«Μάσκες, πρόσφυγες, Μακεδονικό: τα συγκοινωνούντα δοχεία του ανορθολογισμού»

Δεν υπάρχει αμφιβολία: πρέπει να συγκρουστούμε με τον ανορθολογισμό", υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σχετικά με "τη διασπορά θεωριών συνωμοσίας" εν μέσω συνθηκών κρίσης και με αφορμή τα παραδείγματα του προσφυγικού και της Συμφωνίας των Πρεσπών

nasos debate 1

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: “Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει στο δρόμο της διατύπωσης ριζοσπαστικών και ρεαλιστικών προτάσεων, στην αναμέτρηση με τα συγκοινωνούντα δοχεία της πατριδοκαπηλίας και της συνωμοσιολογίας, στην ανάγκη διαλόγου με τους πολίτες για τη θωράκιση της δημοκρατίας μας και το βάθεμα της ποιότητας της”.

Μάλιστα, αντιπαραβάλει τον κίνδυνο “υποτίμησης της ανάγκης του δημοκρατικού διαλόγου, που τροφοδοτεί -με τρόπο απροσδόκητο- τη διασπορά των θεωριών συνωμοσίας”.

“Η συνωμοσιολογία συχνά τρέφεται και από τοποθετήσεις που δεν εκκινούν από το περιθώριο του πολιτικού φάσματος, μπορεί να φύεται σε τόπους που δεν φανταζόμαστε”, υποστηρίζει ο Ν. Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας πως στο προσφυγικό “ο σημερινός πρωθυπουργός στη βουλή με εκλεπτυσμένο τρόπο παρατηρούσε ότι δεν υπάρχει κάποιο γεωπολιτικό γεγονός που να δικαιολογεί αυτές τις ροές”, και “το δηλητήριο που άφησε πίσω της αυτή η άποψη το βλέπουμε και σήμερα”, αφού “εμποδίζει την Ελλάδα από το να προχωρήσει σε μια σοβαρή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική που προφανώς θα έχει στον πυρήνα της και πολιτικές ένταξης”.

Όσο, δε, για το παράδειγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ν. Ηλιόπουλος επικρίνει πως “στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενθάρρυναν ή συμμετείχαν σε συλλαλητήρια που τον τόνο τον έδινε ο σκληρός πυρήνας της άκρας δεξιάς και οι συνωμοσιολογικές αναφορές -εκεί, η αυτοδιαφημιζόμενη φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία δεν συνομίλησε με τη συνωμοσιολογία, αλλά υποτάχθηκε σε αυτήν”, και τονίζει: “Η ΝΔ σε μια κορυφαία συμφωνία για την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, που ταυτόχρονα αποτέλεσε μια σημαντική διπλωματική ήττα του Ερντογάν, έπαιξε το χαρτί του συνωμοσιολογικού εθνικισμού. Τώρα, ανακαλύπτει τις άρρητες δεσμεύσεις που εκπορεύονται από αυτόν”.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…