Μαζί Μέρκελ και Ορμπάν στις εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος

Οι δύο ηγέτες θα παραστούν σε μια οικουμενική θρησκευτική τελετή και στη συνέχεια σε γεύμα εργασίας

ap orbanmerkel

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθούν σήμερα στην Ουγγαρία για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την κατάργηση των συνόρων μεταξύ της κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης και της Δύσης.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Σόπρον, όπου στις 19 Αυγούστου 1989 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από την Αυστρία και την Ουγγαρία πραγματοποίησαν ένα «πανευρωπαϊκό πικ-νικ» στα σύνορα μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Όταν άνοιξαν τα σύνορα για την εκδήλωση αυτή περισσότεροι από 600 Ανατολικογερμανοί, που βρίσκονταν σε διακοπές στην Ουγγαρία, εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να καταφύγουν στην Αυστρία, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι Ανατολικογερμανοί που είχαν πάει στην Ουγγαρία εκείνο το καλοκαίρι ακολούθησαν το παράδειγμά τους μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν η χώρα άνοιξε τα δυτικά σύνορά της.

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος το ζήτημα της διαχείρισης των συνόρων της Ευρώπης προκαλεί τα τελευταία χρόνια έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών, κυρίως ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Ορμπάν κατά τη διάρκεια του μεγάλου κύματος εισροής μεταναστών το 2015.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε υιοθετήσει τότε μια πολιτική ανοικτών θυρών για να υποδεχθεί στη χώρα τους πρόσφυγες που έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός εμφανιζόταν κατηγορηματικά αντίθετος στη μετανάστευση στο όνομα της υπεράσπισης των χριστιανικών αξιών.

Από το 2015 η Ουγγαρία έχει υψώσει φράκτη μήκους μεγαλύτερου των 200 χιλιομέτρων προκειμένου να κλείσει τα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία και να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών στη χώρα.

Η Μέρκελ απορρίπτει «την πολιτική των συρματοπλεγμάτων» στην καρδιά της ΕΕ.

Στο Σόπρον οι δύο ηγέτες θα παραστούν σε μια οικουμενική θρησκευτική τελετή στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια σε γεύμα εργασίας. Συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 12: 45 (13:45 ώρα Ελλάδας).

Η Γερμανίδα καγκελάριος αφιέρωσε το εβδομαδιαίο podcast της σε αυτή την επίσκεψή της και διαβεβαίωσε ότι οι Γερμανοί «θα αναγνωρίζουν πάντα» τη συμβολή της Ουγγαρίας «στο θαύμα της γερμανικής επανένωσης».

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, Μέρκελ και Ορμπάν θα αναφερθούν και σε θέματα της επικαιρότητας, «με τις διαφορές απόψεων» για κάποια ζητήματα όπως η διαχείριση των μεταναστών να είναι «γνωστές», διευκρίνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…