Ματαιώθηκαν οι "Θεσμοφοριάζουσες" - Διαβάστε την καταγγελία του Δ. Τσακνή

«Θεσμοφοριάζουσες»

cover
NewsRoom 08/09/2014 | 18:07

Επεισοδιακή κατάληξη είχαν οι «Θεσμοφοριάζουσες» του θεάτρου Ακροπόλ, αφού μετά από εισαγγελική εντολή του Διονύση Τσακνή ακυρώθηκαν όλες οι επερχόμενες παραστάσεις. Στο πλευρό του μουσικοσυνθέτη και ο Γιώργος Κιμούλης.

Ο Διονύσης Τσακνής ο οποίος είχε επιμεληθεί τη μουσική της παράστασης έστειλε επιστολή στο www.onlytheater.gr αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έβγαλε αστυνομική εντολή ώστε οι αστυνομικοί να απαγορεύσουν να παιχτεί η παράσταση στην Νίκαια χθες Κυριακή βράδυ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Όταν το αυτονόητο (να αμείβεσαι έστω και με συνθήκες μνημονίου) καταργείται, όταν ο σεβασμός της εργασίας (χειρωνακτικής ή πνευματικής) μοιάζει για την ασύδοτη εργοδοσία, άγνωστη λέξη, όταν η επιδειξιομανία του πλούτου, χλευάζει την οικονομική δυσπραγία του εργαζόμενου και κωφεύει στις δικαιολογημένες οχλήσεις και επιβεβλημένες αντιδράσεις, όταν η επιχειρούμενη λογική του εκφοβισμού, (μην τύχει και δε βρεις αύριο δουλειά σε παρόμοιους πάτρονες) γίνεται καθεστώς, τότε: Οφείλεις να αντιδράσεις με όσα μέσα σου δίνουν οι κουτσουρεμένοι έστω νόμοι αυτού του κράτους, όχι μόνο σε κοινωνικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Εκφράζοντας θέλω να πιστεύω το σύνολο των συναδέλφων του χώρου, (ηθοποιών, τεχνικών και υπολοίπων συντελεστών της παράστασης “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ” , παραγωγής του γνωστού πλέον στον καλλιτεχνικό χώρο, επιχειρηματία ονόματι (ΦΑΝΗ ΚΙΡΚΙΝΕΖΟΥ) κατήγγειλα την σύμβασή μου με τον εν λόγω επιχειρηματία και προχώρησα σε απαγόρευση χρήσης της μουσικής μου για την συγκεκριμένη παράσταση, για αθέτηση όλων των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Συμβατικές υποχρεώσεις, που εξ όσων καλά γνωρίζω, αθέτησε και συνεχίζει να αθετεί τόσο προς τους ηθοποιούς και τεχνικούς, όσο και προς τον μεταφραστή Κ. Γεωργουσόπουλο, το διασκευαστή Γ. Κιμούλη , τη χορογράφο Ε. Γεροδήμου και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Σε παρόμοιες ενέργειες, σαν τη δική μου προέβησαν ηθοποιοί της παράστασης όσο και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γ. Κιμούλης δείχνοντας έτσι ,πως μόνο με κοινούς αγώνες μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του καλλιτεχνικού μας έργου και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Δεν προέχει η όποια οικονομική μου δικαίωση, για την απλήρωτη εργασία μου. Με την κατάσταση δε των δικαστηρίων, μάλλον οι κληρονόμοι μου θα εισπράξουν. Αντιθέτως η ηθική, κοινωνική και πολιτική διάσταση, μέσω της δημοσιοποίησης της αθλιότητας, είναι αυτή, που με οδήγησε στο ύστατο όπλο που μου απέμεινε».

Στη συνέχεια, το θέατρο Ακροπόλ ακύρωσε όλες τις παραστάσεις που απέμεναν με τη δικαιολογία του χαμηλού ενδιαφέροντος από τον κόσμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε τη ματαίωση των επόμενων παραστάσεων για την παραγωγή «Θεσμοφοριάζουσες», που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014.

Δυστυχώς η παράσταση δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης από το κοινό με αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα οικονομική ζημία να είναι μεγάλη και να μην μας επιτρέπει τη συνέχισή της. Όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ακροπόλ Α.Ε. προς τους συνεργάτες και συντελεστές της παράστασης θα ικανοποιηθούν στο ακέραιο. Ζητούμε συγνώμη από το κοινό για τη ματαίωση των παραστάσεων.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ θα συνεχίσει να παράγει καλλιτεχνικό έργο, πιστός στο όραμά του για παραστάσεις υψηλού επιπέδου».

Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Γιώργος Κιμούλης εξοργίστηκε από τη δικαιολογία με την οποία κατέβασε την παράσταση το Ακροπόλ, τονίζοντας στο mediasoup.gr ότι οι εισπράξεις διαψεύδουν την εταιρεία. Δήλωσε πάντως ευτυχής που ο επιχειρηματίας θα ικανοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του και τάχθηκε στο πλευρό του Διονύση Τσακνή μέσα από ανάρτηση στο Facebook.

Πηγή: clickatlife.gr