Newsroom

Newsroom

Μαζική σφαγή σε 1.500 δελφίνια -Σκληρές εικόνες και βίντεο

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από τα νησιά Φερόε της Δανίας όπου ένα έθιμο απαιτεί τη μαζική σφαγή δελφινιών. Πρόκειται για το "grindadráp", το παραδοσιακό κυνήγι που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και τηρείται πιστά κάθε χρόνο, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

faroe dolphins 2 4

Τα αυτόνομα Νησιά Φερόε που ανήκουν στη Δανία παραμένουν το τελευταίο έδαφος στην Ευρώπη στο οποίο επιτρέπεται το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Εκατοντάδες δελφίνια δολοφονήθηκαν στα Νησιά Φερόε με βάση ένα «έθιμο» που χρονολογείται εδώ και αιώνες και παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται κατά καιρούς, εξακολουθεί να τηρείται πιστά κάθε χρόνο. Φαίνεται πως το έθιμο έφτασε εκεί από τους Βίκινγκς, εδώ και περίπου 1200 χρόνια.

Το παραδοσιακό κυνήγι, με την ονομασία «grindadráp», πραγματοποίησαν φαλαινοθήρες που σκότωσαν εν ψυχρώ τα αγαπημένα και φιλικά δελφίνια. Αρχικά το έθιμο αφορούσε την εξασφάλιση της τροφής μεταξύ των κατοίκων.

 

 

 

Φέτος η σφαγή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην ιστορία και συνολικά 1428 δελφίνια «πέρασαν από τη λεπίδα» των κατοίκων των νησιών. Η αμέσως μεγαλύτερη σφαγή δελφινιών εξαιτίας του εθίμου αυτού ήταν το 2013, όταν είχαν δολοφονηθεί 430 θηλαστικά.

Το αποκρουστικό έθιμο χρειάζεται συνεργασία των ψαράδων αλλά και των «κυνηγών» των ανδρών δηλαδή που περιμένουν τα δελφίνια στην ακτή με γάντζους, λόγχες και μαχαίρια. Οι ψαράδες με τα αλιευτικά σκάφη τους εντοπίζουν τα θηλαστικά στα ανοιχτά και τα οδηγούν με μανούβρες στην ακτή. Τότε η μοίρα των δελφινιών είναι ο θάνατος.

faroe dolphins 4

 

Η μαζική δολοφονία γίνεται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη παραλία στην ακτή Skálafjørður. Στη συνέχεια οι κάτοικοι των νησιών αφού δολοφονήσουν τα δελφίνια παίρνουν το λίπος και το κρέας τους και το μοιράζονται μεταξύ τους. Και μαζί με τα δελφίνια τον θάνατο βρίσκουν και φάλαινες και φώκιες.

faroe dolphins 5

Η θύελλα διαμαρτυριών που ξεσηκώνεται κάθε χρόνο από περιβαλλοντικές ομάδες και όχι μόνο είναι τεράστια ενώ με μια σύντομη καταγραφή της οργάνωσης Sea Shepherd τα τελευταία δυο χρόνια τουλάχιστον 8.000 κητοειδή έχουν βρει το θάνατο.

faroe dolphins 1

Ενώ η οργάνωση Blue Planet Society ανέφερε: «Κανένα από τα προηγούμενα κυνήγια δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο. Η προηγούμενη μεγαλύτερη σφαγή είχε σημειωθεί το 2013 όταν θανατώθηκαν 430 δελφίνια».

faroe dolphins 2

 

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…