Με 4 χρόνια καθυστέρηση ασκήθηκε δίωξη για την δολοφονία Γκιόλια

Με 4 χρόνια καθυστέρηση ασκήθηκε δίωξη κατ’ αγνώστων για την δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από την «Σέχτα Επαναστατών». Η…

secta giolias

Με 4 χρόνια καθυστέρηση ασκήθηκε δίωξη κατ’ αγνώστων για την δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από την «Σέχτα Επαναστατών». Η εισαγγελία Αθηνών πήρε την δικογραφία από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και θα ορίσει Ανακριτή για την υπόθεση.


Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC και το koutipandoras.gr, επί 4 χρόνια δεν είχε ασκηθεί η παραμικρή δίωξη ούτε καν κατ’ αγνώστων, δεν είχαν ληφθεί καταθέσεις από μάρτυρες και δεν είχε επικηρυχθεί η «Σέχτα Επαναστατών» όπως έγινε με άλλες οργανώσεις και την στιγμή μάλιστα που η Σέχτα είχε δολοφονήσει και τον αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριο Σάββα.


Πρόκειται για ανατροπή στην υπόθεση η οποία αποτελεί μομφή για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το μέγεθος της αναβλητικότητας των ερευνών από την Αντιτρομοκρατική, ο φάκελος της υπόθεσης βρισκόταν ακόμη στην προανάκριση και αυτό λίγο πριν συμπληρωθεί η πενταετία, οπότε θα παραγραφούν τα πλημμελήματα όπως είναι τα αδικήματα της οπλοφορίας, της οπλοκατοχής κλπ.  

Στην ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων για την τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» αποδίδονται 4 χτυπήματα, μεταξύ αυτών και η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το καλοκαίρι του 2010, που άσκησε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη. 

Η εισαγγελέας συσχέτισε τις 4 δικογραφίες από τα χτυπήματα και άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη κατ’ εξακολούθηση από κοινού τετελεσμένη και σε απόπειρα, διακεκριμένη κατοχή κατασκευή και χρήση πολυβόλων όπλων, χειροβομβίδων και εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων κατ’ εξακολούθηση και από κοινού με συνθήκες ικανές να βλάψουν τη χώρα να εκφοβίσουν τον πληθυσμό, να βλάψουν σοβαρά και να καταστρέψουν θεμελιώδεις συνταγματικές πολιτικές και οικονομικές δομές. Η δίωξη περιλαμβάνει και τα αδικήματα της κατασκευής προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και διακεκριμένη κλοπή.


 

Το χρονικό της Σέχτας

Η Σέχτα εμφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 πραγματοποιώντας επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Τρεις ένοπλοι γάζωσαν το τίμημα με δυο όπλα, ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών και ένα αυτόματο τύπου Scorpion. Τα όπλα αυτά θα αποτελούσαν στη συνέχεια την “ταυτότητα” της τρομοκρατικής οργάνωσης. Είχαν αναλάβει την ευθύνη με προκήρυξη που άφησαν στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 τέσσερις ένοπλοι γάζωσαν τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ALTER.


Το επόμενο χτύπημα ήταν η πρώτη ανθρωποκτονία της Σέχτας. Στις 17 Ιουνίου του 2009 χτύπησαν σε πεζόδρομο στα Πατήσια τον υπαρχιφύλακα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Νεκτάριο Σάββα. Ο 41χρονος χτυπήθηκε οκτώ φορές από δυο όπλα μέσα στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο ενω φρουρούσε μάρτυρα στην υπόθεση του ΕΛΑ και συγκεκριμένα την πρώην σύζυγο του κατηγορούμενου τότε Αγγελέτου Καννά, Σοφία Κυριακίδου. Συνολικά έπεσαν 24 πυροβολισμοί.

Η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη και αυτή την φορά με προκήρυξη που έστειλε σε εφημερίδα. Το τελευταίο χτύπημα της οργάνωσης ήταν ο φόνος του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Στις 19 Ιουλίου του 2010 τα ξημερώματα εκτέλεσαν το δημοσιογράφο στην είσοδο του σπιτιού του, μέσα στο οποίο βρισκόταν η έγκυος σύζυγος του. Του έριξαν 20 φορές σχεδόν εξ επαφής. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα ανέλαβαν την ευθύνη με προκήρυξη, ενώ για πρώτη φορά έστειλαν και φωτογραφία με τον οπλισμό της οργάνωσης.


 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…