Το μαρτύριο του νερού για τους κρατούμενους συνεχίζεται

Σε ανακοίνωση - καταγγελία για το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα του νερού στις φυλακές Γρεβενών προχώρησε η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων».  

img 20190516 153550

Όπως καταγγέλει παρά το γεγονός ότι είχε επισημάνει με σχετική ανακοίνωση, από τον περασμένο Ιούλιο, την έλλειψη νερού στις φυλακές Γρεβενών, το μαρτύριο συνεχίζεται. 

«Σε ένα χώρο όπου διαβιούν πάνω 650 άτομα η παροχή του νερού είναι μόνον για 2 ώρες καθημερινά. Στο δίωρο αυτό οι κρατούμενοι θα πρέπει να πλυθούν (περιμένοντας στην ουρά, φυσικά) να πλύνουν τα ρούχα τους, να καθαρίσουν το θάλαμο ή το κελί τους και το χώρο υγιεινής», καταγγέλει και καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη ΓΓ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, όπως και τη διεύθυνση της Φυλακής Γρεβενών, να σταματήσουν να αδιαφορούν. 

Ολόκληρη η καταγγελία:

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων κατά το τελευταίο διάστημα δέχεται συνεχείς καταγγελίες και παράπονα από κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, τον υπερπληθυσμό και την κακομεταχείριση -ακόμα και ξυλοδαρμούς- εκ μέρους των σωφρονιστικών. Το Ιούλιο 2020 με δελτίο τύπου είχαμε καταγγείλει την έλλειψη του νερού στις φυλακές Γρεβενών. Όμως αντί να ληφθούν μέτρα, το μαρτύριο του νερού συνεχίζεται. Σε ένα χώρο όπου διαβιούν πάνω 650 άτομα η παροχή του νερού είναι μόνον για 2 ώρες καθημερινά. Στο δίωρο αυτό οι κρατούμενοι θα πρέπει να πλυθούν (περιμένοντας στην ουρά, φυσικά) να πλύνουν τα ρούχα τους, να καθαρίσουν το θάλαμο ή το κελί τους και το χώρο υγιεινής. Η οποιαδήποτε διαμαρτυρία τους γι’ αυτήν την κατάσταση πέφτει στο κενό. Ο διευθυντής αρνείται πεισματικά να τους δεχτεί παραπέμποντάς τους στους αρχιφύλακες – «ο διευθυντής έχει απλώς διακοσμητικό ρόλο», μας είπαν, «άλλοι διοικούν εδώ…. Μας έχουν γυρίσει πριν από 2014». Η δικαιολογία που διακινείται για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι ότι δεν έχει εγκριθεί η αίτηση της φυλακής για γεώτρηση, λόγω της συχνής αλλαγής των διευθυντών (!). Με δεδομένο ότι σε κάθε κελί διαβιούν 4 με 5 άτομα, μπορεί να γίνει αντιληπτό τι κατάσταση επικρατεί από άποψη υγιεινής -και μάλιστα εν μέσω πανδημίας- μέσα στη φυλακή.

Η Πρωτοβουλία προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διευθυντή κ. Χρήστο Ψύχο για να θέσει υπόψη του τα παράπονα των κρατουμένων, αλλά δυστυχώς ο κ. διευθυντής δεν έδειξε καμία διάθεση συνεργασίας. Με σκαιό και απαράδεκτο τρόπο μας παρέπεμψε στο υπουργείο ως το μόνο αρμόδιο, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα των κρατουμένων ότι «έχει απλώς διακοσμητικό ρόλο»….. Εξ όσων γνωρίζουμε, όμως, οι διευθυντές των φυλακών έχουν την ευθύνη της καλής λειτουργίας της φυλακής και την εποπτεία τόσο των σωφρονιστικών όσο και των κρατουμένων και είναι αυτοί που οφείλουν με παρεμβάσεις τους στο Υπουργείο να φροντίζουν για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Τον Νοέμβριο 2019 η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης και Εξευτελιστικής Μεταχείρισης (CPT), είχε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Προ.Πο (Οικονόμου, Τσουβάλας, Σοφία Νικολάου και Καραμαλάκης) , καθώς και με άλλους ανώτερους υπαλλήλους από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και από την Ελληνική Αστυνομία. Στη συνάντηση αυτή: «…Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση στο σύστημα των φυλακών ………. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπροσωπεία επιθυμούσε να μάθει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει ή εξετάσει η νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισε η CPT κατά τις τελευταίες επισκέψεις της το 2018 και το 2019. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα πνεύμα συνεννόησης και όλα τα μέρη εξέφρασαν την επιθυμία τους να βελτιώσουν την τρέχουσα κατάσταση των προσώπων που στερούνται της ελευθερίας τους…».

Όμως, τον Απρίλιο 2020, παρά τα ευχολόγια των αρμοδίων του υπουργείου, η CPT στην έκθεση της για την κατάσταση στις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα, διαπιστώνει μεταξύ άλλων: «…Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μειωθούν τα επίπεδα πληρότητας προκειμένου να διασφαλισθεί ότι κάθε κρατούμενος διαθέτει χώρο διαβίωσης τουλάχιστον 4 τ.μ., εκτός του χώρου υγιεινής, και ότι όλοι οι κρατούμενοι έχουν το δικό τους κρεβάτι…… και θα πρέπει να χορηγηθούν επαρκείς ποσότητες προϊόντων υγιεινής στους κρατουμένους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τακτική πρόσβαση σε ζεστό νερό…» (εδώ). Στις φυλακές Γρεβενών όχι μόνον δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό, δεν έχουν σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε νερό, αν ληφθεί υπόψη ο περιορισμένος χρόνος παροχής νερού (2 ώρες, ήτοι 5 λεπτά και 40΄΄ για τον καθένα!) Αντί λοιπόν να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις της CPT, το υπουργείο Προ.Πο και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να συμμορφωθούν ώστε να βελτιωθεί έστω και ελάχιστα η απαράδεκτη κατάσταση στις φυλακές, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Αντίθετα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τα δικαιώματα των κρατουμένων, καθώς η καταστολή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντίληψής τους περί «σωφρονισμού».

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει για μία ακόμα φορά αυτές τις μεσαιωνικές πρακτικές σε βάρος των κρατουμένων και καλεί το υπουργείο Προ.Πο και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, όπως και τη διεύθυνση της Φυλακής Γρεβενών, να σταματήσουν να αδιαφορούν και να λάβουν υπόψη τους τα παράπονα των κρατουμένων για το νερό και επίσης να διερευνήσουν τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση, και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε 1) να αποκατασταθεί άμεσα το δίκτυο ύδρευσης στη φυλακή και 2) να τιμωρηθούν οι σωφρονιστικοί που βιαιοπραγούν σε βάρος κρατουμένων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…