ΤΡ

Τζώρτζης Ρούσσος

Μαύρα σενάρια για συντάξεις και μισθούς του δημοσίου

Οι μειώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα φύγουν απευθείας από την πραγματική οικονομία

fs xrimata

Οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώσουν, όπως φαίνεται, το μάρμαρο της αντιμετώπισης της κρίσης που φέρνει η πανδημία Covid-19. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνει ότι με μια οριζόντια μείωση της τάξης του 20% σε μισθούς δημόσιων υπαλλήλων και συντάξιμες αποδοχές θα εξοικονομηθούν χρήματα για να δοθούν στις ομάδες του πληθυσμού και στους κλάδους (επιχειρήσεις, μισθωτοί ιδιωτικού τομέα κ.λπ.) που πλήττονται από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Υπάρχουν πάντως και σενάρια που προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις έως και 50%

Μάλιστα η κυβέρνηση για να… περάσει αυτό το ομολογουμένως τεράστιο πλήγμα εις βάρος όχι μόνο των πληττόμενων ομάδων (συνταξιούχων και δημόσιων υπαλλήλων) αλλά και της πραγματικής οικονομίας (αφού αυτού του είδους τα ποσά κατευθύνονται στην άμεση κατανάλωση η οποία τροφοδοτεί το 98% των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην ελληνική αγορά) εντάσσει στα έξοδα για την κρίση και την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων!

Το κόστος της πανδημίας

Οπως ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, το επιπλέον κόστος που φέρνει η πανδημία Covid-19 για το δημόσιο αναλύεται σε:

• 2,1 δισ. ευρώ από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων.

• 1,6 δισ. ευρώ από τις αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και ελεύθερων επαγγελματιών

• 1,4 δισ. ευρώ από τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Καθίσταται προφανές ότι το κονδύλι των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και εν μέρει των ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν αποτελεί κόστος, αφού οι επιχειρήσεις θα κληθούν να το καταβάλουν αναδρομικά (αυτό σημαίνει άλλωστε ο όρος «αναστολή»).

Βέβαια είναι άγνωστο το ποσό το οποίο θα απολεσθεί για το ελληνικό δημόσιο και το οποίο αφορά την πτώση της ζήτησης (και άρα τη μη πληρωμή ΦΠΑ).

Τι πληρώνει το δημόσιο

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων ανέρχονται ετησίως στο ποσό των 13,5 δισ. ευρώ. Αλλα 28 δισ. ευρώ περίπου καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο ετησίως ως συντάξιμες αποδοχές. Αναφερόμαστε στο σύνολο των καταβληθέντων για κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και μερίσματα. Σε μηνιαία βάση το δημόσιο πρέπει να καταβάλλει ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για μισθούς του στενού δημόσιου τομέα και άλλα 2,3 δισ. ευρώ για συντάξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το οικονομικό επιτελείο, με το 20% εξοικονομείται ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση ή 660 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο αυτά τα χρήματα της περικοπής είναι και τα χρήματα που θα απολεσθούν από τον τζίρο του 98% των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις που επιζούν κατά κύριο λόγο από την εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση, καθώς τα χρήματα από τις αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων κατευθύνονται σχεδόν στο 100% στην άμεση κατανάλωση.

Πηγή: documentonews.gr

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…