Newsroom

Newsroom

Με 1,5 τόνο χρυσό απέδρασε από την Τυνησία η Λεϊλά

Εχοντας στις αποσκευές της χρυσό, βάρους ενάμιση τόνου (αξίας 45 εκατ. ευρώ), η «πρώτη κυρία» της Τυνησίας, Λεϊλά Τραμπελζί, εγκατέλειψε…

Εχοντας στις αποσκευές της χρυσό, βάρους ενάμιση τόνου (αξίας 45 εκατ. ευρώ), η «πρώτη κυρία» της Τυνησίας, Λεϊλά Τραμπελζί, εγκατέλειψε τη χώρα μετά την πτώση του προέδρου, Μπεν Αλί, αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Μοντ».
Το χρηματικό ποσό, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές της γαλλικής προεδρίας, έλαβε από την Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας, η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες. Τα στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του ανατραπέντος προέδρου δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας (δεν έχει μεγάλες αλλαγές από αυτήν του Μπεν Αλί).

Πρόεδρος της χώρας παραμένει ο Φουάντ Μεμπαζάα, πρώην πρόεδρος της Κάτω Βουλής, στέλεχος του κόμματος του Μπεν Αλί, ενώ στην κυβέρνηση μετέχει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Νατζίμπ Τσέμπι, που ορίστηκε υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης. Νωρίτερα, πλήθος διαδηλωτών ξεχύθηκε ξανά στους δρόμους απαιτώντας από το κυβερνών κόμμα του Μπεν Αλί να παραδώσει την εξουσία. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας διέλυσαν τους διαδηλωτές με αντλίες νερού, δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα.

Ο Μπεν Αλί πρόκειται να μεταβεί στον Καναδά, ύστερα από παραμονή αρκετών μηνών στη Σ. Αραβία, αναφέρουν πληροφορίες από το Ριάντ και προσθέτουν πως ο έκπτωτος Τυνήσιος πρόεδρος και η οικογένειά του θα παραμείνουν προς το παρόν φιλοξενούμενοι στην Τζέντα, στο παλάτι της πανίσχυρης οικογένειας που κυβερνά τη χώρα.

Η κυρία Λεϊλά, δεύτερη σύζυγος του ανατραπέντος προέδρου και πρώην κομμώτρια, παντρεύτηκε τον Μπεν Αλί το 1992 και άμεση προτεραιότητά της ήταν να απομακρύνει από το προσκήνιο τον μέχρι τότε πανίσχυρο αδελφό του προέδρου Χαμπίμπ. Τα δέκα αδέρφια της εμπλέκονται σε δουλειές και σε προμήθειες με το κράτος.

Η περιουσία της Λεϊλά υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται σε τράπεζες του Ντουμπάι και της Μάλτας.

Ο ρόλος του Wikileaks

Ο «ενοχλητικός» ιστότοπος «Wikileaks» έβαλε κι αυτός το… χεράκι του στην ανατροπή του προέδρου της Τυνησίας, Μπεν Αλί. Ενα από τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που δημοσιεύτηκαν χτες στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» εξέθετε τη διαφθορά της προεδρικής οικογένειας της χώρας και την εμπλοκή της με επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη συχνή παράβαση των νόμων. Επιπλέον, εξέφραζε την ανάγκη να βρεθεί ο διάδοχος του Τυνήσιου προέδρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πάσχει από καρκίνο. Η κυβέρνηση της Τυνησίας νωρίτερα αυτό τον μήνα είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει τη διαρροή αυτή.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
http://www.ethnos.gr