Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα οι διεθνείς οργανώσεις Τύπου μετά τις διώξεις δημοσιογράφων

Ανάρτηση με νόημα από το IPI την ώρα που ο Κώστας Βαξεβάνης βρισκόταν στο γραφείο της ανακρίτριας

5484012

Στο μικροσκόπιο των διεθνών οργανώσεων Τύπου βρίσκεται η Ελλάδα μετά τις πρωτοφανείς κακουργηματικές διώξεις κατά δημοσιογράφων με προεξάρχουσα εκείνη του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Μετά την εκτενή αναφορά του IPI η οποία είχε καταγραφεί στο παρατηρητήριο του ECPMF, αλλά και την οργισμένη ανάρτηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που έκανε λόγο για «παραλληρηματικές» κατηγορίες, το IPI σήμερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Κώστα Βαξεβάνη στο γραφείο της ανακρίτριας, ανήρτησε tweet, με το οποίο τονίζει πως η παλαιότερη και μεγαλύτερη δημοσιογραφική οργάνωση του κόσμου, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της διαδικασίας.

Η ανάρτηση αναφέρει: 

«Ελλάδα: Το ΙPI παρακολουθεί στενά τη σημερινή δικαστική εξέλιξη που αφορά τον ερευνητικό δημοσιογράφο και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος αντιμετωπίζει τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες που συνδέονται με το σκάνδαλο Novartis. Οι κατηγορίες κατά του Βαξεβάνη και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου είναι πολύ σοβαρές και επισείουν βαρύτατες ποινές φυλάκισης. Η φύση αυτών των κατηγοριών, η σύνδεσή τους με την ερευνητική δημοσιογραφία και η ενδεχόμενη φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν εύλογες ανησυχίες περί της ελευθερίας του Τύπου».

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η χρονική στιγμή που έγινε η ανάρτηση έχει τη δική της σημασία, αφού την ώρα εκείνη, ο Κώστας Βαξεβάνης βρισκόταν μέσα στο γραφείο της ανακρίτριας. 

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοίνωση εξέδωσε χθες το ECPMF σχετικά με τις διώξεις κατά της Γιάννας Παπαδάκου, με σαφή αναφορά και στην περίπτωση του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ σήμερα αναρτήθηκε αναφορά και στη σχετική σελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυξάνοντας έτσι την πίεση της διεθνούς κοινότητας προς την ελληνική κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη να πράξουν ως οφείλουν σεβόμενοι την ελευθερία του Τύπου.