Newsroom

Newsroom

Μαξίμου προς βουλευτές: Ψηφίστε Πρόεδρο κι εμείς "δε θα το πάρουμε πάνω μας"

Είναι σαφές τις τελευταίες μέρες πως στο Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν για πολιτικά άλλοθι που θα “σώσουν” τους βουλευτές που φέρονται να…

maximou 3

Είναι σαφές τις τελευταίες μέρες πως στο Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν για πολιτικά άλλοθι που θα “σώσουν” τους βουλευτές που φέρονται να θέλουν να ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα αλλά φοβούνται την κατακραυγή. Σημερινό προϊόν αυτής της αναζήτησης είναι το επιχείρημα πως θετική ψήφος στην εκλογή ΠτΔ δε θα εκληφθεί ως ψήφος υποστήριξης της κυβέρνησης αλλά ως “απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Ιδού η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Μαξίμου: 

Η θετική ψήφος των βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης, αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Το επιχείρημα είναι αδύναμο απ’όπου κι αν το πιάσει κανείς. 

Πρώτον: Ποιός κρίνει αν ενδεχόμενη θετικής ψήφος εκλαμβάνεται ως ψήφο υπέρ της κυβέρνησης; Προφανώς όλοι. Η ψήφος των βουλευτών στις ονομαστικές ψηφοφορίες είναι αντικείμενο ελεύθερης πολιτικής κρίσης. Άρα αυτό που λέει η κυβέρνηση στους αμφιταλατευόμενους βουλευτές είναι πως αν τελικά εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας, δε θα βγει την επομένη η κα. Βούλτεψη να θριαμβολογεί για δήθεν διευρημένη πλειοψηφία εντός της Βουλής. Ε και; Η δουλειά της κυβέρνησης θα έχει γίνει και θα μπορεί να φέρει προς ψήφιση τα νέα επαχθή μέτρα που έχει σχεδόν συμφωνήσει με τους δανειστές. 

Δεύτερον: η υπεράσπιση του Συντάγματος την οποία επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου θα προέβλεπε μια προσπάθεια συναίνεσης κι από τα δύο μέρη, δεδομένης της διαμουρφούμενης πολιτικής συγκυρίας. Στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση, η κυβέρνηση θα όφειλε παράλληλα με την πρόταση υποψηφίου για ΠτΔ να λάβει υπόψιν το γεγονός πως εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με διαφορά πρώτο κόμμα, με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να το πιστοποιούν επίσημα, κι άρα θα έπρεπε να οριστεί κοντινή ημερομηνία εκλογών ώστε να αποκατασταθεί η αντιστοιχία κοινωνίας – Βουλής. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε η κυβέρνηση να μιλά για σεβασμό του Συντάγματος.. Αλλά δεν το έκανε γιατί πολύ απλά ενδιαφέρεται μόνο για την παράταση του βίου της και τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της. 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…