Newsroom

Newsroom

Το "Ματωμένο Παζάρι" του Λονδίνου – Δείτε τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων

Δικτάτορες, εκπρόσωποι καθεστώτων που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπρόσωποι χωρών, έμποροι όπλων και εταιρίες οπλικών συστημάτων συρρέουν στο Λονδίνο όπου την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η διεθνής έκθεση όπλων του 2015 με την επονομασία Defence Security and Equipment International (DSEI) exhibition.

1 2444

Δικτάτορες, εκπρόσωποι καθεστώτων που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπρόσωποι χωρών, έμποροι όπλων και εταιρίες οπλικών συστημάτων συρρέουν στο Λονδίνο όπου την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η διεθνής έκθεση όπλων του 2015 με την επονομασία Defence Security and Equipment International (DSEI) exhibition. 

Οι υποψήφιοι πελάτες αυτής της χρονιάς μπορεί να μην είναι άμεσα αντίπαλοι στην γεωπολιτική σκακιέρα αλλά το κοινό τους στοιχείο είναι η επιθυμία τους για την δημιουργία ενός μεγάλου οπλοστασίου
Χώρες όπως το Μπαχρέιν και το Ισραήλ χρειάζονται τα όπλα ώστε να καταστείλουν διάφορους «κινδύνους» στα σύνορά τους ενώ χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να πολεμήσουν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη 

Σε αυτό το πλαίσιο αγοραστές θα «στριμωχτούν» στο μεγαλύτερο «παζάρι» όπλων στο Λονδίνο για τις πιο θανατηφόρες συμφωνίες
Αυτή την χρονιά το «παζάρι» θα υποδεχτεί εκπροσώπους από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα της γης, σύμφωνα με το RT, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, ο Μπαχρεϊν, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χώρες που έχουν καταδικαστεί για καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίαση διεθνούς νομοθεσίας.

55f2a025c46188417e8b457e

Σαουδική Αραβία

Ο Οίκος των Σαούντ είναι μακροχρόνιος σύμμαχος των Βρετανών και ήταν ο δεύτερος  μεγαλύτερος πελάτης του Λονδίνου αγοράζοντας όπλα από το 2009 έως το 2014 που η αξία τους έφτασε στα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ

55f2a3d2c46188747d8b4593

Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε επιβλέψει προσωπικά την πώληση μαχητικών Tornado και Hawk κατά την δεκαετία του 80.

Μετά από μια επίσκεψη του Πρίγκιπα Κάρολου τον Φεβρουάριο του 2014, η Βρετανική Αεροπορική Βιομηχανία ανακοίνωσε την προμήθεια 72 μαχητικών Γιουρφάιτερ. Αν και το συνολικό κόστος παραμένει άγνωστο αναφορές καταδεικνύουν ότι αρχικά οι Σαουδάραβες προσέφεραν 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται συμμαχίας χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής κατά των Χούθι ανταρτών στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστείας οι Σαουδάραβες στη σύρραξη αυτή έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, κατοικημένες περιοχές και κτήρια του ΟΗΕ σε μια καθαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας

Τον Ιούνιο το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την αποστολή οπλικών συστημάτων ακριβείας στους Σαουδάραβες.

Ισραήλ

Πρόκειται για την έκτη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα στον κόσμο και θα παραστεί στο «παζάρι» και σαν παραγωγός και σαν πελάτης.

Εκτιμάται ότι η Elbit Systems η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία κατασκευής όπλων θα λάβει παραγγελίες για τα τελευταίας τεχνολογίας drone ενώ η κρατική RAFAEL πιθανόν να πουλήσει το φημισμένο πυραυλικό αντιεροπορικό της σύστημα «Σιδηρά Κουρτίνα»  

55f2a1f1c4618887788b458a

Σαν πελάτης το Ισραήλ εισάγει μαχητικά F-16 και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι από τις ΗΠΑ και ανταλλακτικά για αυτά από Βρετανούς υποκατασκευαστές.
Η Βρετανία πούλησε όπλα αξίας 57,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ισραήλ τα τελευταία 3 χρόνια παρά τις εκκλήσεις για εμπάργκο όπλων λόγω των εγκλημάτων πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων.

Η Ισραηλινή κατοχή Παλαιστινιακών περιοχών θεωρείται παράνομη από τον ΟΗΕ αλλά δεν έγινε εφικτή η συμμόρφωση χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και την Βρετανία 

Τους μήνες που ακολούθησαν τον βομβαρδισμό της Γάζας από τους Ισραηλινούς το περασμένο καλοκαίρι η Βρετανία πούλησε όπλα στο Ισραήλ αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου κατά την σύγκρουση αυτή που κόστισε την ζωή σε 2.200 Παλαιστίνιους 

Μπαχρεϊν

Τον Φεβρουάριο του 2011 το Μπαχρεϊν ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή διαδηλώσεων που ζητούσαν περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα για την πλειοψηφία του πληθυσμού που είναι Σιίτες.

Περίπου 150.000 με 300.000 ακτιβιστές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις εκ των οποίων 93 σκοτώθηκαν και 2.900 τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

55f2a262c4618875788b457f

Η χώρα συνεχίζει τις διώξεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό από την Βρετανία. 

Το Λονδίνο πούλησε όπλα αξίας 104 εκατομμυρίων ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 εκ των οποίων τα 42,5 εκατομμύρια ήταν για όπλα του στρατού.
Δημοφιλή ήταν τα μικρά και ελαφρά όπλα, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη και συστήματα συλλογής πληροφοριών

Αίγυπτος

Παρά την άνοδο στην εξουσία με πραξικόπημα το 2013 ο νυν προέδρος Αλ Σίσι είναι στενός σύμμαχος των Βρετανών και καλός πελάτης για τα Βρετανικά οπλικά συστήματα.

Ο Αλ Σίσι έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης καταδίωξης της Μουσουλμανικής Αδερφότητας

55f2a2dac361887a528b456f

Την περασμένη εβδομάδα Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε τριετή φυλάκιση τρεις δημοσιογράφους του Al-Jazeera με την κατηγορία της δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων. Η απόφαση καταδικάστηκε από οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου.

Μετά το πραξικόπημα η Βρετανία πούλησε θωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμό επικοινωνιών και εντοπισμού στόχων αξίας 41 εκατομμυρίων ευρώ.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η χώρα αυτή ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης από το 2009 μέχρι το 2014 αγοράζοντας εξοπλισμό αξίας 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η χώρα αυτή με το πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της έγινε η 4η μεγαλύτερη εισαγωγέας όπλων το 2011.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετάσχουν στην συμμαχία κατά των Χούθο στην Υεμένη

55f2a343c4618875788b4586