Μαθητές από την Ελευσίνα ενημερώνουν πολίτες για τις φυσικές καταστροφές με διασκεδαστικό τρόπο…

Η ιδέα τους είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού κέντρου προσομοίωσης φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, με στόχο μέσα από τη βιωματική μάθηση να παράσχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη και την κατάλληλη προετοιμασία τους στην αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων.

DisasterCenter1

Έπειτα από μια κουραστική ημέρα, γυρίζεις στο σπίτι σου και διαπιστώνεις ότι έχει πιάσει φωτιά. Τι μπορείς να κάνεις για να τη σβήσεις; Μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ελευσίνας αποφάσισαν να μετατρέψουν το παραπάνω εφιαλτικό, αλλά πιθανό σε όλους μας να συμβεί, σενάριο σε ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι escape room, με στόχο τη σωστή ενημέρωση του κοινού γύρω από τις πυρκαγιές.

Ο χρήστης του παιχνιδιού καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που οδηγούν σε σημαντικές πληροφορίες, όπως «Πόσους πυροσβεστήρες πρέπει να έχω στο σπίτι μου;» ή «Ποιος είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που καλώ σε περίπτωση πυρκαγιάς;». Μόλις απαντήσει, εμφανίζονται στην οθόνη του επιπλέον πληροφορίες για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και την κατάρριψη διαδεδομένων μύθων, όπως τη χρήση βρεγμένης πετσέτας για την είσοδο σε χώρο πυρκαγιάς. Αντίθετα, η βρεγμένη πετσέτα στο πρόσωπο μπορεί να συντελέσει να λιποθυμήσουμε γρηγορότερα.

Οι 15 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας δημιούργησαν το παιχνίδι «Chaotic Kitchen Escape Room», στο πλαίσιο της εικονικής startup «Disaster Awareness Center», με την οποία συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Junior Achievement Greece».

Η ιδέα τους είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού κέντρου προσομοίωσης φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, με στόχο μέσα από τη βιωματική μάθηση να παράσχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη και την κατάλληλη προετοιμασία τους στην αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων.

«Οι μαθητές είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω τους. Η περιοχή μας έχει πληγεί και από πλημμύρες και από φωτιές και από σεισμούς, οπότε τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν και κάνοντας έρευνα είδαν ότι υπάρχει κενό στην ενημέρωση των πολιτών για το τι πρέπει να κάνουν, όταν έρθουν αντιμέτωποι με μια φυσική καταστροφή. Οπότε διαπίστωσαν ότι υπάρχει ανάγκη για πληροφόρηση, την οποία θέλουν να καλύψουν με το “Disaster Awareness Center”», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Αγγλικών του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας και συντονίστρια της εικονικής επιχείρησης, Κατερίνα Δρετάκη.

Οι μαθητές θέλουν να συμπεριλάβουν στο κέντρο τους προσομοιώσεις προηγμένης τεχνολογίας σεισμών, πυρκαγιών και πλημμυρών, όπως και σεμινάρια πρώτων βοηθειών από εκπαιδευμένες ομάδες εθελοντών. Επιπλέον, θέλουν ο χώρος να αποτελεί κέντρο συλλογής τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης και να φροντίζουν για τη σωστή διανομή τους σε πληγέντες που έχουν ανάγκη. Επόμενος στόχος τους είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης, ώστε το κέντρο να περάσει από το στάδιο της ιδέας στην υλοποίηση.

«Κάναμε επισκέψεις στην ΕΜΑΚ και στην Πολιτική Προστασία για να πληροφορηθούμε το τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και θέλουμε μέσα από το κέντρο προσομοίωσης οι πολίτες με γόνιμο και αποτελεσματικό τρόπο να προετοιμάζονται και να ενημερώνονται, ώστε να αποφεύγουν τους τραυματισμούς», επισημαίνουν οι μαθήτριες Θεοδώρα Κοσμοπούλου και Φιλαρέτη Τζινιέρη, οι οποίες είναι υπεύθυνες Επικοινωνίας και Προβολής στην εικονική επιχείρηση του σχολείου.

Στο πλαίσιο του κέντρου προσομοίωσης οι μαθητές ανέπτυξαν, επίσης, δύο παιχνίδια, με διπλό στόχο την ψυχαγωγία και την ενημέρωση, το «Chaotic Kitchen Escape Room» και ένα κουίζ γνώσεων.

Πόσες φυσικές καταστροφές θεωρείτε ότι συμβαίνουν ετησίως; Πόσα στρέμματα γης καίγονται ετησίως; Πόσοι σεισμοί συμβαίνουν στη διάρκεια μιας μέρας; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στο κουίζ. «Μέσα από το παιχνίδι οι επισκέπτες τεστάρουν τις γνώσεις τους και ένα από τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι ειδικά για τις πυρκαγιές ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Συλλογών και Εκθέσεων της εικονικής επιχείρησης, μαθήτρια Ελεωνόρα Κολάι.

Η εικονική επιχείρηση του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας συμμετείχε στη μαθητική εμπορική έκθεση του Junior Achievement Greece, που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Στα επόμενα στάδια του προγράμματος, όλες οι μαθητικές ομάδες θα διεκδικήσουν το βραβείο κοινού σε ειδική ιστοσελίδα, αλλά και το βραβείο της καλύτερης μαθητικής εικονικής επιχείρησης 2024 στον πανελλαδικό τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…