PP

Parvus Princeps

Μάθαμε να κάνουμε γνωριμίες μέσα από μια οθόνη

Ανήκω στη γενιά του 1998 και, ναι, γεννιόνταν και τότε παιδιά, μην τα ξαναλέμε! Παρόλο όμως που είμαι μόλις 21 χρόνων, νομίζω ότι δεν είμαι ενδεικτικό παράδειγμα της σημερινής γενιάς, για την οποία όλοι πιστεύουν και ελπίζουν ότι θα αλλάξει αυτή την κοινωνία, κάνοντάς την προοδευτική και φωτεινή με γνώμονα την εξέλιξη και το φως, μακριά από τους αιώνες του σκοταδισμού.

FS computer

Ο,τι συζήτηση αν πέσει στο τραπέζι, όποιοι αν είναι οι συνομιλητές, σχεδόν πάντα η κουβέντα καταλήγει στη σύγκριση της παλιάς και της νέας γενιάς, πώς ήταν τα πράγματα κάποτε, πώς είναι τώρα και πώς θα καταλήξουμε στο μέλλον ως κοινωνία!

Πολλά άλλαξαν ανά τους αιώνες και τις γενιές, άλλα προς το καλύτερο κι άλλα προς το χειρότερο. Αλλα πάλι είναι αυτά που πολλές φορές ξεχνούμε, τα οποία έμειναν ίδια και κράτησαν τις παλιές αξίες των πάλαι ποτέ καλών εποχών!

Τα χρόνια περνούν, η κοινωνία αλλάζει και μαζί της οι άνθρωποι, οι αντιλήψεις τους, οι συνήθειές τους, η μόδα, οι τέχνες, η τεχνολογία.

Ολα αλλάζουν τόσο γρήγορα. Ο άνθρωπος εξελίχθηκε και με τη βοήθεια της νέας δύναμης που ονομάζει τεχνολογία όλα πλέον γίνονται τόσο πιο εύκολα που αρκετές φορές αυτή η ευκολία γίνεται εργαλείο καταστροφής και όχι δημιουργίας! 

Tο πεδίο όπου αυτή η ευκολία μετατράπηκε σε καταστροφή είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις. Eίτε πρόκειται για απλή φιλική γνωριμία είτε για φλερτ και ερωτική γνωριμία, η νέα γενιά αντικατέστησε με ευκολία τα λόγια, τις πράξεις και τα συναισθήματα με τις οθόνες, τα ηχεία και τα πλήκτρα!

Εγώ μεγάλωσα στην επαρχία. Μητέρα δεν γνώρισα ποτέ, σε μια οικογένεια με απόψεις και μυαλά… εποχής μεσαίωνα, αλλά από μικρός ήθελα να μάθω τι κρύβεται πέρα από το σκοτάδι. Τεχνολογία δεν είχα ούτε ανέσεις, οπότε εργαλεία αναζήτησης του φωτός ήταν τα βιβλία, η φύση και οι συζητήσεις με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους γύρω μου. Στα 16 μου κατάλαβα ότι είμαι ομοφυλόφιλος και τότε ήταν η πρώτη φορά που ξύπνησε κάτι μέσα μου. Ξεκίνησε αυτή η μικρή σπίθα αναζήτησης της σεξουαλικότητας και του εαυτού μου αλλά και των άλλων ανθρώπων. Διάβασα όσα μπορούσα να καταλάβω σαν παιδί, ρώτησα όσα οι άλλοι πίστευαν ότι μπορούσαν και πρέπει να μου πουν και μέχρι σήμερα απλώς ακούω, νιώθω, αισθάνομαι και ενεργώ πότε με το συναίσθημα και πότε με αυτά που η κοινωνία μάς έμαθε να βλέπουμε, να ακούμε και να συζητάμε!

Η πλειονότητα της νέας γενιάς όμως δεν είναι έτσι. Ακολουθούν σαν πρόβατα αυτά που η κοινωνία και η νόρμα μάς επιτρέπουν μόνο να αγγίξουμε και το νέο εργαλείο πλέον είναι η μία και μοναδική τεχνολογία σε οποιαδήποτε μορφή!

Μάθαμε να κάνουμε γνωριμίες μέσω μιας οθόνης, συνηθίσαμε να φλερτάρουμε μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να επιμορφωνόμαστε σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή από τη στεγνή και ωμή πορνογραφία! Ετσι η ευκολία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, γιατί πίσω από μια οθόνη, απρόσωπα, το πλήγωμα και η απόρριψη είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα, πίσω από μια ψηφιακή μάσκα είναι πιο εύκολη η υποκριτική και μέσα από μια ταινία πορνό η ηδονή είναι σχεδόν αυτόματη, χωρίς κούραση και αποτυχία, αλλά και εγωιστική, γιατί ικανοποιείς μόνο τον εαυτό σου χωρίς καμία άλλη ευθύνη πέρα από την προσωπική ευχαρίστηση!

Ομως όλα αυτά δεν είναι απλώς λόγια που λέγονται και μένουν στον αέρα, είναι γεγονότα που τα ζει καθημερινά η νέα γενιά και όταν κάτι είναι γεγονός δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει ή να πει πως δεν συνέβη ποτέ – και αν κάποιος το πει, απλώς λέει ψέματα, πρώτα στον εαυτό του και έπειτα στους υπόλοιπους.

Μπορεί εγώ να μην είμαι ενδεικτικό παράδειγμα παιδιού της νέας γενιάς, αλλά παραμένω μέλος της, συζητώ και ζω στιγμές καθημερινά με συνομηλίκους μου και σας τα λέω όλα αυτά με ειλικρίνεια, γιατί εμείς που τα ζούμε όλα είμαστε και αυτοί που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο πάνω στο θέμα!  

Παιδιά που δεν ξέρουν πώς να προσεγγίσουν έναν άνθρωπο από κοντά, πώς να πουν δυο κουβέντες, να ανοίξουν την καρδιά τους, πόσο μάλλον να φλερτάρουν, γιατί γεννήθηκαν στην εποχή που αυτά τα πράγματα φαντάζουν σκηνές από παλιό σινεμά. Παιδιά που η πρώτη τους επαφή με τον έρωτα ήταν σκληρή, βίαιη, ωμή σαν ταινία πορνό, για την οποία το παιδί έμαθε τα λόγια του, πώς θα σταθεί στη σκηνή και πώς θα μιλήσει, με αποτέλεσμα την απόλυτα πιστή αντιγραφή μιας ταινίας πορνό!

Παιδιά που συναντιούνται σε μπαρ και σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής και αντί να ρίχνουν πονηρά βλέμματα και χαμόγελα με υποσχέσεις, μένουν τυφλά πάνω σε άψυχες οθόνες, θυσιάζοντας την ανθρώπινη επαφή για την αφή της εικονικής πραγματικότητας!

Ολοι εσείς, λοιπόν, παλαιοί προφήτες του κόσμου της εξέλιξης, δεν έχετε δικαίωμα να ελπίζετε στην αλλαγή από τους μεσσίες της νέας γενιάς, γιατί εσείς μας μάθατε στην ευκολία χωρίς βούληση και πάνω μας στηρίξατε τα σάπια σας θεμέλια για δικός σας όφελος, για να ζήσετε εσείς μέσα από μας. Αν θέλετε λοιπόν να έχετε το δικαίωμα της ελπίδας και της περηφάνιας, τότε καθοδηγήστε μας με τις παλιές αξίες, τις αληθινές, και μάθετέ μας να υπάρχουμε και έπειτα από σας…

Γιατί πολύ σωστά λέτε ότι εμείς είμαστε το μέλλον, αλλά ξεχνάτε ότι είμαστε το μέλλον το δικό μας.

* O Parvus Princeps είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

** Περιοδικό ΗΟΤ DOC #178, Generation XXX – Έφηβοι, πορνό και social media 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…