Ματίνα Παγώνη: «Η ευλογιά των πιθήκων πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας»

Η κ. Παγώνη επισήμανε πως εκτός από την Αφρική που είναι πολλά τα περιστατικά, στον κόσμο υπάρχουν περίπου 100 κρούσματα, τα οποία είναι διαχειρίσιμα

NewsRoom 21/05/2022 | 14:06

«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πανδημία, είναι ενδημική νόσος στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Κονγκό, τη γνωρίζαμε από παλιά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο ΣΚΑΙ.


Η κ. Παγώνη επισήμανε πως εκτός από την Αφρική που είναι πολλά τα περιστατικά, στον κόσμο υπάρχουν περίπου 100 κρούσματα, τα οποία είναι διαχειρίσιμα και εξήγησε: «Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη. Πολύ πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας τη στιγμή που έχει έρθει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε πλέον ότι είναι ένας ιός, ξέρουμε τα συμπτώματα, πως ξεκινά και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικής οδού και από επαφές από δερματικές βλάβες».

Όπως είπε η γιατρός, τα συμπτώματα είναι: πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία, πονοκέφαλος, διόγκωση λεμφαδένων και δερματικές εκδηλώσεις που ξεκινάνε από το κεφάλι και καταλήγουν στο σώμα, δηλαδή οι χαρακτηριστικές φουσκάλες.

«Όλες οι νόσοι μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, αλλά τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική οδό πήγαν σπίτι τους» σημείωσε η κ. Παγώνη.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, «αλλά είμαστε μακριά, θα δούμε την εξέλιξή της, και αν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα».


«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά προσοχή στην υγιεινή, πλύσιμο χεριών» υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη.