Με απειλές απαντάει η Άγκυρα στην απόφαση για μη έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών

Τη μη έκδοση και των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έφθασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

588a33681dc52417088b4dba

Οι οκτώ αξιωματικοί παραμένουν υπό κράτηση στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας ασύλου, ενώ η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου αναμένεται να ζητήσει την άρση της κράτησής του, πράγμα το οποίο θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου. Σημειώνεται πως ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες – για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων – και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.

Για τους έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφησε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματα των εκζητούμενων ότι δηλαδή η τυχόν έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού θα έπεφταν θύματα βασανιστηρίων από τα μέσα καταστολής της Τουρκίας. Οι τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονταν στην αίθουσα και με συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η απόφαση κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση, καθώς ο νόμος ορίζει πως αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου δεν αναιρούνται ούτε αλλάζουν.

«Θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα» λέει η Άγκυρα

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ εκζητούμενων στη γείτονα, η Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους. Το δε τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας διαμαρτύρεται έντονα και κάνει λόγο για μια «πολιτικά υποκινούμενη απόφαση» διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι θα επανεξεταστούν πλέον οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει:

«Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ πραξικοπηματιών της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από το ελληνικό δικαστικό σώμα.

Διαμαρτυρόμαστε, για αυτή την απόφαση, η οποία έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 πολίτες να γίνονται μάρτυρες από τις δυνάμεις ασφαλείας μας και τους πολίτες μας, συμμετάσχοντας ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος που τραυμάτισε 2193 πολίτες μας και προφυλάσσει αυτά τα άτομα από το να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών.

Μέχρι τώρα, οι ελληνικές Αρχές, σύμμαχοι μιας γειτονικής χώρας, εμπόδιζαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, ειδικά το DHKP / C και το PKK να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα αποφεύγει την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων για την τρομοκρατία και το έγκλημα.

Η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων. Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή / περιφερειακά ζητήματα».

Σε λιτή ανακοίνωσή του και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών».

Σε ανακοίνωσή της μετά τις απειλές της Άγκυρας η ΝΔ αναφέρει:

«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε. Το έκανε με σεβασμό στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων αρχών και αξιών. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει ούτε υποδείξεις, ούτε παρεμβάσεις, ούτε απειλές από τρίτους. Η Άγκυρα κάνει λάθος να μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Είναι απαράδεκτο να απειλεί για συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις.

Θα ήταν φρονιμότερο να μείνει στο πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που και η ίδια άλλωστε έχει υπογράψει και κυρώσει. Κατανοούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Τουρκία. Όμως, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την άρνηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε βεβαίως επιτρέπει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της απόφασης της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».     

Δηλώσεις των συνηγόρων των οκτώ τούρκων στρατιωτικών

Οι δύο συνήγοροι των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:

Χρίστος Μυλωνόπουλος

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Όμηρος Ζέλιος

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Σκάνδαλο» στη μη έκδοση των οκτώ βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ελλάδας. Η ιστοσελίδα Haberturk χαρακτήρισε σοκαριστική την απόφαση του Άρειου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

«Απόφαση-σοκ» γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική ιστοσελίδα. «Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους οκτώ πραξικοπηματίες», σημειώνεται στο ρεπορτάζ και υπογραμμίζεται ότι «ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μη στείλει πίσω στην Τουρκία τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το πραξικόπημα που έκανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν». Για «απόφαση – σκάνδαλο» κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH σε μια πρώτη αντίδρασή της.

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…