Newsroom

Newsroom

«Μαύρο» σε κυβερνητικό ιστότοπο που παρουσίαζε στοιχεία για τον κορωνοϊό από τον Μπολσονάρου

«Τα σωρευτικά δεδομένα δεν αντικατοπτρίζουν το πού βρίσκεται η χώρα» έγραψε ο Μπολσονάρου στο Twitter

ap bolsonaro 1

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να αποσιωπήσει εν μέρει τα επίσημα δεδομένα σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Υγείας κατέβασε την ιστοσελίδα που παρουσίαζε την εξέλιξη της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο, ανά Πολιτεία και δήμο. Το υπουργείο σταμάτησε έτσι να ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τον απολογισμό των νεκρών. Τα κρούσματα στη Βραζιλία είναι πάνω από 645.000 –περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα πλην των ΗΠΑ– ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 35.000.

«Τα σωρευτικά δεδομένα (…) δεν αντικατοπτρίζουν το πού βρίσκεται η χώρα» έγραψε ο Μπολσονάρου στο Twitter, επικαλούμενος μια ανακοίνωση του υπουργείου. Πρόσθεσε ότι «είναι σε εξέλιξη άλλες ενέργειες» προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος καταγραφής των κρουσμάτων και η επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Ούτε ο πρόεδρος ούτε το υπουργείο έδωσαν κάποια εξήγηση για ποιο λόγο κατέβηκε η ιστοσελίδα covid.saude.gov.br. Το μεσημέρι σήμερα η σελίδα έγραφε μόνο ότι είναι «υπό συντήρηση».

Η κυβέρνηση δέχεται επίσης πυρά επειδή η καθημερινή ενημέρωση για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους, που γινόταν γύρω στις 5 το απόγευμα, έχει μεταφερθεί τώρα στις 10 το βράδυ.

«Η διαφάνεια στην πληροφόρηση είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την καταπολέμηση της επιδημίας», έγραψε ο Πάουλο Ζερόνιμο ντε Σόουζα, επικεφαλής της Ένωσης Τύπου της Βραζιλίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο» κάνοντας ανακοινώσεις σε τόσο περασμένη ώρα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, ο πρόεδρος Μπολσονάρου τα έβαλε με το Jornal Nacional, το δελτίο ειδήσεων με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στη Βραζιλία, που αρχίζει στις 8.30 το βράδυ. «Πάει το θέμα για το Jornal Nacional», σχολίασε δηκτικά, προσθέτοντας ότι αυτό το δελτίο «αρέσκεται να λέει ότι η Βραζιλία έχει ρεκόρ θανάτων».

Πηγή: ΑΠΕ

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…