Με άγριες διαθέσεις έρχεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»

Χιόνια και έντονο κρύο από την Κυριακή και μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων χιόνια θα έχουμε από το πρωί του Σαββάτου στα ορεινά δυτικά και ΒΔ τμήματα της χώρας μας, ενώ στη δυτική Στερεά και τη βόρεια Θεσσαλία θα έχουμε καταιγίδες. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα γίνει άστατος σε ολόκληρη την χώρα με περισσότερες μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και τα ανατολικά νησιωτικά. Το βράδυ τα φαινόμενα και ο παγωμένος βοριάς θα φέρει φαινόμενα από τα κεντρικά έως τα νότια και οι μπόρες χιονιού θα σημειώνονται στην Στερεά και την Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί δυτικοί 5-6 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα γίνουν βόρειοι 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 13 στα κεντρικά, στους 7 με 12 στα βόρεια και στους 10 στα ανατολικά.

Στην Αττική, θα έχουμε συννεφιά και στη συνέχεια άστατο καιρό με καταιγίδες. Το βράδυ θα έχουμε χιόνια πάνω από τα 700 μέτρα και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε επίσης συννεφιά και χιόνια σε Πέλλα, Πιερία και Ημαθία πάνω από τα 800 μέτρα. Το βράδυ θα έχουμε όμως χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και σε υψόμετρα άνω των 400 μέτρων. Η θερμοκρασία από 4 έως 12 βαθμούς.

Την Κυριακή, άστατος θα είναι ο καιρός από τη Λάρισα και νοτιότερα με χιονοπτώσεις σε Βόλο και Πήλιο ίσως και παραθαλάσσια. Μέτριας έντασης θα είναι οι χιονοπτώσεις και στην Πελοπόννησο, ωστόσο σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια θα  έχει πολύ περισσότερο χιόνι. Μάλιστα δεν αποκλείονται και χιονοκαταιγίδες σε Εύβοια, Σποράδες και βόρειες Κυκλάδες. Η θερμοκρασία στους 4 στα βόρεια, στους 5 στην Αττική και στους 12 στα νότια.

Τη Δευτέρα, οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν σε Θράκη, Εύβοια, Σποράδες και Αττική αλλά και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 4 με 5 βαθμούς στα κεντρικά, στους 4 στα βόρεια, στους 0 στα ΒΔ και στους 9 στα νότια.

Την Τρίτη πυκνές χιονοπτώσεις θα έχουμε σε Σποράδες, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, Κυκλάδες και ανατολική Πελοπόννησο με την θερμοκρασία στα κεντρικά στους 5 με 6, στα βόρεια στους 4 με 5 και στα νότια στους 9.

Την Τετάρτη οι ίδιες περιοχές θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις κυρίως με μπόρες χιονιού και η θερμοκρασία αναμένεται στους 6 στα κεντρικά, στους 2 με 6 στα βόρεια και στους 9 στα νότια.

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα έχει σε:

 • Εύβοια
 • Βοιωτία
 • Αττική
 • Περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου
 • Κρήτη
 • Πιθανότατα και Κυκλάδες

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεωνκαταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2» και «ΒΟΡΕΑΣ 2», για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Μήνυση κατά του Γιώργου Λιάνη θα καταθέσει ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη – Τι προηγήθηκε

Μήνυση κατά του Γιώργου Λιάνη θα καταθέσει ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη – Τι προηγήθηκε

«Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ θα καταθέσει μήνυση στον Γιώργο Λιάνη για προσβολή της μνήμης της μητέρας…

Τολμάτε κ. Μητσοτάκη να εκφωνήσετε ολόκληρη τη φράση του Κένεντι που ξεπατικώσατε στη Γλυφάδα;

κενεντι μητσοτακης

Τολμάτε κ. Μητσοτάκη να εκφωνήσετε ολόκληρη τη φράση του Κένεντι που ξεπατικώσατε στη Γλυφάδα;

Η κακομεταφρασμένη φράση του Κένεντι που χρησιμοποίησε ο Μητσοτάκης αλλά δεν σημαίνει τίποτα χωρίς... CONTEXT