Μάθετε πόσο μας κοστίζει ο κάθε βουλευτής

cover
NewsRoom 01/02/2015 | 16:06

Τo κόστος ανά βουλευτή φτάνει στα 15.051 ευρώ, ανά μήνα, δηλαδή 180.612 ευρώ το χρόνο, επί 300 που είναι οι βουλευτές, 54.183.600 ευρώ.
Στο παραπάνω σύνολο περιλαμβάνονται οι μισθοί των δύο επιστημονικών συνεργατών, ανά βουλευτή, που δικαιούνται από το νόμο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε Eπιτροπές, στα Θερινά Τμήματα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της Βουλής, καθώς και τα ποσά για πρόσωπα και μέσα τα οποία αφορούν την ασφάλεια τους (αστυνομική φύλαξη ή συνοδεία).

Επίσης, στο κόστος του κάθε βουλευτή προστίθενται και τα παρακάτω:
- «Επίδομα οργάνωσης γραφείου» (στο οποίο περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική ατέλεια) ανέρχεται για όλους τους βουλευτές στα 6.411.000 ευρώ, δηλαδή σε 21.370 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν (1.780 ευρώ ανά μήνα).
- Η «οικογενειακή παροχή» των βουλευτών, δηλαδή το αντίστοιχο «οικογενειακό επίδομα» ανέρχεται στα 180.000 ευρώ, δηλαδή σε 600 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν ή αλλιώς 50 ευρώ τον μήνα.
- Τα «έξοδα κίνησης» ανέρχονται σε 1.365.000 ευρώ και για τους 300 βουλευτές και για τον καθένα μηνιαία υπολογίζονται περίπου από 350 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση των εκλογικών περιφερειών τους από την πρωτεύουσα.
- Η «τηλεφωνική ατέλεια» ανέρχεται μέχρι το ποσό των 7.400 ευρώ ετησίως, από 1.3.2014 για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων για τις οποίες δικαιούται ατέλειας, συμπεριλαμβανόμενων στο ποσό αυτό τελών, εξόδων και Φ.Π.Α. (μηνιαίο ποσό στα 616 ευρώ).

Επιπλέον, η αποζημίωση η οποία χορηγείται στα παρόντα μέλη όλων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, των Τμημάτων Διακοπής των Εργασιών της Βουλής, της Διάσκεψης των Προέδρων και των Βουλευτών, που συμμετέχουν ως μέλη σε Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις ή Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στο εξωτερικό ανέρχεται σε 75 ευρώ, για κάθε πλήρη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία είναι παρόντες, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη.

Ως Επιτροπές, μάλιστα, θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των Θερινών Τμημάτων της Βουλής. Η αποζημίωση για κάθε μία από αυτές φτάνει επίσης σε 75 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτές της επαρχίας, που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή του νομού Αττικής, προβλέπεται η καταβολή του ποσού 1.000 ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των δαπανών διαμονής τους ή τη μίσθωση από τη Βουλή ξενοδοχείων με μηνιαία δαπάνη μέχρι το ποσό των 1.200 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. και κρατήσεων. Η πιο πάνω ρύθμιση εφαρμόζεται ανάλογα και εναλλακτικά για την εκλογική περιφέρεια των βουλευτών της επαρχίας, στην περίπτωση που εκείνοι στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην εκλογική τους περιφέρεια.
Οι ίδιοι δικαιούνται δύο μονά εισιτήρια κάθε εβδομάδα για τη μετακίνηση από και προς τις εκλογικές περιφέρειές τους. Συνολικώς, έχουν δικαίωμα για 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ το μήνα (ετήσια περίπου 12.000 ευρώ).

Επίσης, τα βουλευτικά Ι.Χ. πληρώνονται από τη Βουλή σε εταιρία leasing.
Οι βουλευτές Α', Β' Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.399 κ. εκ., που θα κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαία.
Οι βουλευτές των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.799 κ. εκ. το οποίο θα κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ το μήνα. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται κι ο Φ.Π.Α.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.