ΓΑ

Γιάννης Α. Μυλόπουλος

«Μας έκαψαν»

Η χώρα αρμενίζει αμέριμνη εν μέσω υγειονομικής τρικυμίας, με σκάφος την επικοινωνιακή διαχείριση μιας κυβέρνησης που ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις.

5356795 1

O καλύτερος τρόπος για να αξιολογηθεί η πορεία μιας χώρας και να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για την ποιότητα της διακυβέρνησης, είναι η σύγκριση με διεθνή στοιχεία από άλλες, ομοειδείς περιπτώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το διεθνές πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι είναι πρώτη και με διαφορά ανάμεσα σε 48 χώρες της Ευρώπης, ως προς τον δείκτη υποτροπής της υγειονομικής κρίσης.

Ο δείκτης αυτός, ο οποίος δηλώνει πόσο κοντά στην αιχμή, πόσο κοντά στη μέγιστη τιμή της βρίσκεται δηλαδή η καμπύλη αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, για την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι τα κρούσματα που διαπιστώνονται καθημερινά έχουν φτάσει στο 96% της μέγιστης τιμής τους.

Με τη γειτονική μας Βουλγαρία να βρίσκεται σήμερα μόλις στο 30% της αιχμής της, την επίσης γειτονική και επίσης τουριστική Ιταλία μόλις στο 18% της αιχμής της, τη Γαλλία στο 42%, την επίσης τουριστική Ισπανία στο 30%, την Πορτογαλία στο 18%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο 51%, τη Γερμανία στο 24%, την Αυστρία στο 14%, το Βέλγιο στο 11% και τη Δανία στο 27%.

Που σημαίνει ότι καθημερινά και εν μέσω θέρους, στην Ελλάδα διαγιγνώσκεται ένας αριθμός νέων κρουσμάτων, που ισοδυναμεί με το 96% του μέγιστου αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Είμαστε δηλαδή σήμερα στην ίδια ακριβώς κατάσταση που βρισκόμασταν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την άνοιξη του 2021, με το τρίτο κύμα.

Μόνο που τις άλλες δύο φορές που η χώρα μας βρέθηκε στην ίδια με τώρα έξαρση κρουσμάτων, είχε σημάνει ήδη κατάσταση συναγερμού και είχε επιβληθεί αυστηρό καθολικό lock down. Κι αυτά, παρά το γεγονός ότι η πορεία των εμβολιασμών έχει εδώ και καιρό σταματήσει να προχωρεί, με τον μισό σχεδόν πληθυσμό να παραμένει ανεμβολίαστος.

Η χώρα λοιπόν αρμενίζει αμέριμνη εν μέσω υγειονομικής τρικυμίας, με σκάφος την επικοινωνιακή διαχείριση μιας κυβέρνησης που ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις.

Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες με μικρούς αριθμούς κρουσμάτων είναι κι αυτές χώρες που προσελκύουν τουρισμό τα καλοκαίρια, γίνεται αντιληπτό ότι η πολύ κακή κατάσταση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στον τουρισμό, αλλά αντίθετα, στην πολύ κακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από πλευράς κυβέρνησης. Η οποία έχει κατεβάσει τα μολύβια και έχει σταματήσει κάθε προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η Ελλάδα λοιπόν, όσον αφορά τουλάχιστον στην πανδημία, βαδίζει απολύτως αθωράκιστη προς ένα πάρα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Και επειδή όπως δείχνουν οι διεθνείς μελέτες τα εμβόλια ούτε καλύπτουν πλήρως τον ιό της μετάλλαξης Δέλτα, ούτε και η επιρροή τους παραμένει σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, το φθινόπωρο και ο χειμώνας που έρχονται θα μας βρουν κυριολεκτικά ανυπεράσπιστους απέναντι στην πανδημία.

Τα ίδια που συμβαίνουν με την πανδημία, συμβαίνουν όμως και με τις πυρκαγιές.

Τα αντίστοιχα διεθνή συγκριτικά στοιχεία για τις καταστροφές από τις καλοκαιρινές δασικές πυρκαγιές στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες είναι στον ίδιο βαθμό με την πανδημία κόλαφος, όσον αφορά στην κυβερνητική διαχείριση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το European Forest Fire Information System, χώρες όπως η Τουρκία και η Ιταλία, που μοιράζονται τις ίδιες καιρικές συνθήκες και τις ίδιες απειλές από τα ακραία φυσικά φαινόμενα της ξηρασίας και του καύσωνα με την Ελλάδα και οι οποίες επλήγησαν αυτό το καλοκαίρι στον ίδιο ή και μεγαλύτερο βαθμό από δασικές πυρκαγιές με εμάς, εμφανίζουν πολύ μικρότερη έκταση καταστροφών.

 

Η Ιταλία, με 8 περίπου φορές μεγαλύτερο αριθμό δασικών πυρκαγιών σε σχέση με την Ελλάδα φέτος, εμφανίζει 263% αύξηση των συνολικών καμένων εκτάσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ η Τουρκία, με διπλάσιο περίπου αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με την Ελλάδα φέτος, εμφανίζει 398% αύξηση των καμένων εκτάσεων σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Η Ελλάδα σημειώνει μια ακόμη θλιβερή πρωτιά. Με μόλις 43% περισσότερες πυρκαγιές από ό,τι την περασμένη δεκαετία και με πολύ λιγότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, καταγράφει φέτος τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που υπέστη ποτέ, έχοντας αυξήσει σε σχέση με την τελευταία δεκαετία κατά 500% τις καμένες δασικές εκτάσεις.

Όπως με την πανδημία, έτσι και με τις πυρκαγιές η χώρα αφήνεται ανυπεράσπιστη στους κινδύνους που την απειλούν.

Δεν φταίει ούτε η μετάλλαξη Δέλτα, ούτε ο τουρισμός, ούτε η γενική πορεία της πανδημίας για την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Αφού έχουμε φτάσει στο 96% της αιχμής της καμπύλης των διαπιστωμένων καθημερινών κρουσμάτων, την ώρα που οι υπόλοιπες γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες του νότου, με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με εμάς, εμφανίζουν φυσιολογικές τιμές του δείκτη εξάπλωσης της νόσου, που απέχουν παρασάγγες από το δικό μας ρεκόρ.

Ούτε φταίνε τα ακραία φυσικά φαινόμενα, οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή για τις τεράστιες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι. Αφού με τα ίδια κλιματικά, καιρικά και φυσικά φαινόμενα και με πολύ περισσότερες πυρκαγιές από εμάς, οι γειτονικές μας μεσογειακές χώρες κατάφεραν να έχουν πολύ μικρότερες καταστροφές.

Τόσο για την έξαρση της πανδημίας, όσο και για την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές, τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ως αποκλειστικό υπεύθυνο την κάκιστη έως ανύπαρκτη κυβερνητική διαχείριση.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, ούτε μέτρα έλαβε για να προστατεύσει τη χώρα από την εξάπλωση της πανδημίας αυτό το καλοκαίρι, ούτε τις λιγότερες από άλλες χώρες πυρκαγιές κατάφερε να σταματήσει εγκαίρως, αφήνοντας τις φωτιές να εξελιχθούν και να σβήσουν μόνες τους μετά από μέρες ή και βδομάδες, κάνοντας εντωμεταξύ την Ελλάδα παρανάλωμα του πυρός.

Κάποτε η φράση «μας έκαψαν» είχε μεταφορική σημασία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει και σε αυτό μια θλιβερή πρωτιά. Κατάφερε τη μεταφορική χρήση της φράσης να την κάνει κυριολεκτική.

«Μας έκαψαν» κανονικά.

Η πολιτική ευθύνη για τη σημερινή θλιβερή κατάσταση στη χώρα ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να διαστρεβλώνει την αλήθεια που δείχνουν τα αδιάσειστα διεθνή στοιχεία, να αποσείει τις προφανείς ευθύνες από αυτήν και να διαχειρίζεται τις εντυπώσεις μέσω των ελεγχόμενων οικονομικά από την ίδια ΜΜΕ.

Με την πανδημία να καλπάζει, τη στιγμή που στην Ευρώπη εμφανίζει ύφεση και με τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα να είναι πραγματικότητα, με κοντά 1,5 εκατομμύριο καμένες δασικές εκτάσεις, οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν χωρίς αμφιβολία τον πρώτο τη τάξει της κυβέρνησης, τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο οποίος όσο δεν τις αναλαμβάνει, τόσο περισσότερο εξοργίζει την κοινή γνώμη.

Παραιτήσεις δεν είδαμε και μάλλον και δεν θα δούμε. Η παραίτηση θέλει σθένος, τόλμη και δημοκρατική κουλτούρα.

Θα παραιτηθούν υποχρεωτικά όλοι μαζί, όταν πέσουν επάνω τους και τους πλακώσουν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της καταστροφικής τους διαχείρισης.

Το φθινόπωρο φέρνει πολιτικές εξελίξεις…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…