Newsroom

Newsroom

Μάτι: Παραπέμπονται 21 για πλημμέλημα – Δεν αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το κατηγορητήριο για τους πέντε πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής οι οποίοι κατηγορούνται για τη φονική τραγωδία στο Μάτι

lady justice 677945 1920

Δεν αναβαθμίζεται τελικά το κατηγορητήριο για τους πέντε πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής οι οποίοι κατηγορούνται για τη φονική τραγωδία στο Μάτι. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε την παραπομπή 21 κατηγορούμενων σε δίκη για αδικήματα όμως σε βαθμό πλημμελήματος.

Το Δικαστικό συμβούλιο Συντάχθηκε με την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μείδάνης κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο αποφαινόταν υπέρ της αναβάθμισης του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα για πέντε ανώτατους αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας (ΠΥ), αλλά και ως προς την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και αντιδημάρχους.

Πρόκειται για πέντε από τους 11 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για τους οποίους ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης, που είχε ερευνήσει εξονυχιστικά την υπόθεση, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως την ώρα της πυρκαγιάς κοιτούσαν την καριέρα τους και τα προσωπικά τους οφέλη.

Κατά τον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη οι αξιωματικοί αυτοί προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον από τους αρμοδίους – και τα κατάφεραν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβράβευσε και αναβάθμισε τους ανώτατους αξιωματικούς όπως φαίνεται από τις ετήσιες κρίσεις στην πυροσβεστική τόσο το 2020 όσο και το 2021.

Έτσι, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα καθίσουν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή, 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα λογοδοτήσει επιπλέον και για εμπρησμό από αμέλεια.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμπονται είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Να σημειωθεί πως μόνο τρεις αστυνομικοί απαλλάσσονται, καθώς το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε πως δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, κρίνοντας επαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Πηγή: Documentonews.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους