Το Μαξίμου άδειασε τον Νότη Μηταράκη για το ΚΥΤ Έβρου

Μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων του Έβρου, καθώς και μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης, η κυβέρνηση άδειασε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ακυρώνοντας την απόφασή του για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου. 

NewsRoom 01/03/2021 | 23:10

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε στο μπρίφινγκ τη Δευτέρα ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην επεκταθεί καi να μην αυξηθεί η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία».

Σημειώνεται ότι ενώ το θέμα ήταν γνωστό ο κ. Μηταράκης είχε επιμείνει. Μάλιστα όταν στην επίσκεψή του στον Έβρο είχαν διαμαρτυρηθεί τοπικοί παράγοντες φέρεται να είχε πει ότι «θα σας φέρω 10.000 πρόσφυγες». Ο ίδιος το είχε διαψεύσει λέγοντας ότι αυτό που είχε πει ήταν «ότι δεν θέλουμε να φέρουμε περισσότερους πρόσφυγες».

Πέρα από τις αντιδικίες η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση αφουγκράστηκε και εισάκουσε τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμη και αποφάσισε να υποχωρήσει από τις αρχικούς σχεδιασμούς της. 

Σημειώνεται ότι η επέκταση του KYT Έβρου δυνητικά αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια και θα υπονόμευε και το έργο των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας στη φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η νέα υπερδομή θα φιλοξενούσε μουσουλμανικό πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών πενταπλάσιο από τον τοπικό, με προοπτικές μόνιμης κατοικίας καθώς προέβλεπε την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας με τζαμιά, γήπεδα, σχολεία κλπ. 

Η δημιουργία μίας τέτοιας εγκατάστασεις μουσουλμανικού πληθυσμού την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης και θέτει θέμα Θράκης δεν είναι και η πλέον ευφυής πολιτική. Άλλωστε πέρα από τους τοπικούς παράγοντες στα πρόθυρα έκρηξης ήταν και οι βουλευτές της ΝΔ που δεν είχαν πεισθεί από τις εξηγήσεις του κ. Μηταράκη.

Πηγή:Documentonews