Newsroom

Newsroom

Με απεργία αρχίζει η νέα σχολική χρονιά

Με απεργία ανοίγει η νέα σχολική χρονιά την Τρίτη. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία…

Με απεργία ανοίγει η νέα σχολική χρονιά την Τρίτη. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας απεργεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ενώ την προηγούμενη που θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων των δασκάλων, προτάσσεται η οικονομική εξαθλίωση ”και κυρίως των νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από τα όρια στοιχειώδους διαβίωσης, με μισθούς πείνας των 570 ευρώ”. Μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμαρτύρονται για την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού (ΦΕΚ 15/06/2012) να καταργηθεί η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου των εκπαιδευτικών σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ιστορικά μνημεία. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζητάει την ανάκληση της “απαράδεκτης”, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφασης.

Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος επισήμανε στους εκπαιδευτικούς με τους οποίους συναντήθηκε ότι κατανοεί την κατάσταση, αλλά «αυτή τη στιγμή προέχει το εθνικό καθήκον, να σωθεί η χώρα και να θωρακιστεί το σχολείο».
«Είναι δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν έναν αγώνα να εκτελέσουν το καθήκον τους και το λειτούργημά τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, και το κάνουν με πενιχρά μέσα και μισθούς, οι οποίοι δεν είναι αντάξιοι του λειτουργήματος που επιτελούν. Όμως, τους τόνισα ότι αυτή τη στιγμή προέχει το εθνικό καθήκον, προέχει να σωθεί η χώρα και προέχει να θωρακίσουμε το σχολείο και να διασφαλίσουμε ότι το δημόσιο αγαθό, αυτό που λέγεται παιδεία, γνώση δεν θα υποτιμηθεί, δεν θα είναι χειρότερο απ’ ό,τι ήταν. Το αντίθετο».