη Χρυσή Αυγή»

«Θα αποκαταστήσουμε την αδικία εις βάρος σας» είπε ο Θέμος Αναστασιάδης όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

«Δεν υπάρχει καμία προκατάληψη και καμία διάθεση αποκλεισμού κανενός κόμματος. Εάν αυτό συνέβη, θεωρώ ότι είναι μια ολιγωρία εκ μέρους μας και θα την αποκαταστήσουμε» απάντησε ο Θέμος Αναστασιάδης.   


Δείτε live την εξέταση του Αναστασιάδη:

Ηλεία: Εντοπίστηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του στη Μυρτιά – Έπαθε αναρρόφηση τροφής

Χαλκίδα

Ηλεία: Εντοπίστηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του στη Μυρτιά – Έπαθε αναρρόφηση τροφής

Ο δήμαρχος της περιοχής, ανέφερε ότι ο άτυχος άνδρας δεν σκοτώθηκε στην πυρκαγιά αλλά από…

Γαλάτσι: Οδηγός του ΟΑΣΑ έκανε bullying σε κοπέλα για το ντύσιμο της – Έφυγε κλαίγοντας από το λεωφορείο το κορίτσι

5036257

Γαλάτσι: Οδηγός του ΟΑΣΑ έκανε bullying σε κοπέλα για το ντύσιμο της – Έφυγε κλαίγοντας από το λεωφορείο το κορίτσι

Εξοργιστικό περισταστικό στο Γαλάτσι, με οδηγό του «608» να επικρίνει μια κοπέλα για τα ρούχα…

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν τέσσερις δικαστικοί – Καθυστερούσαν έως και 4,5 χρόνια να εκδώσουν αποφάσεις

Άρειος Πάγος 1

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν τέσσερις δικαστικοί – Καθυστερούσαν έως και 4,5 χρόνια να εκδώσουν αποφάσεις

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων αφορούσε σε 241 υποθέσεις ενώ για…

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Ληστές εισέβαλλαν στο σπίτι του, τον λήστεψαν και τον τραυμάτισαν ενώ έβλεπε το Ιταλία – Ισπανία με την οικογένειά του

AP24173300143978

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Ληστές εισέβαλλαν στο σπίτι του, τον λήστεψαν και τον τραυμάτισαν ενώ έβλεπε το Ιταλία – Ισπανία με την οικογένειά του

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής έζησε μια εφιαλτική νύχτα στο σπίτι του μαζί με την πενταμελή οικογένειά…