Μαζική πορεία κατά των γυναικοκτονιών στο Μπουένος Άιρες

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής για να διαδηλώσουν κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας στοπλαίσιο του κινήματος Ni Una Menos («Ούτε μία λιγότερη») που βρίσκεται πλέον στον έβδομο χρόνο του.

FUUj8Q4WIAIlX2Q

Η πορεία έγινε στο κέντρο της πόλης και κατέληξε μπροστά από το κτίριο του Κογκρέσου, όπου οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων της έμφυλης βίας. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μεταξύ άλλων πανό που έγραφαν «θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανές» και φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών.

«Πολλές γυναίκες που καταλήγουν να δολοφονηθούν είχαν πάει στην αστυνομία και είχαν υποβάλει καταγγελίες στο υπουργείο (Γυναικών). Παρ’ όλα αυτά κατέληξαν νεκρές”» δήλωσε η 50χρονη Μαρίνα Πέρες. «Ακόμη δεν υπάρχει άμεση αντίδραση στη βία», πρόσθεσε.

«Αυτό που μας συμβαίνει εδώ είναι ότι η δικαιοσύνη είναι αργή και πατριαρχική», κατήγγειλε η Αλεχάντρα Λούμε μια 58χρονη γυναίκα που κρατούσε ένα πανό που έγραφε «και οι ηλικιωμένες γυναίκες δολοφονούνται».

«Παρά τις πολλές καταγγελίες που κάνουν, συχνά δεν ακούν τις γυναίκες, δεν τις φροντίζουν και σε γενικές γραμμές αυτές που δολοφονούνται, πεθαίνουν αφού έχουν κάνει πολλές καταγγελίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γραφείο Γυναικών του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής, πέρυσι στη χώρα καταγραφόταν κατά μέσο όρο μία γυναικοντονία κάθε 35 ώρες, με το 81% των γυναικών που δολοφονήθηκαν να θεωρούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το βράδυ το κτίριο του κοινοβουλίου της Αργεντινής είχε φωταγωγηθεί ροζ σε ένδειξη αλληλεγγύης.