Newsroom

Newsroom

Μάθετε γιατί ο Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος μολονότι τα "κόκκινα" δάνεια έφτασαν τα 107 δισ.

Στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 3,3% για το 2015,…

tsakalotos 33

Στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 3,3% για το 2015, 3,9% για το 2016, ενώ για το 2017 μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 0,3%. Η ανεργία σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο θα αυξηθεί το 2016 στο 28,1%, ενώ οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σωρευτικά την ερχόμενη τριετία κατά 24,4%.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, τα στελέχη της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων). Ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα, δάνεια τα οποία προέρχονται κατά βάση από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί παράλληλα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα οδικό χάρτη που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων. «Επί της ουσίας έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες, και μέχρι τέλος τους έτους θα λυθούν ταυτόχρονα και τα δύο αυτά τα προβλήματα. Αυτή είναι η διαφορά μας, ότι δεν λέμε παραμύθια», υπογράμμισε.

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία όπως είπε «είναι πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζαμε και απομακρύνουν τον κίνδυνο κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων».

Ένας επιπλέον πολύ καλός λόγος για την αισιοδοξία του, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι η συμμετοχή του ΕBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και αυτό είναι ένα θετικό σήμα στην αγορά.

«Δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν μακροπρόθεσμη στόχευση για συμμετοχή τους στην ελληνική οικονομία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο κουρέματος», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…