Ματέο Ρέντσι: "Δεν είμαστε η Σταχτοπούτα της Ευρώπης"

[…]

renci obama

«Δεν υπάρχουν άλλοθι, οι απαντήσεις δεν πρέπει να έρθουν από αλλού, μπορούμε να αλλάξουμε από μέσα, να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξουμε την αγορά εργασίας, να πείσουμε ότι η Ιταλία είναι ένα καλό μέρος για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ομπάμα. «Λέω στους Ιταλούς: Ας μην ψάχνουμε δικαιολογίες αλλού», σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζοντας πόσο χάρηκε που συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ομπάμα, ο οποίος ήταν «πηγή έμπνευσης», ο Ρέντσι, 39 ετών, εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο» για την Ιταλία.

Ο Ρέντσι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «επέλεξαν μια φιλόδοξη πορεία για να ανατάξουν την οικονομία της χώρας τους» μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009. «Είναι ένα μήνυμα που έχουμε λάβει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, ο Ρέντσι δήλωσε ότι επιθυμεί να αναπροσανατολίσει την προσοχή της Ευρώπης «περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα».

Εξάλλου ο ιταλός πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Φεβρουάριο, ευχήθηκε να «οριστικοποιηθεί στο εξάμηνο» της προεδρίας της Ιταλίας η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, σε διαφορετική περίπτωση «το 2015».

Όσον αφορά την «ενεργειακή κρίση» την οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ιταλία μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο νεαρός πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε γιατί διαθέτουμε τους πόρους».

Ο Ρέντσι ζήτησε επίσης από τους Ιταλούς να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους: «δεν είμαστε η Σταχτοπούτα της Ευρώπης (…) ας σταματήσουμε να υποτιμούμε τους εαυτούς μας».

«Πρέπει να φτιάξουμε το μέλλον μας με φιλοδοξία, η Ιταλία πρέπει πλέον να κάνει πιο μεγάλα όνειρα από αυτά που έκανε μέχρι τώρα», υπογράμμισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε ότι «έχω εμπιστοσύνη στον Ρέντσι», ενώ χαιρέτισε «τη φιλοδοξία και την ενέργειά» του.

«Εντυπωσιάστηκα από την ενέργεια και το όραμα που φέρνει ο Ματέο στη θέση του», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από εκείνον ότι πρέπει να αναγεννηθεί η ιταλική οικονομία. Κάθε χώρα έχει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της, όμως (ο Ρέντσι) εντόπισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ιταλία», εκτίμησε ο Ομπάμα.

«Υπάρχει μια σοβαρότητα και φιλόδοξες ιδέες και πιστεύω ότι το πνεύμα και η ενέργεια του ιταλικού λαού έχουν τη δυνατότητα να απελευθερωθούν με έναν τρόπο που θα είναι καλός για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι πολύ ωραίο να βλέπει κανείς αυτή τη νέα γενιά ηγετών να έρχεται στο προσκήνιο», κατέληξε ο Ομπάμα.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…